Στη ζωή μας το έχουμε δει πολλές φορές. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σεξ ως μέσο χειραγώγησης, άλλοτε με περισσότερο κι άλλοτε με λιγότερο θετική έκβαση. Η επιτυχία τέτοιων μεθόδων, βέβαια, είναι κάτι σχετικό κι αμφισβητούμενο. Πρώτα απ’ όλα κάθε είδους σχέση που ξεκινάει, για να πάει καλά, πρέπει να οικοδομείται πάνω σε γερά θεμέλια με βάση την ειλικρίνεια. Όταν κάποιος μπαίνει σε μια σχέση έχοντας την ανάγκη να χειραγωγήσει το σύντροφό του προκειμένου να τον κάνει υποχείριό του, τότε η σχέση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Όλοι μέχρι τώρα θα έπρεπε να το έχουμε καταλάβει πως οι σχέσεις που βασίζονται μόνο στο σεξ και τη σαγήνη δε μακροημερεύουν. Ένα καλό κρεβάτι μπορεί να σε κρατήσει ένα μήνα σε μια σχέση αλλά η αγάπη, ο σεβασμός κι η τρυφερότητα είναι αυτά που δένουν τους ανθρώπους για μια ζωή.

Σε μια σχέση φυσικά πέρα απ’ την ανάγκη να δώσουμε και να αγαπήσουμε, έχουμε και την ανάγκη να οριοθετηθούμε. Σε μια υγιή συνύπαρξη αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο κι αναμενόμενο. Αν, όμως, τα όρια δεν τεθούν μέσω της συζήτησης και του μοιράσματος όσων έχουμε μέσα μας αλλά είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης μέσω του σεξ, τότε καταλήγει η όλη απόπειρα οριοθέτησης να μοιάζει φθηνή κι ανούσια.

Σίγουρα, το σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μιας σχέσης -αν όχι το πιο σημαντικό. Δένει δύο ανθρώπους και σαφώς είναι κριτήριο για το πόσο κολλάνε μεταξύ τους. Γι’ αυτό δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι ευτελές, σαν κάτι τυχαίο, σαν όλα τα άλλα που βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που το έχουν αναγάγει σε τέχνη και χρησιμοποιούν τη μαεστρία που απέκτησαν με τον καιρό για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Επαγγελματική επιτυχία, κύρος, αναγνώριση, τη δυνατότητα να έχουν ή τουλάχιστον να νομίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι στη σχέση τους.

Γι’ άλλους είναι απλά μέρος του παιχνιδιού και του φλερτ. Αρχικά κάνουν τα πάντα για να δώσουν στον παρτενέρ τους τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του κι έπειτα, όταν ο άλλος έχει πλέον αφεθεί, χρησιμοποιούν το σεξ ως όπλο, ως το κλειδί για να περνάει πάντα το δικό τους. Παίζουν και λίγο με την ψυχολογία του συντρόφου τους. Μπορεί ξαφνικά μια μέρα να γίνουν απόμακροι κι απλά να τον αφήσουν ν’ αναρωτιέται τι έκανε λάθος και δεν είναι πλέον τόσο ποθητός όσο παλιά.

Όσοι, όμως, πραγματικά πιστεύουν πως κάτι μπορούν να κατορθώσουν έτσι, αργά ή γρήγορα, θα συνειδητοποιήσουν πως ακόμη κι αν έχουν εξασκήσουν τις τεχνικές τους στον μέγιστο βαθμό, όσο συναρπαστικοί κι αν είναι, όσο και να προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό κάθε φορά και να δίνουν το κάτι παραπάνω, προκειμένου να κρατούν τον άλλο ζεστό κι ενθουσιασμένο μαζί τους, η σχέση τους αυτή θα ‘χει ημερομηνία λήξης.

Κάποια στιγμή ο σύντροφός τους θα βαρεθεί κι όχι μόνο δε θα πέσει θύμα χειραγώγησης, αλλά ούτε καν θα επιθυμεί να μείνει στη σχέση αυτή. Θα χρειάζεται κάτι πιο βαθύ κι ουσιώδες από το πάθος της στιγμής για να μείνει κοντά στον άνθρωπο που κάποτε τον τραβούσε κοντά του σαν μαγνήτης.

Το σεξ ίσως για κάποιους να ‘ναι και παιχνίδι εξουσίας. Πολλοί παίζουν για να πάρουν την πολυπόθητη επιβεβαίωση, άλλοι απλά γιατί διασκεδάζουν το παιχνίδι της σαγήνης και τους εξιτάρει η επιρροή που ασκούν στο σαγηνευμένο. Ναι, την ώρα που κάποιοι αφήνονται, κάποιοι άλλοι απλά μελετούν και σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους και κάνουν αυτό που θεωρούν πως μπορεί να τρελάνει το σύντροφό τους.

Είναι γι’ αυτούς ένα στοίχημα να σαγηνεύσουν τον άλλο, να τον κάνουν να κολλήσει μαζί τους και –γιατί όχι;– να του προσφέρουν τις καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες που έχει ποτέ βιώσει. Όχι γιατί θέλουν να τον ευχαριστήσουν και να του δώσουν χαρά, αλλά για να επιβεβαιώσουν πόσο δυνατοί παίκτες είναι οι ίδιοι. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτούς που λατρεύουν να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη σε προσωπικές στιγμές κι όχι μόνο.

Οι επαγγελματίες σαγηνευτές είναι μια φυλή που υπάρχει εκεί έξω κι είναι θέμα τύχης –ή ίσως κι ατυχίας– το αν θα πέσουμε πάνω τους. Από εμάς, όμως, εξαρτάται το πόσο έξυπνα θα τους χειριστούμε και το αν θα γίνουμε υποψήφιοι σύντροφοι κι όχι υποψήφια θύματά τους. Ας μην ξεχνάμε αυτό που είχε πει κάποτε ο Oscar Wilde: Στη ζωή τα πάντα έχουν να κάνουν με το σεξ, εκτός απ’ το ίδιο το σεξ, που έχει να κάνει με την εξουσία.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη