paul1851

Απόφαση. Λέξη πολύ ιδιαίτερη. Σε αντίθεση με άλλες, που εύκολα σκορπιούνται, εκείνη είναι σχετικά δύσκολο να τη χρησιμοποιήσεις, και καταφεύγεις σ’ αυτή μόνο έπειτα από πολλή σκέψη -ή και ποτέ.

Η ζωή μας είναι γεμάτη διλήμματα τα οποία καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε παίρνοντας αποφάσεις. Κι είναι πολλά αυτά για τα οποία πρέπει ν’ αποφασίσουμε. Μπορεί να αφορούν κάτι μικρό και καθημερινό, όπως τι χρώμα θα ‘ναι το αυτοκίνητό σου ή πού θα δειπνήσεις το βράδυ. Και, σίγουρα, αυτές οι αποφάσεις δε σε ζορίζουν ιδιαίτερα. Είναι ανώδυνες, όσο αναποφάσιστος κι αν είσαι.

Υπάρχουν, όμως, κι οι αποφάσεις εκείνες που μόνο ανώδυνες δεν τις λες, καθώς μπορούν να καθορίσουν τη ζωή σου, να την κάνουν καλύτερη ή χειρότερη, να σε κάνουν αυτό που φοβόσουν ή εκείνο που λαχταρούσες. Πολλές φορές δε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πάρεις μια σημαντική απόφαση από όσο κρατά μια στιγμή, κι άλλες, για να αποφασίσεις κάτι, μεσολαβούν πολλά δύσκολα κι άγρυπνα βράδια, συζητήσεις με κολλητούς, πολύ ποτό, ανάγνωση βιβλίων και συνεδρίες με ειδικούς.

Τείνουμε να αναλογιζόμαστε τη ζωή μας, να τη συγκρίνουμε, κι έστω και για λίγο να θεωρούμε καλύτερη τη ζωή των άλλων. Ίσως κάποιες φορές μειώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, κάνοντας τη ζωή μας να φαίνεται λίγη, ακόμη κι όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ίσως σου ‘χει τύχει και ‘σένα άπειρες φορές να ζηλεύεις την καλύτερη δουλειά του φίλου σου, την τέλεια σχέση της κολλητής σου ή την άνετη ζωή του γείτονά σου. Αντί, όμως, να βυθίζεσαι σε αρνητικές σκέψεις και παραλογισμούς, μήπως θα ήταν καλύτερο να κάνεις τη ζωή σου όπως την ονειρεύτηκες;

Χιλιοακουσμένο μα κι απόλυτα εξακριβωμένο πως αν δεν αγαπήσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, αν δεν τον φροντίσεις, δεν τον εκπαιδεύσεις και δεν τον επιβραβεύσεις για όλα τα καλά που τον διακρίνουν, αν δεν τον αποδεχτείς για όλα τα στραβά του, χωρίς να παραιτηθείς απ’ τη βελτιωμένη εκδοχή τους, κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για ‘σένα. Πάρε την απόφαση να πετάξεις το καβούκι και τη ζώνη ασφαλείας σου, να βγεις εκεί έξω και να διεκδικήσεις.

Αν δε συνειδητοποιήσεις πως η ζωή σου με τον τρόπο που είναι τώρα διαμορφωμένη δε σε καλύπτει, αν δε νιώσεις μέσα σου την ανάγκη της εξέλιξης, η θετική αλλαγή που περιμένεις κι εύχεσαι να συμβεί στη ζωή σου, δε θα ‘ρθει. Κάνε πράξη αυτό που ονειρεύεσαι.

Αν ονειρεύεσαι μια γλυκιά σχέση γεμάτη βόλτες στην παραλία το καλοκαίρι κι αγκαλιές μπροστά απ’ το τζάκι το βράδυ, μη συμβιβαστείς με νύχτες φευγαλέου έρωτα και βιαστικές συναντήσεις. Αν ονειρεύεσαι μια συναρπαστική καριέρα, γεμάτη προκλήσεις, εμπειρίες και ταξίδια που σου αλλάζουν τη ζωή, μη συμβιβαστείς με μια δουλειά τυποποιημένη στην οποία η κάθε μέρα θα ‘ναι ίδια. Αν ονειρεύεσαι να ‘χεις φίλους στους οποίους θα μπορούσες να εμπιστευθείς την ίδια σου τη ζωή, μη συμβιβαστείς με άτομα που είναι απλά παρέα σου. Δούλευε σκληρά, γέμιζε τη ζωή σου με αγάπη και κάνε την όμορφη.

Πίστευε στον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα εσύ ο ίδιος και μετά θα το κάνουν κι όλοι οι άλλοι. Διεκδίκησε τον σύντροφο που ονειρεύεσαι και τη δουλειά που θεωρείς πως αξίζεις. Και μην ξεχνάς πως οι πιο πετυχημένοι κι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που όταν κάποιοι κάποτε τους είπαν πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν, πως δεν έχουν αυτό που χρειάζεσαι –είτε επαγγελματικά είτε σε προσωπικό επίπεδο–, δεν τους άκουσαν, καθώς γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους, αλλά και τι μπορούν να καταφέρουν. Και κάπως έτσι, στο τέλος γυρνούν το παιχνίδι προς όφελός τους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσεις λίγος, πάρε την απόφαση να ζήσεις επιτέλους όπως θες. Κι αυτή θα ‘ναι μια απόφαση δική σου για μια ζωή ολόδική σου.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!