Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε φέρει στο μυαλό μας ερωτήσεις που θα θέλαμε να κάνουμε σε έναν ψυχολόγο, είτε κάνουμε τακτικά συνεδρίες είτε η επίσκεψη αποτελεί ένα μελλοντικό μας σχέδιο. Όσο και αν στο μυαλό μας η λίστα των πιθανών ερωτήσεων μοιάζει ατελείωτη, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες που συνήθως βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Εκείνες οι λίγο πιο προσωπικές. Εκείνες που όταν μιλάμε με άλλους κλείνουμε μέσα στο συρτάρι που έχει κλειδαριά και μετά παριστάνουμε πως το κλειδί χάθηκε. Ας δούμε πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές.

 

1. Είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι;

Και ο λόγος που θες να την κάνεις είναι η βαθύτατη ανάγκη για μια αρνητική απάντηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως νιώθεις πως μεγαλοποιείς θέματα και συγκυρίες. Πως αγχώνεσαι υπερβολικά ή πως κάποιες καταστάσεις σε επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο θα ήθελες. Τις στιγμές λοιπόν που αναρωτιέσαι αν είσαι ο μόνος άνθρωπος πάνω στη γη που βασανίζεται από αυτά τα θέματα, που αντιδράει με τέτοιον τρόπο και που νιώθει να καταβάλλεται, νιώθεις και την ανάγκη να λάβεις την επιβεβαίωση πως και άλλοι άνθρωποι μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα με εσένα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

 

 

2. Θα ξεπεράσω ποτέ όσα εμποδίζουν την εξέλιξή μου;

Λένε πως το πρώτο βήμα προς την ουσιαστική αλλαγή, είναι να συνειδητοποιήσεις ποιοι παράγοντες είναι εκείνοι που σε εμποδίζουν να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αν και το ιδανικό από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει, πολλές φορές μια καλύτερη ζωή μπορεί να πάρει τη μορφή μιας  όμορφης σχέσης που φέρνει ισορροπία στη ζωή σου, μιας δουλειάς που προσφέρει οικονομική άνεση, μεγαλύτερη ικανοποίηση και κοινωνική καταξίωση, ή της υιοθέτησης ενός τρόπου ζωής και μιας κοσμοθεωρίας που σου ταιριάζει περισσότερο και σε γεμίζει χαρά. Για να αλλάξεις ωστόσο, πρέπει ουσιαστικά να πιστέψεις πως μπορείς να το κάνεις και ένας ειδικός μπορεί να σε καθοδηγήσει έτσι ώστε να βρεις μέσα σου τη δύναμη που χρειάζεσαι για να πιστέψεις πως στο τέλος θα τα καταφέρεις.

 

3. Θα βρω την αληθινή αγάπη;

Καλώς ή κακώς, η ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις και δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες τις περισσότερες φορές βγαίνουμε σοφότεροι και πιο ώριμοι. Όταν πρόκειται για θέματα καριέρας, τα πράγματα μοιάζουν αρκετά πιο ξεκάθαρα καθώς πάντα υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι και τακτικές που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη κάποιων στόχων. Στα ζητήματα καρδιάς ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν είναι λοιπόν λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε αν υπάρχει και για εμάς ο κατάλληλος άνθρωπος εκεί έξω που μπορεί να μας χαρίσει την ευτυχία, αναζητώντας τρόπους να φέρουμε το σωστό άτομο κοντά μας πιο γρήγορα από όσο ελπίζαμε.

 

4. Για πόσο θα πρέπει να κάνω ψυχοθεραπεία;

Το διάστημα που χρειάζεται κανείς να δουλέψει με τον εαυτό του και τον ειδικό ψυχικής υγείας που θα επιλέξει, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τις ανάγκες, τα συμπτώματα και τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί. Το διάστημα αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες και λίγους μήνες έως και κάποια χρόνια. Η ανάγκη μας να πάρουμε μια απάντηση ωστόσο σε αυτό το ερώτημα είναι ουσιαστικά συνδεδεμένη με την επιθυμία μας να γυρίσουμε μια κλεψύδρα που μόλις αδειάσει, εμείς θα είμαστε μια βελτιωμένη εκδοχή μας.

 

5. Έχω άδικο;

Τις περισσότερες φορές, ένα καταλυτικό γεγονός της ζωής μας είναι αυτό που μας οδηγεί στην απόφαση να χτυπήσουμε την πόρτα ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Ένας χωρισμός, το τέλος μιας σημαντικής φιλίας, μια μεγάλη αποτυχία ή ακόμη κι ένα άσχημο ξέσπασμα, μπορούν να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν μέσα μας άλυτα θέματα. Πολλές φορές, ειδικά στην πρώτη εκείνη συνεδρία όπου όλα μοιάζουν τόσο νέα, το μόνο που έχεις ανάγκη είναι να μοιραστείς όσα σε προβληματίζουν αλλά και να νιώσεις πως ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί σου, μπορεί να σε καταλάβει.

 

Στην τελική, είτε έχεις κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις που πάντα ήθελες να κάνεις σε έναν ψυχολόγο είτε όχι, μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι να μη σταματάς ποτέ να εξερευνάς διαφορετικές πτυχές του εαυτού σου και να εξελίσσεσαι. Με τα λόγια του Σωκράτη «η αρχή της σοφίας είναι η αναζήτηση» και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμάσαι και να εφαρμόζεις στη ζωή σου καθημερινά.

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη