Θυμάμαι να λέει η γιαγιά μου «εγώ δεν έμαθα γράμματα, αλλά πήγα στο σχολείο της ζωής κι έμαθα τα πάντα εκεί». Αυτή η φράση ακούγεται συχνά και είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι η εμπειρία της ζωής είναι αρκετή για να μας διδάξει πολλά, πολλές φορές και περισσότερα από οποιαδήποτε πορεία στα θρανία ή τα έδρανα. Σίγουρα είναι πολύ σημαντική η εμπειρία της ζωής, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, είναι όμως αρκετή ώστε να μη χρειάζεται κανείς να σπουδάσει ή να μορφωθεί;

Η τυπική εκπαίδευση δεν προσφέρει μόνο ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, αλλά ενισχύει την πνευματική υπόσταση του ατόμου, εξελίσσοντας την πολυπλοκότητα της σκέψης του, ώστε να έχει πολύπλευρη οπτική ως προς τις διαφορετικές καταστάσεις που βιώνει. Μαθαίνει πώς να μαθαίνει, εκπαιδεύεται στην έρευνα και τη διαδικασία ανάλυσης προβλημάτων, ενώ ακόμη και η ίδια η συνύπαρξη με διαφορετικότητες εντός του ίδιου χώρου μπορεί να προσφέρει πολλά σε ένα μυαλό που είναι εκεί και συναναστρέφεται με άλλα. Είναι το εκπαιδευτικό σύστημά μας τέλειο; Σαφώς κι όχι. Μπορούμε όμως να πούμε ότι δεν είναι καθόλου χρήσιμο; Μάλλον όχι.

Ωστόσο, επειδή συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μη συνάδει η βιολογική ηλικία του ατόμου με τη συναισθηματική του ωριμότητα, οι εμπειρίες που αποκτάει, κυρίως μέσα από τις διαπροσωπικές του σχέσεις, βοηθούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Και ναι, η εκπαίδευση δεν είναι εκεί για να μπορέσει να αναπτύξει συναισθηματικά κάποιον, ούτε φημίζεται για την εμπειρία που μπορεί να σου προσφέρει, όμως θα ήμασταν αφελείς αν δε λέγαμε πως είναι όπλο. Εφόσον ο άνθρωπος είναι μια πολυδιάστατη οντότητα, έχει ανάγκη ν’ αναπτύξει τόσο την πνευματική όσο και τη συναισθηματική πλευρά του μέσα από την ακαδημαϊκή γνώση και τις διαπροσωπικές σχέσεις αντίστοιχα. Η ισορροπημένη εξέλιξη όλων των πλευρών του τον οδηγεί σε επιλογές που του ταιριάζουν και τον κάνουν ευτυχισμένο.

Με δυο λόγια, δεν μπορεί η εμπειρία της ζωής να καλύψει όσα μαθαίνεις καθισμένος σε ένα θρανίο και ισχύει και το αντίστροφο. Γιατί κακά τα ψέματα, αν πας να μείνεις στην Ισπανία κάποια στιγμή θα μάθεις να μιλάς ισπανικά και θα συνεννοείσαι υπέροχα, όμως θα σου λείπει η δομή, ο σκελετός, το συντακτικό. Κι αυτό ισχύει για κάθε τύπου γνώσης. Είναι στο αίμα του ανθρώπου να αγαπά να μαθαίνει, όμως συχνά υπάρχει και η υπεροψία του όταν είσαι κοντά σε ένα αντικείμενο, όταν έχεις μια -ας πούμε- σχέση παρατήρησης, αρκεί και για να έχεις γνώση επ’ αυτού. Δεν είναι όμως έτσι, αλλιώς όλοι θα εγχειρίζαμε βλέποντας Grey’s Anatomy.

Σαφώς η εμπειρία είναι το πρακτικό και βιωματικό, αλλά εάν αυτό συνδυάζεται και με μια πνευματική ανάπτυξη στους γνωστικούς ορίζοντες, τότε όλα αναβαθμίζονται. Αλλιώς καταγράφονται οι πληροφορίες κι αξιολογούνται σε άλλο επίπεδο και βαθμό. Οι διαδικασίες γίνονται πιο γρήγορα, τα δεδομένα αξιολογούνται και κατατάσσονται καλύτερα, βοηθώντας μας να διεκδικήσουμε την ευτυχία και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στη ζωή μας. Το ιδανικό είναι η θεωρία να συνδυάζεται με την πράξη.

Η εκπαίδευση πιθανόν για κάποιους που δεν είχαν τις συνθήκες ή τις δυνατότητες να την αξιοποιήσουν, μπορεί να είναι δύσκολο ν’ ακολουθηθεί, αλλά εάν είστε εκείνοι που από άποψη παραμένουν μόνο στην εμπειρία της ζωής, καλύτερα να το δείτε ευρύτερα. Μη μείνετε πίσω, ψάξτε δωρεάν σεμινάρια, δώστε εξετάσεις να μπείτε σε μια σχολή που πάντα επιθυμούσατε και δώστε στον εγκέφαλο, αλλά και στη ζωή σας, την ευκαιρία να σας πάνε παρακάτω. Μόνο έτσι μπορούμε ν’ αυξήσουμε τις προοπτικές μας.

Εξάλλου, το να είμαστε δεκτικοί απέναντι σε καινούργιες εμπειρίες που μας προσφέρει η ζωή είναι ένδειξη ότι έχουμε ανάγκη την προσωπική μας αυτοβελτίωση, η οποία θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε και να αναγνωρίσουμε ανθρώπους που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις και χαρούμενοι. Η εκπαίδευση δεν είναι σπορ για λίγους, είναι καθαρά γι’ αυτούς που θέλουν να δουν τη ζωή με άλλο μάτι. Διαβάστε, ενημερωθείτε, αναπτύξτε την κριτική σας σκέψη, ώστε να συγκρίνετε και ν’ αναγνωρίζετε όσα περισσότερα κομμάτια από την πολύπλοκη και πολύπλευρη αλήθεια την οποία ζούμε.

Σε όποια ηλικία, κάνουμε reset και ξεκινάμε· το ταξίδι της γνώσης είναι μαγευτικό, μπορεί να γίνει μέσα από πολλούς δρόμους, τέχνη, συγγραφή, σπουδές, έρευνα, επικοινωνία με καλλιεργημένους ανθρώπους, ανάγνωση βιβλίων και προσπάθειες ανακάλυψης του εαυτού μας. Τόσα πολλά προς έναν σκοπό, να βγάλει κάποιο νόημα ο κόσμος που ζούμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου