Είναι παράδοση πλέον ιδανική να θεωρείται η σχέση που είναι ήρεμη κι επίπεδη, χωρίς συγκρούσεις. Η ύπαρξη εντάσεων τείνει να θεωρείται αυτομάτως ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά, ένα σοβαρό πρόβλημα από μόνη της που σου χαλάει την τέλεια ευτυχία, αν κάτι τέτοιο υπάρχει.

Οι φίλοι θα σε συμβουλέψουν να φύγεις το συντομότερο δυνατό και να βρεις κάτι καλύτερο, κάτι που να σου αξίζει. «Όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά» σου λένε και κάποιες φορές ίσως να έχουν δίκιο. Πολλές φορές, όμως, έχουν άδικο και το ξέρεις. Κι εκεί είναι η καθοριστική στιγμή που σταματάς πλέον να τους λες τα πάντα και καταλαβαίνεις πως δεν έχει νόημα να μοιράζεσαι μαζί τους την κάθε λεπτομέρεια της σχέσης σου, γιατί εκείνοι δεν μπορούν να σε καταλάβουν. Μόνο εσύ κι ο άνθρωπός σου είστε σε αυτή τη σχέση, κανείς άλλος. Εσύ μόνο μπορείς να καταλάβεις, να δικαιολογήσεις ή να κατηγορήσεις και να καταδικάσεις τον άλλο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Όταν φυσικά μιλάμε για συγκρούσεις δεν αναφερόμαστε σε ακραίες καταστάσεις. Κάποιες σχέσεις φτάνουν σε τέλμα όταν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες και δεν μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της συζήτησης, της σύγκρουσης, της απόστασης. Όταν οι συγκρούσεις είναι συνεχείς, αλλά δεν οδηγούν πουθενά, όταν δε βγαίνει τίποτα μέσα από αυτές, αλλά τα ίδια και τα ίδια προβλήματα και καταστάσεις επαναλαμβάνονται, τότε, ναι, ίσως έχει έρθει η ώρα να τα παρατήσεις και να κυνηγήσεις κάτι άλλο.

Υπάρχουν, όμως, και συγκρούσεις που μπορεί να ‘ναι εποικοδομητικές και να ‘χουν πραγματικά ευεργετική επίδραση στη σχέση. Μην ξεχνάς πως ένα απ’ το πιο επίπονα και βασανιστικά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια σχέση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης κι η ελλιπής επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν υπάρχουν άλυτα θέματα κι απλά οι δύο συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, προκειμένου να αποφύγουν μια σύγκρουση, τότε η σχέση απειλείται πραγματικά.

Στις περιπτώσεις αυτές οι συγκρούσεις είναι σχεδόν απαραίτητες, γιατί βοηθούν στο να εκτονώσεις τον θυμό που ίσως κρύβεις μέσα σου καλά, αλλά συγχρόνως σε βοηθούν να μάθεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου και τον άλλο. Μιλώντας για όσα σε ενοχλούν, μπορείς πιο εύκολα να συνειδητοποιήσεις τι νιώθεις για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

Ίσως με αυτόν τον τρόπο ο άλλος να σε καθησυχάσει, να σε απαλλάξει απ’ τις ανασφάλειες και τους παράλογους φόβους που δε σ’ αφήνουν να κοιμηθείς τα βράδια. Μέσα απ’ τη σύγκρουση θα σου πει πράγματα που πιστεύει, θα σου ανοιχτεί κι εσύ θα εμπιστευτείς λίγο περισσότερο. Θα έρθετε πιο κοντά κι ο δεσμός σας θα γίνει πιο ισχυρός.

Σε μια σχέση, ειδικά αν είσαι ερωτευμένος, δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τα συναισθήματα του άλλου, αναρωτιέσαι αν νιώθει κι εκείνος το ίδιο. Φοβάσαι. Μια σύγκρουση μπορεί να ‘ναι ωφέλιμη αν σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματά του και να τον μάθεις λίγο καλύτερα.

Στην τελική, οι συγκρούσεις εξελίσσουν μια σχέση και την κάνουν πιο δυνατή. Ακόμη, όμως, κι όταν μια σχέση δεν επιβιώνει από τη σύγκρουση κι οδηγείται στο τέλος της, είσαι πάλι κερδισμένος∙ γιατί δε θα επενδύσεις χρόνο, χώρο κι αισθήματα σε κάτι που δεν άξιζε την προσοχή σου απ’ την αρχή. Αν με την πρώτη διαφωνία αυτό που είχατε αρχίσει να κλονίζεται, τότε θα καταλάβεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις.

Μην ξεχάσεις τον εαυτό σου σε όλο αυτό. Το να μάθεις να εκφράζεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου και να ‘σαι ειλικρινής απέναντι στον άλλο αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό θα σε οδηγήσει στην αυτοανάπτυξη και την αυτοβελτίωση. Ακόμη κι αν αυτή η σχέση δεν κρατήσει για πάντα, θα ξέρεις τουλάχιστον πως κάτι σου δίδαξε.

Πλέον θα ‘χεις την ωριμότητα να συζητάς και να μην το βάζεις κάτω με την πρώτη δυσκολία. Εξάλλου, όταν μάθεις να μένεις παρά τις συγκρούσεις, όταν θα ‘σαι σε θέση να τις ξεπερνάς και να δίνεις αγάπη, τότε ίσως είσαι πια έτοιμος να ζήσεις τη σχέση εκείνη που θα διαφέρει από όσα γνώριζες μέχρι τότε.

Μη φοβηθείς τη ρήξη. Μη φοβάσαι ότι θα χαθεί η μαγεία κι ο ρομαντισμός, αυτό είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα συμβεί. Το θέμα είναι αυτό που ζείτε, για όσο κρατήσει, να ‘ναι αληθινό.  Το να πάρεις λίγες μέρες για τον εαυτό σου χωρίς να μιλήσετε μπορεί να σε κάνει να διαπιστώσεις πως είτε αυτή η σχέση δεν οδηγεί πουθενά είτε να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικός είναι ο άνθρωπός σου για σένα και πως το σενάριο να ‘στε χωριστά θα έκανε τη ζωή σου λίγο χειρότερη.  Αν πάλι νιώσεις ανακούφιση, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να κάνεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου, χωρίς δισταγμούς, ενοχές και συγγνώμες.

Αν, λοιπόν, δεν τσαλακωθείτε, πώς θα μάθετε ο ένας τον άλλο;

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη