Όλοι είμαστε κολλημένοι με κάτι. Άλλος με το τσιγάρο, άλλος με τον καφέ, άλλος πάλι με το να τρώει αβοκάντο κάθε πρωί κι άλλος να ερωτεύεται κάθε δεύτερη βδομάδα. Κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο, από άποψη έντασης, αλλά όλοι τις τρώμε τις φλασιές μας. Είναι όμως μερικές συνήθειες που φαίνεται εύκολο να σταματήσουν, ο δρόμος όμως είναι μεγάλος μέχρι την απελευθέρωσή μας από αυτές. Πάμε να δούμε 10 που δύσκολα κόβονται ή και ποτέ.

 

1. Ουσίες κι οινοπνεύματα

Είτε μιλάμε για το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ ή για σκόνες, χόρτο και χαπάκια, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό το κάθε ένα από αυτά περιέχει ουσίες που εθίζουν σε αυτές τον οργανισμό, τον κάνουν δηλαδή ανεπαρκή ως προς το να λειτουργήσει φυσιολογικά με την απουσία τους. Σίγουρα είναι δύσκολο να κόψεις μια τέτοια συνήθεια και το κυριότερο όλων είναι ότι αργείς να καταλάβεις και το κόλλημά σου σε αυτή καθώς νομίζεις πως το ‘χεις, ενώ δεν έχεις τίποτα.

 

2. Ποιος φώναξε τον Charlie;

Ορισμένοι άνθρωποι αγαπούν το junk food, το comfort food και τα γλυκά, τόσο πολύ, που συχνά αποτελούν τη βασική διατροφή τους. Είναι το λεγόμενο συναισθηματικό φαγητό, που θεωρείται επιβράβευση από εμάς προς εμάς μετά από μια δύσκολη μέρα π.χ. να φάμε δυο κουβάδες πάστες. Περισσότερο από όλα, η πολυαγαπημένη μας σοκολάτα δημιουργεί αυτήν την αίσθηση ότι την έχεις ανάγκη. Κάποιοι λένε είναι ορμονικό. Άλλοι πάλι δε λένε. Μόνο τρώνε.

 

3. Τα τικ τα νευρικά μας

Αποτελούν μικρο-συνήθειες που είναι φαινομενικά τικ, όπως να τρως τα νύχια σου, να πειράζεις τα μαλλιά σου, να σπας τα σπυράκια σου ή να βγάζεις τα φρύδια σου κάθε που νιώθεις στρες κι άλλα τέτοια που όλοι λίγο-πολύ κάνουμε. Και πολλοί από εμάς θυμόμαστε τη μαμά μας όταν ήμασταν μικροί να μας λέει να σταματήσουμε να πειράζουμε τα πάντα πάνω μας κι ότι αν δε σταματήσουμε, θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Ε και τη γράψαμε και τώρα δεν έχουμε φρύδια.

 

4. Ναι σε όλα

Μια στάση που δύσκολα κόβεται. Όταν έχεις μεγαλώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη δεκτικότητα και τη συγκατάβαση, είναι μεγάλη η δυσκολία στο να πεις «Όχι». Ναι, γίνεται με καλή πρόθεση, προσπαθείς να μην πληγώσεις, να μη γεννήσεις δυσαρέσκεια, αλλά κάπου πρέπει να θυμηθείς ότι πιέζεις τον εαυτό σου.

 

5. Η ειρωνεία είναι στιλ

Η ειρωνεία, η καλή ειρωνεία, είναι στάση ζωής που δύσκολα φεύγει. Η λεγόμενη καυστικότητα, που λένε. Είναι εγκατεστημένη στον εγκέφαλο και καρτερικά περιμένει να κάνει την εμφάνισή της με κάθε πιθανό έναυσμα. Είναι τρόπος επικοινωνίας κι όχι απλώς δεν κόβεται, μα είναι αιτία, το να μην καταλαβαίνει κανείς την ευφυΐα πίσω από την ειρωνεία, μέχρι και σχέσεις να χαλάσουν, εντελώς.

 

6. Τα μαύρα ρούχα

Ω ναι. Ξέρω ότι πολλοί θα ταυτιστούν. Έχεις κανονίσει έξοδο, αισθάνεσαι δημιουργικός, λες «θα τολμήσω να δοκιμάσω κάτι καινούργιο, να βάλω ένα χρώμα πάνω μου, να φωτιστώ». Καταλήγεις να έχεις αδειάσει όλη την ντουλάπα μέχρι να βρεις αυτό που σκέφτηκες να βάλεις, ενώ στο τέλος θα επιλέξεις τα παλιά καλά μαύρα ρούχα, που στην τελική ταιριάζουν με όλα, είναι για όλες τις περιστάσεις και θεωρείται και το απόλυτα chic χρώμα.

 

7. Την είδα σου λέω στη γωνία!

Μια φοβία που αν την έχεις, ξέρεις ότι δεν ξεπερνιέται, όσο λογικά κι αν το σκεφτείς, ό,τι κι αν σου πουν. Βρε, δε δαγκώνουν οι κατσαρίδες. Οκ. Βρε, απλώς πάτα την με την παντόφλα. Οκ. Κάνεις ότι καταλαβαίνεις, αλλά μέσα σου ξέρεις ότι την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί κατσαρίδα μπροστά σου ξαφνικά, έχεις φύγει προχθές από το παράθυρο.

 

8. Θράσος είναι και δαγκώνει

Το να κουβαλάς θράσος έχει πολλές έννοιες. Το φάσμα είναι τόσο ευρύ και πάει από τις προσβολές που ξεφεύγουν, τα μεγάλα λόγια που τάζεις, μέχρι τις μεγάλες φιλοδοξίες, τη διεκδίκηση όσων θεωρείς ότι αξίζεις, την καλή εικόνα εαυτού. Γενικότερα, όταν το λέει η καρδούλα σου, δύσκολα σταματάει να το λέει.

 

9. Μένουμε πάντα (;) παιδιά!

Η ανωριμότητα η παιδική, εάν δεν ξεπεραστεί έως την μετεφηβεία, υπάρχει πιθανότητα να μας κάνει παρέα για πάντα. Η ενηλικίωση θα έρθει σωματικά, αλλά εγκεφαλικά αρνούμαστε να μεγαλώσουμε. Δεν είναι βέβαια απαραίτητα κακό αυτό, αφού ζούμε ίσως την κάθε στιγμή ανέμελα. Προσοχή όμως στην υπερβολή.

 

10. Και ο έρωτας

Αχ. Είναι και κάποιοι άνθρωποι -και με αυτό ήθελα να κλείσω- που είναι μονίμως ερωτευμένοι. Είτε σε σχέση, είτε single. Βλέπουν να περνάει ένας άνθρωπος που τους χαμογελά, ερωτεύονται. Σποτάρουν μια όμορφη παρουσία στο μπαρ, ερωτεύονται. Ονειρεύονται κάθε βράδυ ένα πρόσωπο, δε μένουν ποτέ σε ησυχία. Υπάρχει ένα όραμα και τους ευχόμαστε να το πραγματοποιήσουν!

Συντάκτης: Ίλυα Τρανούδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου