Η καταναγκαστική σεξουαλική δράση ή υπερσεξουαλική διαταραχή είναι μια συμπεριφορά που προκαλεί στο άτομο που ζει με αυτήν να απασχολείται σε υπερβολικό βαθμό με ερωτικές σκέψεις και φαντασιώσεις, αλλά και πράξεις, χωρίς να μπορεί να ελέγξει αυτά τα ερεθίσματα. Να σημειωθεί, ότι η απλή απόλαυση της ερωτικής δραστηριότητας δεν ονομάζει έναν άνθρωπο «εξαρτημένο στην ερωτική επαφή». Όπως κάθε άλλος τύπος εξάρτησης, έτσι κι αυτή αποτελεί μια ασθένεια και διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη και καταστροφική, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και τους ανθρώπους που συναναστρέφεται. Επηρεάζει την ψυχική υγεία του εξαρτημένου, τις προσωπικές του σχέσεις, την ποιότητα της ζωής του και την προσωπική του υγεία κι ασφάλεια. Συνήθως, ο ασθενής εκδηλώνει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό, αναζητά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή αντίθετα δίνει μεγαλύτερο νόημα στην ερωτική πράξη με τ@ν σύντροφό τ@ και λιγότερο στην τρυφερότητα με άλλες μορφές π.χ. σε μια αγκαλιά ή σε μια κοινή δραστηριότητα, έχει την ανάγκη βίωσης ερωτικά φορτισμένων καταστάσεων, είτε αυτό σημαίνει επισκέψεις σε κέντρα διασκέδασης ενηλίκων που αυξάνουν τη λίμπιντο, είτε ακραίες καταστάσεις εκδήλωσες ερωτικής διέγερσης που φτάνουν τα όρια της παρενόχλησης.

 

 

Οι ειδικοί εκτιμούν, μάλιστα, ότι πρόκειται για έναν εξαναγκασμό, ο οποίος δύσκολα διαγιγνώσκεται. Ταυτόχρονα, όμως, τα ποσοστά αυτής της ασθένειας έχουν εκτοξευθεί με την εξάπλωση του διαδικτύου παγκοσμίως αναφορικά με την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, αλλά και τα συνεχόμενα κρούσματα βιασμών, οπότε έχουμε στα χέρια μας έναν πολύ μεγάλο αριθμό που μας παραπέμπει στην επιτακτική παρατήρηση αυτού του φαινομένου και δράση για την εξάλειψή του.

Εκτός των παραπάνω, μερικοί ασθενείς κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών, κινδυνεύουν από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS κ.ά., που απειλούν, τόσο το άτομο που πάσχει από ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, όσο και τους συντρόφους που συναναστρέφεται. Επιπλέον, διακατέχονται από αισθήματα απογοήτευσης και ντροπής, διότι συνειδητοποιούν ότι χωρίς την παρεμβολή ενός ειδικού δεν μπορούν να καταστείλουν αυτές τις συμπεριφορές. Οι αιτίες που προκαλούν την ασθένεια αυτή είναι ψυχολογικοί μηχανισμοί που πιθανώς να δημιουργήθηκαν κατά την παιδική ηλικία των ατόμων, όπως από οικογενειακά προβλήματα, αλλά και σωματική ή σεξουαλική κακοποίησή τους.

Ας δούμε, τώρα, πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η υπερσεξουαλική διαταραχή. Αρχικά, μείζον ζήτημα είναι οι άνθρωποι να μπορούν να αποδεχτούν το πρόβλημά τους, με έπειτα σκοπό να αναζητήσουν κάποιον ειδικό ιατρό ψυχικής υγείας. Είναι μια κατάσταση αρκετά δύσκολη, διότι για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται συνείδηση του προβλήματος, ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί.

Σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση της ασθένειας έχει η συστηματική ψυχοθεραπεία του ασθενή. Ως μέθοδος, απαιτεί ιδιαίτερη ψυχολογική αντιμετώπιση, διότι αποτελεί εσωτερική αναζήτηση των ασθενών νοηματοδοτώντας παράγοντες που την προκαλούν. Μεταβάλλει τη σχέση του ατόμου με την ερωτική πράξη κι έτσι αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο στη ζωή του. Έρχεται πιο κοντά στον εαυτό του, στις αξίες του, αλλά και στις προτεραιότητες που έχει για τη ζωή του. Βοηθάει τον ασθενή να ενσωματώσει τον έρωτα ως μέρος μιας σχέσης αγάπης, αλλά και ν’ αντιμετωπίσει τυχόν ψυχικά τραύματα που έχει υποστεί κατά την παιδική ηλικία, τα οποία τον οδηγούν στην ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί ατομικά κι ομαδικά, αν και προτείνεται σοβαρά η ατομική θεραπεία, με σκοπό ο ψυχοθεραπευτής να καταφέρει να εντρυφήσει στο κέντρο του προβλήματος, αφού κάθε άνθρωπος έχει υπό διαφορετικούς λόγους φτάσει σε αυτή την εξάρτηση. Επιπλέον, είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, που ο καθένας πρέπει να ξεκλειδώσει από μέσα του άγχη, αδυναμίες και βιώματα από την παιδική του ηλικία, τα οποία εν είναι καθόλου εύκολο να έρθουν στην επιφάνεια μέσα από μια ομαδική συνεδρία. Έπειτα, όμως, από μια ολιστική αξιολόγηση και θεραπεία, όπου το άτομο θα έχει φτάσει σε σημείο ψυχικής ανάπαυσης και θεραπείας της εξάρτησης, μπορεί να συνεχίσει και σε ομαδικές συνεδρίες, όπου μπορούν οι ασθενείς σε ομάδες να αλληλοβοηθηθούν λέγοντας τα προσωπικά τους βιώματα και τους τρόπους που τα διαχειρίστηκαν.

Παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, για καλύτερη θεραπεία του προβλήματος, αρκετοί ψυχοθεραπευτές συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα –απέναντι στα οποία πολλοί άνθρωποι εκφράζουν αρνητική στάση- που μειώνουν τα ψυχικά συμπτώματα του άγχους και βοηθούν σημαντικά στην καταστολή της σεξουαλικής ορμής. Σε αυτό το σημείο, είναι αξιοσημείωτο ν’ αναφέρουμε ότι η συμπαράσταση από την οικογένεια και τους φίλους είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο ασθενής να ξεπεράσει το δύσκολο αυτό πρόβλημα.

Καταλυτική λύση, φυσικά, είναι η παρατήρηση του φαινομένου από την μικρή ηλικία των παιδιών, μέσω των σχολικών φορέων σε συνεργασία με ψυχιατρικές δομές, με την είσοδο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τίποτα δεν είναι απάλευτο αρκεί να το δούμε με κατανόηση αλλά και χωρίς να το θεωρούμε μικρότερης σημασίας. Γιατί κάπως έτσι μπορούν να καταστραφούν πολλές ζωές.

Χρήσιμα links:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Πηγή 4

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άρτεμη Σαπουντζόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου