Το αν μια απόφαση είναι περισσότερο ή λιγότερο ώριμη κρίνεται ξεκάθαρα από τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη της. Αυτό φυσικά συμβαίνει καθώς κινήσεις και αποφάσεις ζωής που γίνονται για λάθος λόγους μπορούν να φανερώσουν όλη την ανωριμότητα του κόσμου, ειδικά στο κομμάτι των σχέσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και οι πιο συγκροτημένοι άνθρωποι οδηγούνται σε σημαντικά λάθη ώστε να πράξουν αυτό που θεωρείται σωστό σύμφωνα με τη διαγωγή και το προσωπικό σύστημα αξιών τους. Μια από αυτές τις πράξεις μπορεί να είναι και η επισημοποίηση μιας σχέσης μέσω της δημιουργίας οικογένειας. Αυτή είναι μια απόφαση ζωής και ένδειξη ωριμότητας όταν γίνεται μετά από σκέψη και ουσιαστική επιθυμία δυο ανθρώπων να κάνουν το επόμενο βήμα. Όταν όμως γίνεται για λόγους πέρα από τις εσωτερικές ανάγκες και επιθυμίες και έχει να κάνει περισσότερο με το ότι τα χρόνια περνούν, ότι οι φίλοι νοικοκυρεύτηκαν, ότι η μαμά το ‘χει καημό να αποκτήσει εγγόνια ή επειδή είστε αρκετό καιρό μαζί και έχει έρθει η ώρα να το προχωρήσετε, η επισημοποίηση είναι απλώς ένα ακόμη λάθος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αμετανόητοι singles οδηγούνται σε σοβαρή σχέση με άτομα που δεν έχουν ερωτευτεί πραγματικά είτε γιατί το αντικείμενο του πόθου τους δεν έγινε ποτέ δικό τους, είτε γιατί πληγώθηκαν από άτομα και καταστάσεις και θέλουν να ξεχάσουν. Μπορεί ακόμη να συντρέχουν και πρακτικοί λόγοι για την επιλογή συντρόφου και σχέσης όπως το ότι μένει κοντά στο σπίτι σου και είναι εύκολο να βρίσκεστε, παράγοντας που δυστυχώς μοιάζει να επηρεάζει την επιλογή συντρόφου ειδικά στην εποχή μας, ή ακόμη επειδή είναι βολικό να είσαι με ένα συγκεκριμένο άτομο γιατί το εγκρίνουν οι φίλοι σου και θα είστε μια ωραία παρέα.

Επιπλέον, πολλές φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους να επαινούν όσους παντρεύτηκαν και δημιούργησαν οικογένεια σε μικρή ηλικία και ενδόμυχα να κατακρίνουν εκείνους που πήραν τη μεγάλη απόφαση να πάνε παρακάτω με το ταίρι χρόνια αργότερα γιατί ήθελαν πρώτα να γεμίσουν εμπειρίες, ταξίδια, γνώση και έρωτα πριν δεσμευτούν. Ουσιαστικά ο άνθρωπος που καθυστερεί να μπει σε σοβαρή σχέση επειδή δε νιώθει έτοιμος τηρεί μια πολύ ώριμη στάση σε σχέση με το άτομο που πάνω στον ενθουσιασμό του προχώρησε σε δεσμεύσεις στις οποίες δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και το μόνο που κατάφερε ήταν να πληγώσει τον εαυτό του και τον άνθρωπό του.

Φυσικά τα λάθη και ακόμη και οι ανώριμες αποφάσεις είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και των εμπειριών από τις οποίες όλοι οφείλουν να περάσουν ώστε να βελτιωθούν και να μπορέσουν να αγαπήσουν ουσιαστικά τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Ο λόγος και οι προθέσεις είναι που χαρακτηρίζουν κάθε κίνηση και απόφαση, μικρή ή μεγάλη, που παίρνουμε στη ζωή μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν οι πράξεις και οι επιλογές μας να κρύβουν σωστούς λόγους στο βαθμό του δυνατού. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη, μπορούμε ωστόσο να ακούσουμε το ένστικτό μας πριν από κάθε επιλογή και να αποφύγουμε αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση την ανασφάλειά μας και την ανάγκη μας για επιβεβαίωση. Συνήθως το ένστικτό μάς καθοδηγεί σωστά. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να το ακούσουμε.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.