Δεν είναι λίγες οι φορές που στην αρχή μιας γνωριμίας έχουμε αναρωτηθεί αν το άτομο που μας αρέσει ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς, ειδικά όταν από το άτομο αυτό λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα που κάπου μας μπερδεύουν. Καθώς ο χρόνος και κυρίως το συναίσθημα και το γνήσιο ενδιαφέρον που επενδύουμε σε κάθε νέα γνωριμία είναι πολύτιμα, ακολουθούν 7+1 φράσεις που προδίδουν πως δε μας θέλει και τόσο:

 

1. «Θέλω πολύ να σε δω αλλά αυτή την περίοδο πνίγομαι στη δουλειά»

Είτε έχουμε ακούσει τη φράση αυτή είτε την έχουμε πει εμείς οι ίδιοι, όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως αποτελεί απλώς μια δικαιολογία για να αποφύγει κανείς τον άλλο χωρίς να του το ξεκόψει οριστικά. Όσο κι αν είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, ειδικά όταν μια νέα γνωριμία αρχικά έμοιαζε πολλά υποσχόμενη, είναι γνωστό πως αν γουστάρεις πραγματικά, μια ώρα θα τη βρεις, ακόμη κι αν δουλεύεις κάθε μέρα 12ωρο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να σου πει πως δεν του είσαι αδιάφορος αλλά ούτε θεωρεί το μεταξύ σας κάτι ουσιαστικό με προοπτικές εξέλιξης. Μια καλή καβάτζα για μια δύσκολη ώρα ωστόσο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

2. «Η πρώην σχέση μου ήταν δεκάρι αλλά δε με έκανε να νιώθω όπως εσύ»

Όταν το ενδιαφέρον του άλλου είναι πραγματικό, οποιαδήποτε αναφορά σε πρώην δεν έχει καμιά θέση στη συζήτηση, ειδικά αν πρόκειται για την αρχή μιας ενδιαφέρουσας γνωριμίας. Όταν λοιπόν το υποψήφιο ταίρι προχωρά σε φαινομενικά κολακευτικές συγκρίσεις που εμμέσως προσβάλλουν, τότε το πιο πιθανό είναι πως δε δε θεωρεί τον άνθρωπο που έχει απέναντί του κάτι ιδιαίτερο ή έχει τις δικές του ανασφάλειες που τον εμποδίζουν να τον εκτιμήσει. Συγχρόνως, μια τέτοια φράση μας φανερώνει ένα red flag που ένας σώφρων ενήλικας οφείλει στον εαυτό του να μην αγνοήσει.

 

3. «Δεν είμαι σε φάση για πολλές οικειότητες»

Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είναι κάποιος ξεκάθαρος δηλώνοντας πως δε θέλει κάτι παραπάνω πέρα από ένα ή και περισσότερα βράδια. Κάπως έτσι όμως παραδέχεται πως δε θέλει αρκετά ώστε να επιδιώξει να σε γνωρίσει και να σε βάλει στη ζωή του αλλά του αρέσεις αρκετά για ένα ή στην ανάγκη, και περισσότερα κρεβάτια.

 

4. «Τελικά δε θα μπορέσω να έρθω σήμερα γιατί προέκυψε κάτι έκτακτο / αποκλείστηκα στα χιόνια Ιούλη μήνα / θύμωσε μαζί μου το χάμστερ μου / κατέλαβαν το σπίτι μου εξωγήινοι»

Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται πραγματικά, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει ραντεβού την τελευταία στιγμή ούτε καταφεύγει σε εξωφρενικές δικαιολογίες για ν’ αποφύγει μια συνάντηση, κυρίως γιατί αυτό το νέο άτομο που έχει μπει στη ζωή του είναι τόσο σημαντικό ώστε τρέμει στην ιδέα πως μπορεί να το στεναχωρήσει με τις πράξεις του. Σίγουρα τα απρόοπτα κι οι αναποδιές είναι μέσα στο πρόγραμμα και τα σχέδια ανατρέπονται συνεχώς, ωστόσο όταν μια εξήγηση μοιάζει σχεδόν απίστευτη κι αδιανόητη, τις περισσότερες φορές είναι κιόλας.

