Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε πιεσμένοι αλλά επιλέγουμε να αγνοούμε τα σημάδια που μας προειδοποιούν πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Νομίζουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, πως οι αντοχές μας είναι ανεξάντλητες και πως αρκεί η καλή διάθεση για να μείνουμε στα πόδια μας και να μην καταλήξουμε με υπερκόπωση. Κάποιες φορές το σώμα μας μάς φωνάζει κι εμείς αγνοούμε αυτό που θέλει να μας πει. Το ίδιο ισχύει και για τις αντιδράσεις μας σε ψυχολογικό επίπεδο, οι οποίες μας χτυπούν το καμπανάκι πως έχουμε ανάγκη από ηρεμία. Ακολουθούν κάποια σημάδια που δηλώνουν ψυχολογική και σωματική κούραση και καλό θα ήταν να μην τα αγνοήσουμε!

1. Ξυπνάς το πρωί εξαντλημένος

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ακόμη και μετά από οχτώ ώρες ύπνου ξυπνούν το πρωί και νιώθουν εξαντλημένοι, ενώ ακόμη και το να σηκωθούν από το κρεβάτι μοιάζει άθλος. Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι σημάδι σωματικής και ψυχολογικής κούρασης που μεταφράζεται σε κακή ποιότητα ύπνου. Σύμφωνα με το SleepFoundation.org τα αρνητικά συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους παρεμποδίζουν τον βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένος ακόμη και αν έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες.

2. Έλλειψη κινήτρων

Δραστηριότητες που κάποτε λάτρευες και φρόντιζες να εξοικονομείς χρόνο για την ενασχόλησή σου με αυτές, πλέον δε σε ικανοποιούν. Είτε πρόκειται για το αγαπημένο σου χόμπι και σπορ είτε για φαγητό και έρωτα, το σίγουρο είναι πως πια νιώθεις πως τίποτα δε σε ευχαριστεί καθώς με δυσκολία ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς σου, τις οποίες αντιμετωπίζεις ως αγγαρείες. Με άλλα λόγια, βιώνεις μια κατάσταση που αδυνατείς να αντλήσεις ευχαρίστηση από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

3. Θαμπό και ταλαιπωρημένο δέρμα

Ερευνητές από την Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική-Αφροδισιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν διαπίστωσαν πως η κούραση και το χρόνιο στρες έχουν επιπτώσεις στο δέρμα μας. Με τον ίδιο τρόπο που ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει έλκος ως αποτέλεσμα του στρες, η ψυχολογική και σωματική κούραση γίνεται εμφανής στο δέρμα μας. Από την εμφάνιση ακμής έως την κνίδωση και την ψωρίαση, το πώς νιώθουμε έχει άμεση επίδραση στην επιδερμίδα μας.

4. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε πως σε κάποιες περιόδους της ζωής μας είμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα συσχετίζεται με ασθένειες όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, καθώς και με χρόνιες παθήσεις όπως είναι η διαταραχή της φυσιολογικής εντερικής λειτουργίας. Η εντερική λειτουργία μάλιστα επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ψυχολογική μας κατάσταση καθώς στο έντερό μας παράγεται περίπου το 95% της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη διάθεσή μας. Επομένως, όταν ελαττώνεται η έκκριση της σεροτονίνης, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η διάθεσή μας.

5. Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Ακόμη και αν δε θέλουμε να παραδεχτούμε πως υποφέρουμε από σωματική και ψυχολογική κούραση, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δε λένε ψέματα, αφού αντικατοπτρίζουν την έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Mayo Clinic, η κούραση είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί την εμφάνισή τους.

6. Απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους

Οι απότομες αυξομειώσεις βάρους αποτελούν επίσης σημάδι σωματικής και ψυχολογικής κούρασης. Συνήθως όταν δε νιώθουμε απόλυτα καλά με τον εαυτό μας και το σώμα μας, καταφεύγουμε είτε στο συναισθηματικό φαγητό το οποίο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και ζάχαρη (γιατί όπως και να το κάνουμε αυτά είναι τα φαγητά της παρηγοριάς), είτε μας κόβεται εντελώς η όρεξη.

7. Συγκρούσεις και ρήξη ακόμη και με αγαπημένα πρόσωπα

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε πως η υπομονή μας έχει πια εξαντληθεί και δύσκολα ανεχόμαστε καταστάσεις που άλλοτε θα μας ενοχλούσαν λιγότερο. Ειδικά όταν νιώθουμε πως η ενέργεια έχει εγκαταλείψει το σώμα μας μαζί με την υπομονή μας, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε τσακωμούς που υπό άλλες συνθήκες θα αποφεύγαμε μέσω της διπλωματίας ή της αδιαφορίας.

8. Μείωση της παραγωγικότητας

Όταν δεν νιώθουμε ψυχική και σωματική ευεξία, είναι πολύ πιθανό να δούμε το επίπεδο της απόδοσής μας να πέφτει. Ίσως πιάσουμε τους εαυτούς μας να διεκπεραιώνουν εργασίες στον διπλάσιο χρόνο από ότι συνήθως ή ακόμη μπορεί και να νιώσουμε πως έχουμε χάσει κάθε κίνητρο να είμαστε καλοί στην εργασία μας.

9. Νευράκια;

Καθημερινή πίεση στη δουλειά, άγχος, αυξημένες απαιτήσεις, οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν είναι πάντα ευχάριστες. Οι λόγοι αυτοί επιτείνουν τη σωματική και ψυχική κούραση και μας κάνουν να τα βάζουμε με όλους τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

10. Μοναξιά

Πολλές φορές η σωματική και ψυχική κόπωση μάς οδηγεί στη μοναξιά. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι που νιώθουν εξαντλημένοι να αποσύρονται από τις κοινωνικές δραστηριότητες και να αποφεύγουν να συναντούν όσο κόσμο συναντούσαν όταν ένιωθαν καλύτερα. Αυτό βέβαια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση αλλά και την αύξηση του συναισθήματος της λύπης.

Η σωματική και ψυχική κούραση μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, με την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών όπως ο διαλογισμός, η άθληση ή ακόμη και η καταγραφή των σκέψεών μας σε ένα ημερολόγιο, μπορούμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τα σημάδια αυτά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.