anastasia674

Η αισθητική προέρχεται απ’ τη λέξη αίσθηση, επομένως υποδηλώνει ό,τι μας κάνει αίσθηση, ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας συνεπαίρνει, ό,τι μας ταξιδεύει, ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως ωραίο για το σώμα και την ψυχή μας. Η αισθητική αποτέλεσε στοιχειώδες τμήμα της φιλοσοφίας, καθώς πολλοί φιλόσοφοι προσπάθησαν ν’ αναλύσουν την έννοια του κάλλους.

Τα μάτια έχουν μάθει να κοιτάζουν και να παρατηρούν. Εκφέρουν άποψη με μία μόνο ματιά. Αυτό που θαυμάζουν είναι το «ωραίο». Η έννοια του ωραίου, και γενικά εκείνου που μας συγκινεί, αλλάζει με το πέρασμα των ετών. Άλλοτε, ένα κατάλευκο δέρμα θα το χαρακτήριζες αριστοκρατικό, τώρα θαυμάζεις ηλιοκαμένα δέρματα απ’ το σολάριουμ και τ’ αποκαλείς «εξωτικά».

Η αισθητική διαφέρει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά κι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα και κυρίως δεν έχουμε την ίδια αισθητική αντίληψη. Αυτό που στα δικά μου μάτια φαντάζει όμορφο, στα μάτια κάποιου άλλου είναι απαρατήρητο ή αδιάφορο. Αυτός είναι κι ο λόγος που η αισθητική μας αποτελεί βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς μας, χαρακτηρίζει τις προτιμήσεις μας, τη φινέτσα μας, τις επιλογές μας και δίνει στους άλλους το στίγμα του γούστου μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ν’ ανιχνεύσεις την αισθητική ενός ανθρώπου. Απ’ την επιλογή ενός βιβλίου, το αγαπημένο χρώμα ρούχων, το άρωμα, τον τρόπο που ντύνεται, ακόμη κι απ’ το ταίρι που έχει δίπλα του. Θα έλεγα πως ο άνθρωπος που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας είναι το απαύγασμα της αισθητικής μας.

Είναι ίσως μία επιλογή που στη βάση της έχει πολλά κριτήρια και φανερώνει και τον τρόπο σκέψης μας. Επιλέγουμε έναν άνθρωπο αρχικά που να μας αρέσει εξωτερικά, αλλά οι περισσότεροι δε μένουμε εκεί. Ακόμη κι αυτό το εξωτερικό περίβλημα έχει διακυμάνσεις. Άλλοι προτιμούν επιμελημένα ντυσίματα, άλλοι πιο χύμα, άλλοι ανθρώπους απλούς, άλλοι περισσότερο καλλωπισμένους. Συνήθως, επιλέγουμε εκείνους που μοιάζουν σε εμάς, όσο κι αν λέμε ότι τα ετερώνυμα έλκονται.

Η επιλογή του ανθρώπου που είναι δίπλα μας λοιπόν αποτελεί τον αντικατοπτρισμό του δικού μας γούστου. Είναι ο καθρέφτης της αισθητικής μας, εκείνου που θεωρούμε εμείς «ωραίο» κι ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιληφθούν οι άλλοι τι μας αρέσει και τι μας συγκινεί. Ένα πουκάμισο που σου άρεσε και το αγόρασες μπορεί κάποιος να μη σε δει ποτέ να το φοράς, ο άνθρωπός σου όμως θα είναι πάντα εκεί για να σου θυμίζει την επιλογή σου και το λόγο που τον επέλεξες.

Θα μου πείτε είναι ίδια η αισθητική μας σ’ ένα ρούχο και σ’ έναν άνθρωπο; Η απάντηση είναι ναι. Η αισθητική μας είμαστε εμείς, η κουλτούρα μας, οι επιρροές μας, η παιδεία μας, η έκφρασή μας, ο τρόπος που μιλάμε, γράφουμε, κινούμαστε, η μουσική που αγαπάμε, οι φίλοι μας, οι οικογενειακές καταβολές, η σχέση μας με τη μόδα, το προσωπικό μας attitude και φυσικά το ταμπεραμέντο μας. Όλα αυτά πάνε πακέτο, κι όλα αυτά δημιουργούν μία εικόνα που πλασάρουμε στους άλλους.

Βαθιά μέσα μας υπάρχουν πάντα ανασφάλειες, τραύματα, κρυμμένα συναισθήματα κι επιθυμίες, απωθημένα, ίσως κι απραγματοποίητα όνειρα. Οι επιλογές μας όμως καθορίζουν αυτό που είμαστε. Φανερώνουν αυτό που μας εξιτάρει, αυτό που μας γοητεύει, αυτό που θεωρούμε άξιο να στέκει δίπλα μας.

Η αισθητική μας βρίσκεται παντού. Στο άρωμά μας, στο αγαπημένο μας ρούχο, στον τρόπο που διακοσμούμε το χώρο μας, ακόμη και στις φωτογραφίες που επιλέγουμε ως εξώφυλλα στα προφίλ μας. Ο άνθρωπός μας είναι η επιλογή που αντιπροσωπεύει πλήρως το δικό μας γούστο. Είναι ο καθρέφτης των δικών μας επιθυμιών, των αξιών και των ονείρων μας. Είναι το «κάλλος» που επιλέξαμε να ομορφαίνει καθημερινά τη ζωή μας. Αν δεν είναι αυτός δείκτης της αισθητικής μας, τότε τι είναι;

Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας στον κόσμο. Δείκτες της ηθικής και της αισθητικής μας.

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!