Πολλές φορές ονειρευόμαστε ότι είμαστε ζευγάρι με ανθρώπους ξεχωριστούς, όμως συχνά οι επιλογές μας είναι λες και τραβάμε λαχείο και επιλέγουμε τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις που υπάρχουν γύρω μας. Μπλέκουμε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και αστάθειες, σε καταστάσεις περίπλοκες που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχουμε κατά νου. Τι  μεσολαβεί όμως από την ιδανική επιλογή μέχρι την πραγματικότητα;

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι διαθέτουν συνήθως κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που τους βοήθησαν να έρθουν σε αυτή την κατάσταση. Μπορεί να είναι εργατικοί, δραστήριοι, να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, να μην υποκύπτουν στην αναβλητικότητα που χτυπά σε πολλούς ανθρώπους την πόρτα. Ωστόσο, άτομα που έχουν μεγαλώσει σε ένα επικριτικό περιβάλλον, με περιορισμένες εκδηλώσεις αγάπης και αποδοχής, τείνουν να έχουν χαμηλές προσδοκίες και αυτοεκτίμηση. Έτσι, το «μα καλά, πώς πάω και πέφτω σ’ όλους τους άκυρους;», δεν είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μια συνειδητή επιλογή ανθρώπων που ανταποκρίνονται στα χαμηλά στάνταρ που έχουμε θέσει, καθώς ως παιδιά μάς έκαναν να πιστέψουμε ότι τόσο μας αξίζει και δε θα μπορέσουμε να βρούμε τίποτα καλύτερο.

Οι άνθρωποι που έχουν πετύχει πολλά -ιδιαίτερα επαγγελματικά- μπορεί να μας φοβίζουν, διότι θεωρούμε ότι δε θα μας κοιτάξουν, δε θα ενδιαφερθούν για εμάς, πως θα νιώθουμε υποδεέστεροι δίπλα τους. Φυσικά δε νιώσουν όλοι την ίδια απειλή στην ιδέα να συσχετιστούν με τέτοια πρόσωπα. Άτομα που έχουν μεγαλώσει σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ίσως όχι μόνο να μη νιώθουν απειλή μπροστά σε δραστήριους ανθρώπους, αλλά να καμαρώνουν κιόλας για την επαγγελματική πορεία των συντρόφων τους.

 

 

Το να διαλέγουμε τυχαία συντρόφους, ρίχνοντας τα στάνταρ μας, μπορεί να μπει εμπόδιο στην προσωπική μας ευτυχία. Όσο πιο ξεκάθαρο είναι το τι δε θέλουμε, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε αυτά που θέλουμε και θεωρούμε ιδανικά για εμάς. Εάν έχουμε χαμηλές προσδοκίες και δεν προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσα πραγματικά έχουμε στο μυαλό μας, ασυναίσθητα θα διαλέγουμε ανθρώπους που στην πορεία θα συνειδητοποιούμε πως δεν είναι κατάλληλοι για εμάς.

Έναν άνθρωπος που έχει στόχευση στη ζωή του και λειτουργεί με δυναμισμό δεν πρέπει να τον φοβόμαστε όταν σταθεί πλάι μας ως σύντροφος. Δε χρειάζεται να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, να μπούμε σε σύγκριση μαζί του, να σκεφτούμε αν εμείς είμαστε λίγοι μπροστά του ή αν αυτός μας πέφτει πολύς. Αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτά που θεωρούμε πως μας ταιριάζουν κι όχι να μένουμε σε σχέσεις με ανθρώπους μόνο και μόνο για να μη νιώθουμε μόνοι. Ας αφήσουμε λίγο χώρο για όλα αυτά που ονειρευόμαστε και ας κάνουμε λίγη υπομονή γιατί τα μπορεί να πάρει λίγο καιρό παραπάνω να βρούμε ένα πρόσωπο που να πληροί τα κριτήριά μας.

Δε χρειάζεται να φοβόμαστε και να μπλέκουμε σε σχέσεις που ξέρουμε πως δε θα τραβήξουν. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε όσα πραγματικά ζητάμε. Φτάνει πια με τις τυχαίες επιλογές, χωρίς πρώτα να έχουμε ορίσει κάποια κριτήρια σημαντικά για εμάς. Δε μας αξίζει απλώς μια σχέση. Μας αξίζει μια υπέροχη σχέση με τον άνθρωπο που ονειρευόμαστε. Εάν δεν το διεκδικήσουμε εμείς, δε θα έρθει από μόνο τους. Ας δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.