 

5. «Έπαιξε τίποτα από τότε που έχουμε να βρεθούμε;»

Ακόμη κι αν πρόκειται για την αρχή μιας νέας γνωριμίας, αυτός που θέλει πραγματικά δε θα έκανε ποτέ αυτή την ερώτηση. Ακόμη κι αν δεν έχουμε μιλήσει για σχέση κι αποκλειστικότητα, το ερώτημα αυτό είναι τόσο χαλαρό όσο και το χαλαρό ενδιαφέρον που δηλώνει. Ειδικά αν λίγο μετά την ερώτηση αυτή η συζήτηση καταλήξει σε sexting, τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως εμμέσως πλην σαφώς μας λέει πως δε μας θέλει παρά για μερικά βράδια, όπου μπορείτε να κάνετε καλή παρέα ο ένας στον άλλο, γιατί και τη μοναξιά ποιος την αντέχει;

 

6. «Όταν κάνεις σχέση, μη με ξεχάσεις»

Σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται γλυκό και τρυφερό αλλά δεν είναι. Όταν κάποιος προεξοφλεί πως θα κάνεις σχέση με κάποιο άλλο άτομο,, εννοεί πως δε βλέπει μέλλον με εσάς τους δυο. Συγχρόνως, έχει βολευτεί μέσα σε αυτή τη ρευστή κατάσταση που τον ικανοποιεί και δε θέλει να τη χάσει. Επομένως, θέλει να επιδιώξει η επικοινωνία κι οι συναντήσεις σας να συνεχιστούν ακόμη και σε περίπτωση που το άλλο άτομο προχωρήσει σε σχέση γιατί στην τελική, δεν του κοστίζουν τίποτα.

 

7. «Τώρα μάλιστα, έβαλες κάτι που σε κολακεύει»

Ο άνθρωπος που θέλει πραγματικά και ουσιαστικά, αποφεύγει την έμμεση κριτική για το ντύσιμο, το στυλ και την εμφάνιση του άλλου, πολύ απλά γιατί είναι ήδη γοητευμένος κι είτε τον δει στα καλύτερά του είτε κουρασμένο μετά από μια δύσκολη μέρα, θα εντυπωσιαστεί. Το να κάνεις σχόλια για την εμφάνιση του άλλου σημαίνει πως είτε κάπου μέσα σου συμβιβάζεσαι μαζί του, είτε αποσκοπείς στο να τον αλλάξεις και να τον φέρεις στα μέτρα σου, σε μια προσπάθεια να τον προσαρμόσεις σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου ως ιδανικό ή πιο κατάλληλο.

 

Bonus: Μόνιμη αντίδραση η σιωπή

Τέλος, η αντίδραση που φωνάζει δε θέλω και τόσο είναι η απόλυτη σιωπή. Είτε είμαστε η πλευρά που συνήθως επιδιώκει την επικοινωνία ή τη συνάντηση πρώτη και συνήθως δε λαμβάνει απάντηση, είτε λαμβάνει απάντηση μετά από αρκετές μέρες και πάντα σε προχωρημένη ώρα -συνήθως όταν ο άλλος δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει- καταλαβαίνουμε πως το άτομο αυτό δεν ενδιαφέρεται και είτε είναι πολύ ευγενικό για να το πει είτε θέλει ν’ αφήσει την πόρτα μισάνοιχτη σε περίπτωση που μελλοντικά αλλάξει γνώμη. Συγχρόνως, αν μετά την απουσία απάντησης, προχωρά σε κάποια αντίδραση στα social media ή σε κάποια επικοινωνία για άσχετο θέμα που καμία σχέση δεν έχει με εσάς, ίσως κερδίζει χρόνο μέχρι να δει τι πραγματικά θέλει να κάνει.

Πολλές φορές ο ενθουσιασμός της πρώτης γνωριμίας κι επαφής, ίσως δημιουργεί την αίσθηση πως όλα πάνε καλά και πως ο άλλος ανταποδίδει το ενδιαφέρον μας μόνο και μόνο επειδή εμείς θέλουμε τόσο πολύ η ιστορία αυτή να ευδοκιμήσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι τέτοιο δεν ισχύει είτε γιατί δύο άνθρωποι δεν ταιριάζουν είτε γιατί βρίσκονται σε τελείως διαφορετική φάση. Η αρχή ωστόσο οφείλει να είναι η πιο συναρπαστική περίοδος μιας σχέσης κι όχι μια φάση διαρκούς αγωνίας κι αβεβαιότητας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχει χώρος για αμφιβολίες, συνήθως σημαίνει πως δεν είναι γραφτό η ιστορία αυτή να πάει παρακάτω και πως κάτι καλύτερο μάς περιμένει στην επόμενη γωνία να το ανακαλύψουμε.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου