Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη συντροφικότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Ένας καλός λόγος το πρωί που θα ανοίξεις τα μάτια σου, μια όμορφη εκδρομή, μια βόλτα στη θάλασσα, μια νύχτα έρωτα στην οποία θα περάσεις όμορφα ή μια συζήτηση αληθινή που κυλάει αβίαστα, είναι μόνο λίγα απ’ εκείνα που σου προσφέρει μια όμορφη σχέση. Υπάρχουν ωστόσο φάσεις της ζωής που χρωστάς στον εαυτό σου να προτιμήσεις μια σχεδόν σχέση ή την εργένικη ζωή από τη δέσμευση και αυτές είναι οι ακόλουθες:

 

1. Νιώθεις πληγωμένος μετά την τελευταία σου σχέση

Όλοι έχουμε νιώσει πληγωμένοι ή έστω αδικημένοι μετά το τέλος μιας σχέσης. Αν έχεις νιώσει έτσι, σίγουρα γνωρίζεις πως για λίγο καιρό μετά τον χωρισμό, η υπερανάλυση όσων έγιναν στο παρελθόν με το πρώην αμόρε, αποτελεί καθημερινή σου συνήθεια ενώ πολλές φορές τη θλίψη του πρώτου καιρού, διαδέχεται η πικρία. Αν είσαι σε μια τέτοια φάση, ένας περιστασιακός έρωτας είναι ικανός να σου αναπτερώσει το ηθικό ενώ δε θα χρειαστεί κανένα υποψήφιο ταίρι να γίνει σάκος του μποξ και να πληρώσει τα σπασμένα της προηγούμενης σχέσης.

 

2. Δε σε ενθουσιάζει τίποτα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις γνωρίσει κάποιο άτομο που σου αρέσει, αλλά όχι αρκετά ώστε να κάνεις σχέση. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να σε κάνει να νιώθεις άσχημα και να πιέζεσαι, μέσα σε καταστάσεις που δε σε εκφράζουν. Δε μας κάνουν όλοι οι άνθρωποι να νιώθουμε το ίδιο και αυτό είναι κάτι νορμάλ, αρκεί να μην τους τάζουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 

3. Νιώθεις πως δεν έχεις ελεύθερο χρόνο

Κάθε επιτυχημένη σχέση έχει ανάγκη από χώρο, χρόνο και ουσιαστική προσπάθεια. Αν νιώθεις πως πιέζεσαι από επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και αναζητάς ένα άτομο να σου προσφέρει λίγη τρυφερότητα στα λίγα διαθέσιμα κενά σου, το καλύτερο θα ήταν να επιλέξεις μια σχεδόν σχέση. Σίγουρα θα περάσεις πολύ καλύτερα και δε θα πληγώσεις και κανέναν.

 

4. Έχεις βγει από μια κακοποιητική σχέση

Το τέλος κάθε σχέσης, είτε είναι εύκολο είτε έρχεται φυσικά και αβίαστα σαν μια ωραία συμφωνία ανάμεσα στους δυο εμπλεκόμενους, επιδρά στην ψυχολογία σου. Ειδικά αν μόλις έχεις βγει από μια κακοποιητική σχέση η οποία συχνά μπορεί να σε έκανε να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό και όσα θεωρούσες δεδομένα, καλό θα ήταν να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και να ριχτείς ξανά στη μάχη του έρωτα όταν νιώσεις πραγματικά έτοιμος.

 

5. Ένα πιθανό ταίρι μοιάζει με εμπόδιο στα πλάνα σου

Είτε ονειρεύεσαι να κάνεις εκείνο το υπερατλαντικό ταξίδι που σχεδίαζες καιρό είτε έχεις σκοπό να αφοσιωθείς στην καριέρα και τα δημιουργικά σου ενδιαφέροντα, αν μια σχέση δεν υπάρχει κάπου στα άμεσα πλάνα σου, το σίγουρο είναι πως σίγουρα δεν είσαι σε θέση να επενδύσεις όσα θα ήθελες σε αυτή οπότε καλύτερα θα ήταν να επιλέξεις ένα μοτίβο σχέσης που θα ζητά λιγότερο από το χρόνο και την αφοσίωσή σου αυτή την περίοδο.

