Αποφασίσαμε να παντρευτούμε και να μείνουμε μαζί για πάντα. Αυτό το για πάντα, είναι όμως τόσο ύπουλο. Η κλισέ φράση «μην λες ποτέ και για πάντα», κρύβει μέσα της μεγάλη σοφία. Ήρθε λοιπόν η ώρα που το «μαζί για πάντα» γίνεται «δεν αντέχω, άλλο λεπτό κοντά σου», η ώρα που θέλουμε να το λήξουμε και να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Όταν όμως τα πράγματα δεν αποφασίζονται με την κοινή γνώμη και των δύο. Όταν ο ένας δε θέλει να φύγει ή να αφήσει τον άλλον να φύγει, τότε το σενάριο ενός μη συναινετικού διαζυγίου γίνεται πολύπλοκο κι αλλάζει δραματικά σε σχέση με το συναινετικό διαζύγιο.

Τι αλλάζει; Το νομικό πλαίσιο. Όταν δεν υπάρχει η συναίνεση, τότε η νομική οδός αλλάζει και τα πράγματα αγριεύουν. Η πλευρά που απειλείται και δεν μπορεί να βρει λύση πρέπει να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και να διεκδικήσει λύση άμεσα είτε σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε θέματα διαβίωσης κι επιμέλειας των παιδιών. Το επόμενο βήμα, αφού το δικαστήριο αποφασίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι να οριστεί το επόμενο δικαστήριο για την τελική επίλυση των νομικών ζητημάτων. Φυσικά όλα αυτά είναι ψυχοφθόρα, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Άρα όποιος μπει σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και να έχει πολεμική διάθεση.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

 

Όποιος επιδιώξει τη λύση του γάμου πρώτος, συνήθως έχει συναισθηματικό προβάδισμα, αφού το έχει ξεκαθαρίσει μέσα του περισσότερο, ενώ μπορεί να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την πλευρά που μπορεί να μη θέλει τη λύση του γάμου, να τη φοβάται να μην έχει επεξεργαστεί ακόμα την όλη κατάσταση και προοπτική. Φυσικά εάν εμπλακούν τρίτα πρόσωπα, τότε το κλίμα επιβαρύνει αυτόν που έχει να αντιμετωπίσει και τη λύση του γάμου και την παρουσία του τρίτου προσώπου. Όλοι ξέρουν όμως, ότι εκεί όπου υπάρχει δυνατός δεσμός των δύο, δε χωράει κανένα τρίτο πρόσωπο. Μάλλον κάτι πήγε λάθος στην όλη εξίσωση και καλό θα είναι οι δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να δουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Εάν δεν υπάρχει συναίνεση η μια πλευρά είναι μαχητική και διεκδικεί τη λύση του γάμου και η άλλη πλευρά αμύνεται και ζητάει παράταση, λιγότερα χρήματα, συνεχείς διαπραγματεύσεις και  συμφωνίες, ανατροπές κι εντάσεις, συζητήσεις επί συζητήσεων. Οι νομικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν, αλλά εάν το πρώην ζευγάρι δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία τότε όλη η πορεία είναι σαν τρενάκι του τρόμου, με απότομες εναλλαγές κι αυξομειώσεις στην ένταση των συναισθημάτων. Η νομική οδός δίνει λύση μέσω των ασφαλιστικών μέτρων σχετικά άμεσα χρονικά, αλλά επακολουθεί μια πορεία με νέες δικές κι αποφάσεις, μέχρι την τελική απόφαση κι ορισμό από τους δικαστές, όσων δεν είναι ικανό το πρώην ζευγάρι να λύσει μόνο του.

Η συναίνεση είναι η μόνη ομαλή οδός, τόσο για τα δύο μέρη, όσο και για τα παιδιά, εάν υπάρχουν, καθώς μέσω της συναίνεσης όλα γίνονται με μικρό κόστος σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά διαφέρει αισθητά καθώς γίνεται μέσω συμβολαιογραφικής πράξης, ανανεώνεται στον χρόνο που έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη, για να επαναπροσδιοριστούν οικονομικά ζητήματα που αφορούν στα έξοδα διαβίωσης τα οποία μπορεί να αλλάξουν, εάν υπάρχουν παιδιά κι αυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, με την πάροδο των ετών.

Δεν είναι απίθανο δύο άνθρωποι που ήταν αποτυχημένοι μεταξύ τους ως σύζυγοι, να είναι εξαιρετικοί πρώην σύζυγοι και να μπορούν να λύνουν αποτελεσματικά όποια δυσκολία προκύψει. Το μη συναινετικό διαζύγιο είναι ένας δύσκολος δρόμος, φυσικά για κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος, αλλά εάν υπάρχει περιθώριο συζήτησης και πολιτισμένης επίλυσης των ζητημάτων, τότε πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Κανένα διαζύγιο δεν είναι βελούδινο. Αν οι πλευρές αναγνωρίσουν ότι είναι καλύτερα χώρια παρά μαζί, αξίζει να δώσουν στους εαυτούς τους μια ευκαιρία να προχωρήσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές και να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους ομαλά και με ηρεμία.

Η  εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές πράγματα και καταστάσεις που φαίνονται άλυτες και δυσθεώρητες στο μυαλό μας, στην πραγματικότητα με λίγη καλή διάθεση ξεπερνιούνται και γίνονται απλά. Εκεί που οι δύο δεν κατάφεραν να έχουν έναν επιτυχημένο γάμο, ας προσπαθήσουν να έχουν ένα επιτυχημένο διαζύγιο.

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου