Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς χαμόγελο; Χωρίς εκείνους που ομορφαίνουν τις μουντές κι άψυχες μέρες με την τσαχπινιά και τα αστεία τους; Πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς εκείνους τους χαρισματικούς ανθρώπους που έχουν ένα ταλέντο που δεν το γνωρίζουν. Μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο ανά πάσα στιγμή. Έχουν τη δυνατότητα να φωτίζουν τις μέρες και τις νύχτες μας με την υπέρλαμπρη και θεότρελη προσωπικότητά τους. Μακάρι να ήμασταν όλοι έτσι!

Ναι, καλά καταλάβατε. Για εκείνους τους χαμογελαστούς τύπους μιλάω, που φέρουν την τρέλα τους καπέλο, δεν τους νοιάζει τίποτα, δεν το βάζουν ποτέ κάτω, αντιμετωπίζουν τα πάντα με χαμόγελο και είναι πάντα σε ετοιμότητα να σου φτιάξουν τη διάθεση, χωρίς να ζητήσουν τίποτα ως αντάλλαγμα, απλώς και μόνο γιατί έτσι τους αρέσει. Θέλουν να σε κάνουν να χαμογελάσεις και θα το πετύχουν με κάθε τρόπο.

Η τρέλα δεν είναι ελάττωμα, είναι προτέρημα όταν ξέρεις να τη χρησιμοποιείς προς όφελός σου και δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους γεμάτους κέφι και ζωντάνια με μια ιδιαίτερη άποψη για τη ζωή.

Δεν είναι άνθρωποι με ελαφρότητα, εν αντιθέσει με πολλούς σοβαροφανείς και δήθεν κουλτουριάρηδες, είναι άνθρωποι με βάθος και γνώση, εμπειρία, οξύνοια εγκεφάλου και συνείδηση. Επιλέγουν να διοχετεύουν την ενέργειά τους σ’ ένα σημαντικό στόχο: να κάνουν τους ανθρώπους τους χαρούμενους. Να αποτελούν το λόγο που κάποιος σήμερα χαμογέλασε.

Έχετε ακούσει τη ρήση που λέει «να αγαπάτε τους τρελούς, καθώς μόνο αυτοί θα έκαναν τα πάντα για εσάς»; Οι τρελοί, λοιπόν, με την καλή σημασία της έννοιας δε λογαριάζουν κανέναν και τίποτα. Αψηφούν το κατεστημένο, πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, ακολουθούν μόνο το συναίσθημα και κάνουν πάντα ό,τι γουστάρουν. Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός ιδιοτήτων ανθρώπου για να σας αγαπήσει;

Σκεφτείτε κάποια στιγμή που δε νιώθατε ιδιαίτερα καλά, μια μέρα που ξεκίνησε στραβά και δεν κατέληξε έτσι, γιατί κάποιος φίλος ή συνάδελφός σας, είδε στα μάτια σας τη μελαγχολία κι αποφάσισε να σας βοηθήσει ν’ ανακτήσετε και πάλι το χαμόγελό σας. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο συναίσθημα απ’ το να ξέρεις ότι είσαι ο λόγος που κάποιος χαμογέλασε σήμερα.

Και κάπου εκεί ανάμεσα στα ανέκδοτα και τα αστεία, έχετε ξεχάσει το πρόβλημά σας, έχει φτιάξει το κέφι σας κι αρχίζετε πάλι να βλέπετε τη ζωή αισιόδοξα. Δεν ξέρω, αν το έχω ξαναπεί, αλλά οι χαμογελαστοί μας φίλοι είναι η χαρά της ζωής μας. Χρειαζόμαστε όλοι λίγο-πολύ κάποια μαθήματα life coaching για να μάθουμε ν’ αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες με περισσότερη χαρά και διπλωματία. Την υγεία μας να έχουμε κι όλα τα υπόλοιπα λύνονται.

Μέσα στο μαυροσκόταδο των ημερών λοιπόν, υπάρχουν πάντα στη ζωή μας εκείνοι οι «τρελοί» που έχουν βάλει στόχο της ζωής τους να μη βλέπουν ούτε ένα μουτράκι θλιμμένο. Και κάθε μέρα γίνονται το μέσο για να φωτίσει ο κόσμος με πανέμορφα χαμόγελα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γεμίσεις την ψυχή σου απ’ το να κάνεις κάποιον χαρούμενο;

Και θα σας πω κι ένα μυστικό. Πολλές φορές δεν τους αντιλαμβανόμαστε εύκολα. Είναι ιδιαίτερα ήσυχοι και πρέπει να τους γνωρίσουμε καλά για να ρίξουν τις άμυνές τους και να φανερώσουν το ταμπεραμέντο τους. Έχουν όμως μια σπίθα στο βλέμμα κι είναι σχεδόν πάντοτε μ’ ένα χαμόγελο ως τ’ αυτιά. Είναι η αύρα τους που κάνει τη διαφορά κι ομορφαίνει την ατμόσφαιρα.

Ας παραδειγματιστούμε από εκείνους, ας ζηλέψουμε το έργο τους κι ας προσφέρουμε κι εμείς άπειρους λόγους στους ανθρώπους που αγαπάμε για να χαμογελάσουν. Γιατί ας θυμόμαστε ότι:

Οι άνθρωποι είναι τα χαμόγελά μας.

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου