Ένα πολύ κλασικό ερώτημα που τίθεται συχνά σε όλες τις παρέες είναι το τι είναι τελικά απιστία. Αν ρωτήσουμε τον εαυτό μας, το ταίρι μας, τους φίλους μας, ακόμα κι έναν περαστικό στο δρόμο, σε ποιες περιπτώσεις θα θεωρούσαν ότι το έτερόν τους ήμισυ τους έχει απατήσει, θα εισπράτταμε απ’ όλους διαφορετικές απαντήσεις.

Μπορεί οι απόψεις να συγκλίνουν στο ότι μια παράλληλη σχέση είναι προφανώς απιστία, τι γίνεται όμως με τα πιο ελαφρά στραβοπατήματα, όπως το φλερτ, το φιλί, το μεθυσμένο σεξ της μίας βραδιάς –που ισχυρίζεται πως δε σήμαινε τίποτα–, το cyber sex ή ακόμα και το στοματικό; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι απιστία είναι ακόμα και το να σκέφτεσαι ερωτικά και να φαντασιώνεσαι κάποιον άλλον πέρα απ’ το ταίρι σου. Άλλωστε, πάντα πριν φτάσουμε στην ίδια την πράξη, έχει περάσει πρώτα απ’ το μυαλό μας.

Είναι δύσκολο να οριστεί η απιστία. Για τον καθέναν από μας είναι κάτι διαφορετικό και καμία άποψη, καμία απάντηση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος, αν φυσικά αποκλείσουμε τις υπερβολές. Δε μας απάτησε το ταίρι μας αν απλώς κοίταξε τα αντικειμενικά ωραία οπίσθια που πέρασαν από μπροστά του ή αγκάλιασε το γνωστό του, που είχε να δει καιρό. Δεν μπορεί, όμως, να ισχυριστεί πως δε μας κεράτωσε ενώ είχε μήνες παράλληλη σχέση, γιατί υποστηρίζει πως μόνο εμάς αγαπά.

Το πώς θα βιώσουμε την απιστία και πόσο αυτή μας διαλύει ή απλώς μας σοκάρει, έχει κυρίως να κάνει με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, με την ένταση των συναισθημάτων μας και τα ως τώρα βιώματά μας. Αλλιώς θα αισθανθούμε όταν απατηθούμε στην αρχή μιας σχέσης, που δεν προλάβαμε να νιώσουμε και πολλά κι αλλιώς σε μια σχέση που μετράει χρόνια κι είχαμε επενδύσει σ’ αυτόν τον σύντροφο. Πολλές φορές είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά την απιστία μέχρι να απιστήσουμε εμείς οι ίδιοι ή να μας απατήσει κάποιος που αγαπάμε πολύ.

Αρχικά, ας πάρουμε ένα-ένα τα σενάρια που κάποιοι απ’ την παρέα μας ή τον ευρύτερο κύκλο μας αλλά ίσως κι εμείς οι ίδιοι ονομάζουμε απιστία. Το να φλερτάρεις φυσικά ή διαδικτυακά είναι απιστία; Κάποιοι απαντούν απόλυτα καταφατικά. Άλλοι αντιμετωπίζουν το κόρτε σαν κάτι πολύ υγιές, αυθόρμητο κι απολύτως ακίνδυνο, που κι οι ίδιοι απολαμβάνουν, άρα δεν τους ενοχλεί αν το κάνει και το ταίρι τους.

Το φιλί θεωρείται απιστία; Για ορισμένους φυσικά κι είναι, ίσως μάλιστα να ‘ναι κι αιτία χωρισμού. Για άλλους πάλι θεωρείται κάτι αθώο και καθόλου αξιόποινο. Απιστία είναι το συναίσθημα, θα πουν. Αν αισθάνθηκες κάτι μ’ αυτό το φιλί, αν σε έκανε να ψάχνεις τη συνέχεια, τότε πρέπει να σε απασχολήσει.

Η ξεπέτα ή το μεθυσμένο σεξ της μίας βραδιάς που δε σημαίνει τίποτα (όπως θα πει ο άπιστος) είναι απιστία; Προφανώς και ναι, αφού το «μία ίσον καμία» δεν πείθει κι η δικαιολογία «είχα πιει» είναι γελοία. Τα λόγια κι οι πράξεις του μεθυσμένου –όταν, δηλαδή, έχει κάνει κεφάλι, όχι όταν είναι τύφλα και ξερνάει, γιατί εκεί όχι να απιστήσει μπορεί, αλλά ούτε να περπατήσει) κρύβουν μόνο αλήθειες και βαθιές επιθυμίες. Απλά νηφάλιος οι τύψεις κι οι ενοχές του δεν τον άφηναν να υποκύψει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν το ήθελε.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι το στοματικό σεξ δεν είναι ίδιο με το κανονικό σεξ, επομένως δεν υφίσταται θέμα απιστίας. Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω αλλά το στοματικό σεξ, όπως το λέει κι η ίδια η λέξη, είναι σεξ.

Το cyber sex, τώρα, όσο περνάν τα χρόνια έχει όλο και περισσότερη ζήτηση. Το να ‘σαι στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον και να τον αγγίζεις πραγματικά με το να κάνεις μαζί του διαδικτυακό σεξ μπορεί να απέχει κατά πολύ, αλλά στην ουσία έχουν και τα δύο να κάνουν με σαρκική επιθυμία κι εγκεφαλικό παιχνίδι. Άλλωστε το σεξ δεν ήταν ποτέ μόνο μια σωματική επαφή, είναι ενέργεια κι έλξη. Μόνο αθώο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το cyber sex, αφού ίσως και ‘ναι πολύ πιο συνειδητοποιημένο και μάλιστα προκαλεί και την απτή του συνέχεια.

Η απιστία έχει να κάνει με την επιθυμία κι όχι μόνο με το σεξ. Οι απόψεις πολλές αλλά όλες συγκλίνουν στο ότι απ’ τη στιγμή που γίνει η απιστία και μαθευτεί, αυτόματα χάνεται η εμπιστοσύνη κι είναι δύσκολο μετά να αποκτηθεί ξανά. Πριν φτάσουμε στο σημείο να απατήσουμε, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πώς θα νιώθαμε αν κεράτωναν εμάς. Αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι στη σχέση μας, για τον οποιοδήποτε λόγο, το τίμιο θα ήταν να την τερματίσουμε προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί δεν πληγώνουμε μόνο τον άλλον αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Συντάκτης: Στέλλα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη