paul322

Μπήκαμε στο τριπάκι της εύρεσης εργασίας. Ψάχνουμε στο internet να βρούμε τη δουλειά που επιθυμούμε. Ένα επάγγελμα που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητές μας. Κάτι πάνω στο οποίο να έχουμε προϋπηρεσία κι εμπειρία που να ξέρουμε πώς να την χειριστούμε. Αναζητάμε επίσης κι ένα μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Τις βασικές αλλά και την άνεση για να ‘χουμε μια ποιότητα, χωρίς να στερούμαστε (πολλά τουλάχιστον) πράγματα.

Ψάχνοντας δουλειά το κυριότερο και το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το βιογραφικό μας. Ένα βιογραφικό στο οποίο θα αναγράφονται προσωπικά στοιχεία, εκπαίδευση, γνώσεις, επαγγελματική εμπειρία. Βιογραφικό σωστά δομημένο, σωστά γραμμένο.

Ένα καλό βιογραφικό αποτελεί θετικό κίνητρο για την πρόσληψή μας σε μια θέση. Όσο λιγότερες περιττές πληροφορίες –ό,τι δεν είναι βασικό και χρήσιμο, δηλαδή, για το βιογραφικό– τόσο καλύτερα για μας. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι εκτός απ’ τις επαγγελματικές ικανότητες και τις ακαδημαϊκές γνώσεις που διαθέτουμε, τις οποίες δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε, έχουμε κι άλλες κλίσεις, κι άλλα ταλέντα κι άλλες γνώσεις κι εμπειρία πάνω σε θέματα που συγκαταλέγονται στις γενικότερες δραστηριότητες που μπορεί να μην είναι σημαντικές στην αναζήτηση εργασίας, είναι όμως και με το παραπάνω για την ποιότητα της καθημερινότητά μας.

Δραστηριότητες που δεν μπορούν να ενταχθούν στο βιογραφικό μας, λοιπόν, αλλά δεν μπορούμε να τις σκεφτούμε έξω απ’ τη ζωή μας. Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ρουτίνας μας. Τις αγαπάμε αυτές τις ασχολίες, γι’ αυτό και συνειδητά τις επιλέγουμε, κι ας μη φαίνεται (κυνικά) να ‘χουν κάτι πρακτικό να μας προσφέρουν. Μας βοηθάνε σωματικά και ψυχικά, μας εξελίσσουν. Μας κρατούν σε εγρήγορση, μαθαίνουμε πράγματα που πριν δε γνωρίζαμε, εκτονώνουμε το άγχος και την πίεσή μας μέσα απ’ αυτές. Το κυριότερο, κάνουν ευχάριστα πλούσιο το πρόγραμμά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μας κουράζουν.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με τις οποίες επιλέγουμε να ασχοληθούμε και να τους αφιερώσουμε χρόνο, ακόμα κι αν για άλλους θεωρούνται σπατάλη ενέργειας. Αντικείμενα όπως η ζωγραφική. Εκδήλωση συναισθημάτων, δηλαδή, μέσα απ’ τα σχέδια και χρώματα που χρησιμοποιούμε. Μας χαλαρώνει και μας ταξιδεύει μέσα απ’ τα πινέλα της σε κόσμους πολύχρωμους, κρατώντας ζωντανό ένα κομμάτι απ’ την παιδικότητά μας.

Αντίστοιχα, επιλέγουμε τα βιβλία μας. Γνωρίζουμε τον κόσμο κι εμάς μέσα απ’ την ανάγνωσή τους. Επιθυμούμε την εγκεφαλική εξέλιξη διαβάζοντας βιβλία επιστήμης, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ποίησης, μυστηρίου, ιστορίας, αστυνομικά, για εκμάθηση ξένων γλωσσών και τόσα άλλα. Ειδικά όταν κάνουμε την αρχή ενός βιβλίου, προγραμματίζουμε αυτή τη δραστηριότητα ή την παίρνουμε παντού μαζί μας, στη βόλτα και το λεωφορείο, κι εκμεταλλευόμαστε κάνε κενό λεπτό για να μη χάσουμε τη συνέχεια που θα ακολουθήσει την επόμενη σελίδα. Ο χρόνος που ξοδεύεται σε ταξίδια του νου δεν πάει ποτέ χαμένος.

Αθλητικές δραστηριότητες, τώρα, άλλο αγαπημένο κεφάλαιο. Είναι εκείνες που φροντίζουν τη σωματική και φυσική μας κατάσταση. Προτεραιότητά μας, αφού έχουμε ανάγκη την άσκηση και την χρωστάμε στον εαυτό μας.  Ένα πρωινό τρέξιμο, έξω, στη φύση. Γιόγκα κι άλλες ασκήσεις στο χώρο του σπιτιού μας. Αντίστοιχα, η επίσκεψή μας σε κάποιο γυμναστήριο. Μια μπάλα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, ένα απόγευμα όλη η παρέα σε ένα μικρό γήπεδο, λίγο πιο κάτω απ’ τη γειτονιά μας ή ακόμη η ζωντανή παρακολούθηση διάφορων αθλημάτων μας παθιάζουν και μας ανανεώνουν, κρατώντας μας σε φόρμα.

Άλλοτε ξοδεύουμε χρόνο για προσωπικές δημιουργίες. Χειροποίητα κοσμήματα, κατασκευές αντικειμένων ή επισκευές σαν να είμαστε ο Μπομπ ο Μάστορας, που όλο μαστορεύει -κάτι σαν παιδικό τραύμα. Έχει άλλη αξία ό,τι φτιάχνεις με τα χέρια σου. Στο ίδιο στιλ παίζει κι η μαγειρική σαν χόμπι, ειδικά αν μπαίνουμε στην κουζίνα για να περιποιηθούμε δικούς μας ανθρώπους.

Μουσική∙ υπάρχει ζωή χωρίς αυτήν; Απολαμβάνουμε μια σειρά τραγουδιών από ένα CD ή από μια παλιά συλλεκτική συλλογή δίσκων, ή βάζουμε μια playlist αγαπημένων κομματιών από το Youtube και χανόμαστε σε στίχους και μελωδίες με τις ώρες. Είναι η στιγμή μέσα στη μέρα μας που μας χαλαρώνει, μας συγκινεί κι άλλοτε μας διασκεδάζει, δημιουργώντας ένα mini party στο σπίτι μας.

Κι όταν μας πιέζουν οι τάσεις φυγής μας ή απλά διψάμε για να μάθουμε τον κόσμο, ταξιδεύουμε. Σε προορισμούς αλλιώτικους. Σε τόπους με άλλη κουλτούρα. Άλλοι πολιτισμοί. Γνωρίζουμε ήθη κι έθιμα από κάθε γωνία της Γης. Ανθρώπους διαφορετικούς, με άλλη εθνότητα, άλλη μητρική γλώσσα. Νέες εμπειρίες, γεύσεις, εικόνες. Παρέα με τη φωτογραφική μας μηχανή να απαθανατίζει κάθε σκηνή. Στιγμές που γίνονται φωτογραφίες. Φωτογραφίες που γίνονται αναμνήσεις στα άλμπουμ του νου μας.

Κι είναι κι ο χρόνος που περνάμε με φίλους. Στιγμές διασκέδασης, καλοπέρασης και γέλιου. Δραστηριότητες με την παρέα, αναλύσεις πάνω από μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, βόλτες, εκδρομές, επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία, προβολές στο σινεμά ή ανακαλύπτοντας τα όριά μας σε δωμάτια απόδρασης. Ό,τι κι αν κάνουμε μαζί, κάτι σπουδαίο έχει να μας προσφέρει.

Αυτές, λοιπόν, είναι μερικές μόνο απ’ τις δραστηριότητες που αγαπάμε πραγματικά και μπορεί να μη γεμίζουν με προσόντα το βιογραφικό μας και να μην είναι ικανά να κάνουν κάποιον να θελήσει να μας προσλάβει, αλλά γεμίζουν τις ψυχές μας -κι αυτό αρκεί.

Συντάκτης: Χρύσα Αρώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!