Δεν υπάρχει πιο λυτρωτικό συναίσθημα απ’ το να έχεις έναν άνθρωπο να σε απεγκλωβίζει τις νύχτες απ’ τις ανησυχίες και τις μαύρες σκέψεις σου. Η νύχτα δεν περνά εύκολα, είτε έχεις σχέση είτε είσαι μόνος. Ναι, εντάξει μπορεί να προτιμάτε τη λέξη «ελεύθερος» κάποιοι, αλλά τις νύχτες αισθανόμαστε περισσότερο μοναξιά παρά ελευθερία. Ακόμη κι αν δεν είσαι σε σχέση, είναι όμορφο να έχεις κάποιον να ταλαιπωρείς στις αϋπνίες σου.

Κάποιες νύχτες κυλούν βασανιστικά αργά. Θέλετε ο βραδινός καφές, η υπερένταση της ημέρας, τα νεύρα που σας δημιούργησε μια κατάσταση στη δουλειά, το άγχος ενός πρότζεκτ, η αγωνία για ένα οικογενειακό σας πρόσωπο, οι οικονομικές στρατηγικές για να μη σαν τελειώσουν τα χρήματα του μήνα νωρίτερα, τι φταίει και δε σας απαντά στα μηνύματά σας, όλο και κάτι θα σας ταλαιπωρεί κι αυτές οι ρημάδες οι βλεφαρίδες δε θα κλείνουν.

Εκεί μέσα, στον αγώνα που δίνετε με τα σεντόνια για να βολευτείτε, μέσα στις δεκάδες στροφές δεξιά κι αριστερά, με τους φυσικούς ήχους της νύχτας να σας συντροφεύουν, σκέφτεστε ν’ ασχοληθείτε με κάποιον που δίνει νόημα στις άσκοπες ώρες αϋπνίας.

Κάποιοι είστε λίγο πιο τυχεροί και τον έχετε δίπλα σας. Μπορεί ο σύντροφός σας να έχει ξεραθεί, κουρασμένος απ’ τη δουλειά και να ροχαλίζει δίχως αύριο. Τον αγαπάτε, όμως, κι αν και λυπάστε να τον ξυπνήσετε, κουρνιάζετε δίπλα του και αναφωνείτε: «Δεν μπορώ να κοιμηθώ!». Λες κι η άλλη πλευρά δεν το είχε καταλάβει τόση ώρα, εσάς περίμενε να το ανακοινώσετε!

Ο άνθρωπός σας βρίσκεται εκεί για να σας αγκαλιάσει, να συζητήσετε, να σας ηρεμήσει, να σας αποπροσανατολίσει απ’ τις αγχώδεις σκέψεις που κάνετε, να σας κάνει να αισθανθείτε ασφάλεια και να περάσουν λίγα λεπτά δικής του ταλαιπωρίας, δικής σας ανακούφισης μέχρι να κοιμηθείτε.

Υπάρχουν, όμως, κι οι άλλοι που δεν έχουν πλάι τους κάποιον. Εκείνοι που κάθε νύχτα είναι δύσκολη, αλλά κάποιες είναι απάλευτες. Εκείνες τις στιγμές έχεις ανάγκη από έναν άνθρωπο που για σένα είναι σημαντικός και θα αφιερώσει, έστω λίγα λεπτά, για να σε κάνει να νιώσεις όμορφα. Θα του στείλεις συνήθως ένα μήνυμα, ένα «δεν μπορώ να κοιμηθώ» κι εκείνος με χαρά θ’ ανταποκριθεί, μόνο και μόνο, για να περάσει πιο ευχάριστα η δική σου αϋπνία.

Αυτούς τους ανθρώπους να τους εκτιμάς λίγο περισσότερο, γιατί ξέρεις ότι υφίστανται μια μικρή ταλαιπωρία, μόνο για σένα. Να τους ευχαριστείς για τα λεπτά ή τις ώρες που έμειναν ξύπνιοι για να σου κάνουν παρέα, για τις συζητήσεις που πιάσατε μεταμεσονύκτια, για το παιχνίδι και τα όμορφα συναισθήματα που σου δημιούργησαν.

Οι άνθρωποι που θέλουν να σε βλέπουν χαρούμενο θα σου κρατήσουν συντροφιά ό,τι ώρα και να ‘ναι. Θα ξενυχτήσουν μαζί σου, γιατί το θέλουν, όχι από υποχρέωση και θα σου αφιερώσουν το χρόνο τους γιατί γνωρίζουν καλά ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούν να σου χαρίσουν. Δε θα χρειαστεί να ρωτήσεις αν είναι εκεί για σένα ή αν είναι ξύπνιοι. Πάντα θα ξαγρυπνούν όταν τους το ζητήσεις και θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να περάσουν μαζί σου αυτές τις νύχτες, έστω κι από μακριά, συνδεόμενοι πνευματικά και ψυχικά.

Όπως ο έρωτας έρχεται στη ζωή μας χωρίς να ρωτήσει, έτσι κι οι αϋπνίες έρχονται απροειδοποίητα, για να μας δείξουν ποιος είναι εκεί, ανά πάσα στιγμή, για εμάς. Μακάρι να έχετε συντροφιά αυτές τις δύσκολες νύχτες εκείνον που σκεφτήκατε πρώτο. Είναι ευλογία να αισθάνεσαι την αμοιβαιότητα. Αν όχι, μη στενοχωριέστε, αρκεί ν’ αντιληφθείτε ότι εκείνος ο άνθρωπος που μένει ξύπνιος μόνο για εσάς είναι κάποιος αληθινά δικός σας.

Και αληθινά δικός μας μπορεί να είναι ο κολλητός μας, που ανέχεται εμάς και τις δύσκολες στιγμές μας. Γιατί οι φίλοι δεν είναι εδώ, μόνο για τους ξυπνάς όταν κάνεις σεξ με κάποιον, αλλά και για να σου κάνουν παρέα όταν δυσκολεύεσαι να κλείσεις μάτι.

Είμαστε τυχεροί, όσοι έχουμε κάποιον να ταλαιπωρούμε στις αϋπνίες μας. Είτε είναι ο σύντροφός μας, είτε ο κολλητός μας, είτε αυτός με τον οποίο φλερτάρουμε, είναι ο άνθρωπος  που κάνει να κυλάει πιο ευχάριστα η νύχτα, όταν ο ύπνος μας το παίζει ζόρικος εραστής. Μια κουβέντα τους, ένα αστείο, μια ατάκα που μπορεί να μας βάλει φωτιά, ακόμη κι οι ατέρμονες συζητήσεις είναι λόγοι να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Άλλωστε, τις νύχτες λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες, τότε που είμαστε λίγο πιο ευάλωτοι.

Πείτε ένα «ευχαριστώ», λοιπόν, σε όσους σας συντροφεύουν στην αϋπνία σας κι εσάς που σας ξυπνάμε βραδιάτικα δείξτε λίγη κατανόηση και νιώστε λίγο τη σημαντικότητά σας για εμάς. Είστε οι εκλεκτοί στις αϋπνίες μας.

 

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου