Ήρθε η ώρα των διακοπών και μια μεγάλη ανυπομονησία ξεκινάει. Μα καλά είναι δυνατόν πέρσι τέτοια εποχή να μην είχατε ακόμα χωρίσει και φέτος να είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά από το διαζύγιο; Έγιναν όλα πολύ γρήγορα και φέτος έχουν αλλάξει πολλά.

Κάνουμε πάντα μια μικρή αναδρομή σε σχέση με το πού ήμασταν πέρσι την ίδια εποχή και το πού βρισκόμαστε φέτος. Πέρσι ακόμα μέσα σε έναν γάμο που δε λειτουργούσε, με διακοπές που προμήνυαν την εξέλιξη της όλης κατάστασης, αφού το να είστε χώρια και να μη συναντιέστε ήταν η μόνη ειλικρινής επιλογή. Με δικαιολογίες για δουλειές και τάση για απομόνωση, σκέψεις για ριζικές αποφάσεις και ξεχωριστούς δρόμους άρχισαν να σχηματίζονται αυγουστιάτικα. Η ξαπλώστρα έμοιαζε περισσότερο με ντιβάνι ψυχολόγου κι οι μεγάλες αποφάσεις πάρθηκαν περπατώντας μεγάλες αποστάσεις πλάι στο κύμα.

Φέτος λοιπόν μετά από ένα διαφορετικό χειμώνα, ήρθε το πρώτο καλοκαίρι μετά από ένα διαζύγιο. Τι μορφή μπορεί να έχει ένα τέτοιο καλοκαίρι; Ας δούμε κάποιες πιθανές περιγραφές.

 

Η επανεκκίνηση

Το φετινό καλοκαίρι είναι το καλοκαίρι, όπου θα κάνουμε την επανεκκίνησή μας. Προσέχουμε τη διατροφή μας, υιοθετούμε υγιείς συνήθειες και προσπαθούμε να δώσουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας. Αρχίζουμε ένα χαλαρό φλερτ, δεν επιδιώκουμε κάποια νέα σχέση, εφόσον δε νιώθουμε ότι έχουμε έρθει σε ισορροπία με τη νέα συνθήκη στη ζωή μας. Κανένα άγχος, πρώτα θεραπευόμαστε και μετά επιδιώκουμε τη νέα σύνδεση.

 

Ταξίδι στο χρόνο

Νιώθουμε ότι είμαστε σε μια άλλη χρονιά, τότε που ήμασταν ακόμη ελεύθεροι. Μπορεί να είναι πολλά χρόνια πριν, δε θυμόμαστε καν πώς είναι να είσαι ελεύθερος και τώρα ζούμε το μικρό μας ταξίδι με τη χρονομηχανή. Ο χρόνος αποκτά νέα διάσταση, έχουν αλλάξει αρκετά από το εαυτό μας προ του γάμου, αλλά δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί από τότε. Θέλει λίγο ηρεμία και μια μικρή συγκέντρωση για να βρούμε την εκδοχή μας προ γάμου και την τωρινή μας κατάσταση. Για κάποιο λόγο θέλουμε να προσπεράσουμε τα χρόνια ανάμεσα σαν να μην έγιναν ποτέ και να κρατήσουμε μόνο τα θετικά που μας συνέβησαν, όπως η απόκτηση παιδιών ή η εξέλιξή μας σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

 

• Νέα σχέση

Νέα κατάσταση, νέα σχέση για το φετινό καλοκαίρι, διακοπές και βολτούλες χέρι-χέρι στα σοκάκια, βουτιές και ρομαντική διάθεση με το νέο αμόρε. Βεβαίως υπάρχει και η κατηγορία χωρισμένων οι οποίοι προχωρούν γρήγορα σε μια νέα σχέση κι επιδιώκουν να ξεχάσουν την όλη κατάσταση με νέες περιπέτειες. Έχουν ψυχικά αποθέματα, είτε είναι έντονα συντροφικά άτομα, είτε ακόμη δε δίνουν χρόνο στη συνειδητοποίηση αλλά προχωρούν τη ζωή τους και διεκδικούν ένα καλοκαίρι με όσα τους έχει λείψει σε συναισθηματικό επίπεδο.

 

•Φοιτητική ζωή ξανά

Διακοπές σαν τότε που ήμασταν στη φοιτητική φάση, με φίλους και φίλες, με σακίδια και βραδιές στην παραλία, με ποτάκι και ξενύχτι, με πολύ φλερτ κι ανεμελιά. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν διακοπές, όπως όταν ήταν φοιτητές ή φοιτήτριες, σίγουρα θα περάσουν υπέροχα. Ακόμα και ένα διήμερο με ένα μικρό σακίδιο στον ώμο κι αυτή την υπέροχη διάθεση ανεμελιάς μπορεί να μας ισορροπήσει στη νέα συνθήκη που ζούμε. Δεν είναι και πολύ μακριά η φοιτητική μας ζωή, όλα είναι θέμα ψυχολογικής διάθεσης. Το ιδιαίτερο στη μονογονεϊκή οικογένεια, είναι τα χρονικά διαστήματα, χωρίς την επιμέλεια των παιδιών, αφού τα παιδιά θα βρίσκονται μερικές μέρες με τον άλλο γονέα.

 

•Διακοπές με τα παιδιά

Στον αντίποδα της φοιτητικής διάθεσης, μπορεί να είναι οι πρώτες διακοπές με τα παιδιά ως μονογονεϊκή οικογένεια πλέον. Περισσότερες τσάντες και κουβάλημα για ένα άτομο, αλλά μια πολύ σημαντική ευκαιρία για ειλικρινές και ποιοτικό δέσιμο με τα παιδιά στη νέα αυτή συνθήκη. Πολλές αγκαλιές και φιλιά, παρουσία και δημιουργικές στιγμές, που χτίζουν όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις.

 

•Μονάχους-Μονάχους

Μοναχική διάθεση, εξορμήσεις με μοναδική συντροφιά ένα καλό βιβλίο. Είναι μια συνθήκη που μπορεί να μας βοηθήσει στην ενδοσκόπηση και στην ανασύνταξη των δυνάμεών μας και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει το σημείο μηδέν για τη νέα εκδοχή του εαυτού μας.

 

•Εργασία και χαρά

Δημιουργία μέσα από την εργασία. Συνδυασμός διακοπών με εργασία, εξάσκηση του χόμπι μας, είτε κάποια άλλη δημιουργική δραστηριότητα η οποία θα μας αφήνει λίγο χρόνο για σκέψη και δύσκολες αναμνήσεις. Χρήσιμο κι αυτό και δε χρειάζεται καμία ενοχή αν επιλέξουμε να το ρίξουμε στη δουλειά. Σε αυτή τη φάση, μόνο το να ακολουθούμε τo ένστικτό μας είναι σημαντικό.

 

Ο καθένας και καθεμία θα κρίνει ποια κατάσταση τον εξυπηρετεί περισσότερο και μέσα από ποια συνθήκη νιώθει καλύτερα. Μπορεί όλα αυτά να συνυπάρχουν ή να εναλλάσσονται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Διαφορετικός Αύγουστος. Ο πρώτος μιας νέας ζωής.

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου