«Δεν είσαι καμιά εύκολη περίπτωση», «είναι και τα δικά σου θέματα πολύ δύσκολα», «δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος μαζί σου». Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα μας μιλήσουν με αυτό τον τρόπο. Θα μας πουν ότι δεν είμαστε εύκολες περιπτώσεις και θα μας κατηγορήσουν γι’ αυτό, θα μας κάνουν να νιώσουμε ενοχές. Η δουλειά μας, τα ωράριά μας, η οικογένειά μας, τα οικονομικά μας, ο τρόπος ζωής μας, πιθανόν να φαίνονται δύσκολα σε κάποιους άλλους. Εδώ ίσως να κρύβονται δύο κίνητρα για όποιους μας λένε τα λόγια αυτά.

1ον  Θεωρούν τη ζωή μας, αγχώδη και χαοτική βάσει όσων τους λέμε και παρατηρούν.

2ον Έχουν την αντίληψη αυτή για τη δική τους ζωή και μέσα από τα λόγια που μας λένε, προσπαθούν να επεξεργαστούν την όλη κατάσταση και να δώσουν συμβουλές στον ίδιο τους τον εαυτό προβάλλοντας σε εμάς τα δικά τους συναισθήματα.

Πολλές φορές μπορεί να διαπλέκονται και οι δύο λόγοι. Εάν μας ενοχλεί όταν ακούμε τέτοια σχόλια, ίσως πρέπει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο. Το ότι μας χαρακτηρίζουν ως δύσκολη περίπτωση, ενώ εμείς νιώθουμε ότι όλα είναι ισορροπημένα στη ζωή μας ή ότι όντως είμαστε δύσκολες περιπτώσεις κι οι άλλοι το αναγνωρίζουν.

Ας δούμε την κάθε περίπτωση: εάν είμαστε άνθρωποι που δε βάζουμε εμπόδια και συνέχεια προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και στις εξελίξεις, το να ακούμε από τους άλλους, είτε φίλους, είτε συντρόφους, ότι εμείς είμαστε μια «δύσκολη περίπτωση» για να συνδεθεί κάποιος μαζί μας ερωτικά, είναι κάτι που μας στεναχωρεί και μας μπερδεύει. Εάν είναι ένα φιλικό μας πρόσωπο αυτό που τα λέει, σκεφτόμαστε ότι ίσως μας ζηλεύει και θέλει να μας απογοητεύσει. Εκεί νιώθουμε αμήχανα και μπαίνουμε σε διάφορες σκέψεις. Στο σημείο αυτό, η συνέχεια της σκέψης μας, θα βασιστεί στην ποιότητα της σχέσης μας με το πρόσωπο αυτό. Είναι δοκιμασμένη; Είναι ένας άνθρωπος που θα μας πει αντικειμενικά τα πράγματα ή οι προσωπικές ανασφάλειές του οδηγούν σε αυτά τα σχόλια; Προβάλλει πάνω μας δικές τους φοβίες κι αντιλήψεις περί δύσκολων περιπτώσεων;

 

 

Αφού ξέρουμε ποιον άνθρωπο έχουμε απέναντί μας ή έχουμε ήδη κάποια δείγματα του τρόπου που σκέφτεται, μπορούμε να κρίνουμε τα κίνητρά του. Εάν όντως είμαστε μια δύσκολη και πολύπλοκη περίπτωση για να συνδεθεί κάποιος μαζί μας, τότε προσπαθούμε να δούμε αντικειμενικά τις δυσκολίες αυτές και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται. Ο άνθρωπος που θα επιθυμεί ειλικρινά να είναι μαζί μας δε θα βλέπει δυσκολίες, αλλά θα δημιουργεί ευκαιρίες για κοινό ποιοτικό χρόνο. Οι υπόλοιποι θα βλέπουν δυσκολίες κι εμπόδια, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.

Στην αντίθετη περίπτωση που είμαστε άνετοι κι ακούμε τον χαρακτηρισμό «δύσκολη περίπτωση», σκεφτόμαστε μήπως εκεί κρύβονται οι προσωπικοί φόβοι του ανθρώπου που τα εκφράζει αυτά για τη δική του ζωή. Συζητάμε, συνδεόμαστε κι αναγνωρίζουμε με ευγενικό τρόπο την κατάσταση αυτή. Οι ταμπέλες και η κριτική δεν κάνουν ποτέ καλό. Αυτό μπορούμε να το εκφράσουμε και να ζητήσουμε να μας εξηγήσει τι είναι αυτό που θεωρεί δυσκολία. Μια καλή πρακτική σε αυτή τη σκέψη περί δυσκολιών, είναι να σκεφτόμαστε παραδείγματα από το περιβάλλον μας είτε από αυτά που ακούμε γύρω μας, για ζευγάρια που συνδέονται με δύσκολες συνθήκες με αντικειμενικές δυσκολίες και τα πηγαίνουν εξαιρετικά. Η διάθεση του ανθρώπου και ο σεβασμός προς τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής του καθενός, μπορεί να δώσει λύσεις και να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής σύνδεσης ακόμα και στις πιο περίεργες και πολύπλοκες καταστάσεις. Όλα είναι θέμα θέλησης.

Μια έξτρα συνθήκη είναι όταν οι χαρακτηρισμοί αυτοί ακούγονται από τον ίδιο τον σύντροφό μας. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, γιατί εκτός της προβολής των φόβων σχετικά με τον εαυτό του, ο καθένας μπορεί να κρύβει μια μικρή ζήλια ή και υπερβολική ανασφάλεια, διεκδικώντας μας με ένα περίεργο τρόπο. Ηθελημένα ή μη, θέλει να μας δεσμεύσει στο να θεωρήσουμε ότι μπορούμε να είμαστε μόνο μαζί του, έτσι δε θα πρέπει να κοιτάμε αλλού και σε περίπτωση προβληματικών συμπεριφορών να μην τολμήσουμε να απομακρυνθούμε και να βρούμε μια καλύτερη περίπτωση, αφού είμαστε «δύσκολη περίπτωση».

Καθημερινά γύρω μας υπάρχουν ζευγάρια που καταφέρνουν να συντονίζονται μέσα στις προκλήσεις της εποχής μας, γιατί απλώς το θέλουν.  Όποιος θέλει κάνει τις στροφές ευθεία και τις ανηφόρες να φαίνονται μαγευτικός περίπατος σε ευθεία. Οι υπόλοιποι αρκούνται σε ταμπέλες και χαρακτηρισμούς για δύσκολες περιπτώσεις και πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Εσύ τι βλέπεις μπροστά σου; Ανηφόρα με στροφές ή περίπατο σε μια συναρπαστική διαδρομή;

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου