noel874

«“Forty is the new twenty!”, πάνε καλά;» μου σχολίασε ένας φίλος τις προάλλες κι αυτό ήταν η απαρχή μιας μεγάλης συζήτησης, που ομολογουμένως προκαλεί κάποια ερωτηματικά. Η ηλικία θα ‘πρεπε να καθορίζεται μόνο αριθμητικά ή μήπως το πώς ζεις κι αντιλαμβάνεσαι τη ζωή σου θα έπρεπε να είναι παράγοντας που διαμορφώνει την ηλικία σου; Η πραγματικότητα είναι ότι όσο μεγαλώνουμε δεν προσθέτουμε απλά χρόνια, αλλά προσθέτουμε ταυτόχρονα εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα σε μια εξίσωση το αποτέλεσμα της οποίας δίνει μεν έναν αριθμό, αλλά καταδεικνύει ταυτόχρονα και τη φάση στην οποία βρισκόμαστε.

Όλη αυτή τη σαβούρα που είχες καταναλώσει στα είκοσί σου τη θυμάσαι; Παραδέξου ότι ήξερες όλα τα γυράδικα, τις πιτσαρίες και τις κρεπερί που έκαναν κατ’ οίκον παράδοση, γιατί βαριόσουν θανάσιμα να σηκωθείς απ’ τον καναπέ. Ε, μάθε, λοιπόν, ότι όλη αυτή η σαβούρα επιστρέφει στα τριάντα σου για να σε εκδικηθεί, γελάει με την κατάντια σου κι εσύ βάζεις στόχο να σε βρει η καινούργια δεκαετία με six pack, protein shakes και καλή διατροφή. Θεωρητικά (πάντα!) μέχρι τα σαράντα σου έχεις μάθει πώς να ανάβεις το φούρνο και να βάζεις κατσαρόλα για να μαγειρεύεις κι έχεις βαρεθεί να τα ακούς απ’ τη μαμά σου για τα τάπερ που έχεις στοιβάξει στον πάγκο και πρέπει να της τα επιστρέψεις.

Θυμάσαι επίσης πόσα ξενύχτια έκανες στη δεκαετία των είκοσι; Με πόση ευκολία κατανάλωνες το αλκοόλ (ω, ναι, συμπεριλαμβάνονται κι όλα κοκτέιλ που δεν είχες ξανακούσει ποτέ, αλλά θεώρησες καλή ιδέα να δοκιμάσεις); Τα σαράντα, λοιπόν, σε βρίσκουν πιο επιλεκτικό και ψαγμένο στο θέμα της διασκέδασης. Τα σφηνάκια με αλκοόλ αγνώστου ταυτότητας αντικαθίστανται από ακριβά μπουκάλια βότκας ή τζιν, γιατί ξέρεις ότι το συκώτι –αυτό το όργανο που έκλαψε τη δεκαετία των είκοσι– δε σηκώνει πια πολλά-πολλά και πρέπει κάπως να το προστατεύσεις. Επίσης, πλέον γνωρίζεις πως οι θερμίδες που αποκτάς από κατανάλωση αλκοόλ θέλουν περισσότερη λιώσιμο στο γυμναστήριο κι επειδή πλέον αγαπάς το σώμα σου καταναλώνεις το ποτό με φειδώ.

Θες να συνεχίσω με την επίδραση που είχαν τα ξενύχτια στο δέρμα σου και την εμφάνισή σου; Οι ρυτίδες κούρασης κι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια έγιναν οι καλύτεροί σου φίλοι. Κι ενώ στα είκοσι πίστευες ότι η σφριγηλή επιδερμίδα μένει για πάντα, τα σαράντα σου μαθαίνουν ότι το δέρμα σου χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα. Συνεπώς, πλέον ο προϋπολογισμός που αφορά τα ποτά και τα ξενύχτια έχει φάει κούρεμα και τη θέση του πήραν τα έξοδα των προϊόντων περιποίησης.

Φυσικά, τα σαράντα δε σε βρίσκουν μόνο σε μια καλύτερη διατροφικά κι εμφανισιακά φάση, αλλά και σε μια περίοδο βαθύτερης αυτογνωσίας. Ο Carl Jung είχε πει ότι πλέον η ζωή ξεκινά στα σαράντα κι ότι τα υπόλοιπα τριάντα εννέα χρόνια της ζωής μας απλά κάνουμε έρευνα. Επομένως, όσοι τα ‘χετε καβατζώσει, μην πτοείστε, η ζωή μόλις ξεκίνησε!

Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι τα σαράντα είναι η ηλικία της απελευθέρωσης, αφού οι άνθρωποι έχουν περάσει τις δύο προηγούμενες δεκαετίες δοκιμάζοντας και ψάχνοντας τι τους αρέσει και τι όχι -αν είστε από αυτούς που κωλοβάρεσαν και δεν το έκαναν, δε φταίμε εμείς! Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι στα είκοσι ξεκινά μια διαδικασία αναζήτησης σε όλους τους τομείς της ζωής. Ενηλικιώνεσαι κι η κοινωνία σε αναγκάζει να βρεις επαγγελματικά τι θέλεις να κάνεις, άρα είτε ξεκινάς σπουδές είτε μπαίνεις –θέλοντας και μη– στον εργασιακό χώρο και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, έχεις φτάσει τα τριάντα, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν η ζωή σου βρίσκεται εκεί που, ιδανικά, θα ήθελες. Αν η απάντηση είναι αρνητική, έχεις ακόμη μια δεκαετία μπροστά σου για να συνεχίσεις τους πειραματισμούς.

Στα σαράντα σου πλέον ξέρεις καλύτερα τι θέλεις απ’ τη ζωή σου κι απ’ τον εαυτό σου. Έχεις μάθει τι σε κάνει να χαμογελάς και τι όχι κι έχεις κρατήσει δίπλα σου μόνο μια χούφτα ανθρώπους, κι αυτό γιατί έμαθες να μην αναλώνεσαι σε ανούσιες σχέσεις, αφού ο χρόνος σου κι η ενέργειά σου είναι πολύτιμα αγαθά που δε θέλεις να ξοδεύεις.

Τα σαράντα, λοιπόν, φέρνουν μαζί τους μια ανεπιτήδευτη μεστότητα που μέχρι τότε θα λαχταράς κι εκεί ξεκινά ένας άλλος ενδιαφέρον κύκλος εξερεύνησης, που αυτή τη φορά έχει μια άλλη φωτεινότητα. Στην υγειά των σαράντα, λοιπόν, της βελτιωμένης εκδοχής των είκοσι!

 

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!