 

 

6. Δεν είσαι σίγουρος για τη σ@ξ@υαλική σου ταυτότητα και θέλεις να πειραματιστείς ερωτικά

Δεν είναι λίγες οι φάσεις εκείνες που μπορεί να θέλεις να πειραματιστείς ερωτικά και να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα με περισσότερους απ’ έναν συντρόφους. Μια σχεδόν σχέση χωρίς τη δέσμευση της αποκλειστικότητας ή η εργένικη ζωή αποτελούν ιδανικές περιστάσεις για να ψαχτείς και μ’ αυτόν τον τρόπο. 

 

7. Βιώνεις μια απώλεια 

Μια απώλεια κοντινού προσώπου επιδρά στην ψυχολογία σου, ειδικά αν πρόκειται για άτομο από το στενό σου περιβάλλον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι λογικό να διακατέχεσαι από μια τάση εσωστρέφειας και να έχεις αρκετές εναλλαγές διάθεσης. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να επιλέξεις είτε τη μοναξιά σου, είτε μια μορφή σχέσης που δε θα έχει απαιτήσεις τις οποίες τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορείς ή επιλέγεις να μην ικανοποιήσεις.

 

8. Νιώθεις πως περνάς καλά μόνο με την παρέα σου

Όταν μπαίνει κανείς σε μια σχέση, έχει την ανάγκη να κάνει το νέο του ταίρι κομμάτι της ζωής του. Αν εσύ ωστόσο νιώθεις πως περνάς καλά μόνο με την παρέα σου και σε ερωτικό επίπεδο ικανοποιείσαι με σ@ξ μια φορά την εβδομάδα και μια αξιοπρεπή επικοινωνία, τότε καταλαβαίνεις πως προτιμάς τη μοναξιά ή στην καλύτερη περίπτωση, μια σχεδόν σχέση.

 

9. Τα οικονομικά σου είναι χάλια

Σίγουρα στη ζωή τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία. Δυστυχώς ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα σίγουρα διαταράσσουν τις ισορροπίες. Αν ζεις συνεχώς με το άγχος αν θα καταφέρεις να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου και ψάχνεις να βρεις τρόπους να αυξήσεις το εισόδημά σου, τότε είναι που θα πρέπει να αναλογιστείς αν είσαι πραγματικά έτοιμος για σχέση ή όχι, αφού ναι μεν αξίζεις εννοείται αγάπη και σ’ αυτήν την περίπτωση άλλα ίσως να σε βοηθούσε περισσότερο να εστιάσεις στα οικονομικά σου.

 

10. Έχεις την ανάγκη να τα βρεις με τον εαυτό σου

Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που δεν αναγνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν ξυπνάς το πρωί και αναρωτιέσαι ποιος είναι ο τύπος που βλέπεις στον καθρέφτη σου και γιατί φέρεται και αντιδρά με ένα συγκεκριμένο τρόπο, τότε είναι ώρα να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο μόνος. Να αναλογιστείς τις τελευταίες σου σχέσεις, τις επιθυμίες σου, να δεις τι κάνεις σωστό και τι λάθος, και γιατί όχι, να προχωρήσεις μόνον όταν εσύ είσαι έτοιμος. 

 

Είναι καλό να θυμάσαι πως η δημιουργία μιας νέας σχέσης είναι ένα σημαντικό βήμα στη ζωή κάθε ανθρώπου, ωστόσο δεν της δίνεται πάντα η αρμόζουσα βαρύτητα. Μάλιστα πολλές φορές άνθρωποι και σχέσεις έρχονται και φεύγουν, δένονται και χάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και όλο αυτό δεν παύει να είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Την επόμενη φορά λοιπόν που ένα νέο άτομο θα μπει στη ζωή σου και θα δείξει ενδιαφέρον, καλό θα ήταν να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να αναλογιστείς αν και εσύ είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα ή όχι. Η εργένικη ζωή ή μια σχεδόν σχέση στην τελική, πολλές φορές αποτελούν ιδανικά μοτίβα σχέσης κι όχι λύσεις ανάγκης. 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου