Πολλές φορές σχέσεις μπλοκάρονται από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τα εμπόδια αυτά έχουν βάση συχνά τον τρόπο που έχουμε ανατραφεί, το πολιτισμικό καθεστώς μέσα στο οποίο κινούμαστε, ακόμα και τη χώρα που ζούμε. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουμε ορίζει τις αντιλήψεις μας για τις σχέσεις, τη σχέση και θέση των φύλων, τον τρόπο που συνδέονται οι άνθρωποι. Στερεότυπα για τη δουλειά, την οικογένεια, τη μόρφωση, δημιουργούν μια διαφορετική αντιμετώπιση σε κάθε καθημερινό ζήτημα κι είναι ένας αόρατος εχθρός που μπορεί να μην του δίνουμε σημασία.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων αντιλήψεων, βαθιά ριζωμένων, είναι τα παρακάτω:

1. Οι χωρισμένοι είναι και μίζεροι

2. Οι ελεύθεροι σίγουρα ψάχνουν ν’ αποκατασταθούν

3. Οι γυναίκες είναι πονηρές και θέλουν να γαντζωθούν

4. Οι άντρες δικαιολογείται να είναι πολυγαμικοί

5. Πρέπει να κάνεις τον κύκλο σου πριν παντρευτείς

6. Πρέπει να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά για να έχεις σοβαρή σχέση

7. Η γυναίκα κρατά το σπίτι

8. Μην ξανοίγεσαι και πολύ γιατί θα χάσεις τη σχέση σου

9. Όλη μέρα στη δουλειά φυσικά και θα ψάξει γκόμενα-γκόμενο

10. Το πιο σημαντικό είναι να έχει μια καλή δουλειά

 

 

Στη λίστα μπορούν να προστεθούν ένα σωρό ακόμα στερεοτυπικές αντιλήψεις που τελικά διαλύουν σαν σαράκι τη σχέση. Μοιάζουν να είναι ανυπέρβλητες και καλά ριζωμένες. Κι αν όντως είναι, τότε ποια λύση υπάρχει για ν’ αλλάξουμε όσα δεν μπορούν να ξεριζώσουν οι άνθρωποι λόγω ανατροφής και πλαισίου; Μήπως η λύση είναι να συνδεθούμε με ανθρώπους με άλλες πολιτισμικές αντιλήψεις και βάσεις; Μήπως πράγματα που μας μπλοκάρουν είναι αποτέλεσμα ανατροφής και δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν;

Ας δοκιμάσουμε τη σύνδεση με ανθρώπους σ’ ένα άλλο πλαίσιο. Κάποιοι μπορεί να έχουν σκέψεις κι αντιλήψεις τις οποίες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, κάποιοι μπορεί να είναι ανοιχτοί σε πράγματα που εμείς τα θεωρούμε σούπερ δύσκολα κι αντίστοιχα εμείς, να είμαστε πιο ανοιχτοί σε στερεότυπα άλλων. Ας ανταλλάξουμε απόψεις κι ας δούμε μέσα από ένα άλλο πρίσμα- δε θα έκανε τον έρωτα και τη σύνδεση πραγματικά καινούρια κι ενδιαφέροντα;

Το καλύτερο είναι οι ανοιχτοί ορίζοντες, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Ανοιχτοί ορίζοντες και νέες συνδέσεις και σχέσεις με ανθρώπους από άλλες χώρες, άλλο πολιτισμικό πλαίσιο που όμως κάτι μας συνδέει ως κοινό ενδιαφέρον. Παράδειγμα η τέχνη, η γνώση, η εκπαίδευση, η εργασία μας, το θέατρο, ο αθλητισμός και τόσα άλλα. Ας βρούμε χώρους κοινούς, οι οποίοι δεν έχουν τους περιορισμούς τους οποίους καθημερινά μπορεί να βάζουμε εμείς κοινωνικά στους εαυτούς μας. Ούτε θα φύγουν έτσι απλά από μέσα μας, αν δεν ανοιχτούμε σε νέες, φρέσκες νοοτροπίες, αν δεν αγαπήσουμε ανθρώπους που θα μας ξεκουνήσουν, που θα μας δείξουν αυτό που δεν είχαμε σκεφτεί.

Ας το σκεφτούμε σαν το εράσμους, αν αυτό δεν περιοριζόταν μόνο στους φοιτητές. Δουλεύοντας την επικοινωνία, ανοίγουν τους ορίζοντές τους και ξεφεύγουν από τα στενά όρια της δικής τους χώρας. Αν ξεφύγουμε μακριά από τα τοπικά κι εθνικά εμπόδια, αν δεν αφήσουμε τις καταβολές μας να μας ορίσουν, ίσως τελικά βρούμε τον άνθρωπο της ζωής μας, ενδεχομένως σε μια πιο ουσιαστική μορφή του. Γιατί πολλές φορές, οι δυσκολίες στην επικοινωνία είναι αποτέλεσμα του τρόπου που έχουν ανατραφεί οι άνθρωποι κι όχι της γλώσσας την οποία μιλούν.

Ο τρόπος ανατροφής και τα λόγια των δικών μας δυστυχώς μας επηρεάζουν και θέλει πολλή προσωπική δουλειά για να γίνει κάποιος αυτό που θα θέλαμε, εφόσον εμείς λειτουργούμε με κλειστό μυαλό. Εάν αλλάξουμε πλανήτη, γεωγραφική θέση και τόπο διαμονής, μπορεί κι αυτά που εμποδίζουν εμάς και τους άλλους να αρθούν- μπορεί και να τα κουβαλήσουμε μαζί μας. Ας το ρισκάρουμε. Ας γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, ας μην εμποδίσουμε τον εαυτό μας να ξεφύγει από όσα έχουμε συνηθίσει ως κανονικά, και που τελικά σε τίποτα δε μας βοήθησαν. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο, με βλέμμα προς ανοιχτούς ορίζοντες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου