Μπορεί να λέμε πως τις κακές συνήθειες πρέπει να τις κόβουμε, αλλά η αλήθεια είναι πως δύσκολα κόβονται οι άτιμες κι ακόμα πιο περίπλοκο γίνεται αυτό το αίτημα όταν ενσαρκώνονται σε ένα πρόσωπο που άλλοτε μας ήταν αγαπημένο. Οι φίλοι μας μπορεί να ήταν εκείνοι που στάθηκαν δίπλα μας κι έκατσαν να μας ακούσουν, εκείνοι που μας είδαν να κλαίμε και να ξεσπάμε. Αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν, οι συνθήκες αλλάζουν κι οι προτεραιότητες. Κάτι που προηγουμενως μας άγγιζε, τώρα μας φαίνεται κάπως. Έτσι και με κάποιες συμπεριφορές φίλων.

Υπάρχουν 10 από αυτές που αν τις εντοπίσεις τότε είναι η ώρα να απομακρυνθείς και να κοιτάξεις τη δική σου ψυχική υγεία κι ηρεμία:

 

1. Μονοπωλεί τον χρόνο

Όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τ@, τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα που έχει, οπότε πιάνεις τον εαυτό σου να κάθεται συνεχώς να τ@ν συμβουλεύει, να τ@ συμπαραστάκεται και κάτι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει όταν εσύ το έχεις ανάγκη. Παρατηρείς πως δεν ενδιαφέρεται για τα δικά σου κι αν η κουβέντα δεν τ@ν αφορά τότε ακούει παθητικά κι η σκέψη τ@ ταξιδεύει, μακριά από εσένα. Δε λέω, όλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας τη δεδομένη στιγμή, αλλά αν αυτό συμβαίνει διαρκώς, τότε δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά για τη φιλία σας.

 

2. Δε συμπαθεί άλλους φίλους σου

Κανείς μας δεν είναι σοκολάτα για να ταιριάζει με τα πάντα αλλά είναι κάπως απίθανο οποιονδήποτε άνθρωπο και να γνωρίζεις και να γίνεται φίλος σου να θεωρεί πως δε σου αξίζει και να μην επιθυμεί να βρεθεί σε κοινή παρέα μαζί του. Κάπως ύποπτο δεν ακούγεται αυτό; Εκτός από κτητικότητα, δείχνει και ασέβεια προς τις επιλογές σου και τα θέλω σου, κι αυτό δυστυχώς λέει πολλά.

 

3. Δεν τα πάει καλά με τους συντρόφους σου

Αν δεν μπορεί τους φίλους σου, σίγουρα δε θα μπορεί και κανένα από τα αμόρε που έχεις βρεθεί κατά καιρούς. Κανένα άτομο δεν είναι καλό για εσένα κι επιλογές σου είναι ασήμαντες μπρος στη δική τ@ άποψη.

 

4. Υποβαθμίζει ή δε χαίρεται με τις επιτυχίες σου

Όπως κι οι σχέσεις έτσι και κάθε άλλο που είναι σημαντικό για εμάς και επιθυμούμε να «επιτύχουμε» με κάποιο τρόπο σε αυτό, όταν το καταφέρνουμε θέλουμε να το πούμε σε όλον τον κόσμο. Αλλά εάν μέσα σε αυτόν τον κόσμο σκεφτείς ένα συγκεκριμένο άτομο που δε θα χαιρόταν ή θα σου χαλούσε αυτή την πανηγυρική διάθεση κι αυτό ανήκει στο φιλικό σου περιβάλλον, τότε έχεις πρόβλημα. Φίλοι είναι εκείνοι που χαίρονται με τη χαρά μας, αν είναι να μας χαλάνε τις όμορφες στιγμές μας, είναι όντως φίλοι;

 

5. Νιώθεις πως θα σε κρίνει ό,τι και να πεις

Αποφεύγεις να μιλήσεις για πολύ προσωπικά θέματα, να πεις τη γνώμη σου ή να παραδεχτείς κάποιο λάθος σου γιατί φοβάσαι την αντίδραση που θα πάρεις από την άλλη πλευρά. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα θεωρήσει λάθος και για άλλη μια φορά οι επιλογές σου είναι ασήμαντες. Κάτι μου βρωμάει εδω!

 

6. Έχει ρ@τσιστικές – ομοφ@βικές απόψεις

Τέτοιες απόψεις και τέτοιοι άνθρωποι δε χωράνε στις ζωές μας. Αδικαιολόγητο μίσος για μια φυλή, ένα φύλο, μια θρησκεία ή οποιονδήποτε άνθρωπο, δείχνει πολλά πράγματα για τον ψυχισμό των «φίλων» μας. Δε θέλουμε τέτοιες ενέργειες γύρω μας, ούτε ανθρώπους να μας δηλητηριάζουν, γιατί όσο και να μην το θέλεις επηρεάζεσαι!

 

7. Κράζει πίσω από την πλάτη σου (ή και μπροστά σου)

Είπαμε προηγουμένως για την αρνητική ενέργεια που δεν είναι ανάγκη να τη δέχεσαι κι αυτό περιλαμβάνει και το να σε κακολογεί – χωρίς φυσικά τις περισσότερες φορές να το χαρακτηρίζει έτσι – είτε βρίσκεσαι μπροστά, είτε το μαθαίνεις από τρίτους. Προφανώς κι οι φίλοι είναι εκεί για να μας λένε και τα καλά και τα κακά, αλλά επειδή σκοπός τους είναι να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι ή να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Αν είναι να μας κράζουν απλώς από συνήθεια, για να περάσει η ώρα ή για να δημιουργηθεί ένταση και δράμα, καλύτερα να μας λείπει.

 

8. Θέλει να ταιριάζει με όλους

Η προσαρμοστικότητα είναι μια πολύ καλή ικανότητα που σίγουρα την ζητούν στο HR, αλλά επειδή η φιλία δεν είναι μια επιχείρηση είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου. Με εκείνο όμως το άτομο ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το πότε υποκρίνεται να του αρέσει κάτι ή για το πότε περνάει πραγματικά καλά ή ποιους θεωρεί κοντινούς του ανθρώπους. Επίσης, δε γίνεται να τα πηγαίνεις καλά με όλους όταν είσαι ειλικρινής και λες τη γνώμη σου χωρίς φόβο, άρα το χαρακτηριστικό αυτό του φίλου σου, δείχνει και μια αδύναμη προσωπικότητα στην οποία δεν μπορείς να βασιστείς και δείξεις εμπιστοσύνη.

 

9. Δε ζητάει ποτέ συγγνώμη

Σε όλες τις περιπτώσεις που αναλύσαμε, υπάρχει ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η αδυναμία του ατόμου εκείνου να αντιληφθεί τα λάθη του, να μας ακούσει και προφανώς να ζητήσει συγγνώμη. Η παραδοχή πως έσφαλε και πως θέλει να κάνει τα πράγματα διαφορετικά δεν είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του, όχι επειδή είναι κακός άνθρωπος, αλλά επειδή ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να καταλάβει, στην παρούσα φάση της ζωής του. Μπορεί να μην χρειάστηκε προηγουμένως ή να μην έμαθε να ζητάει συγγνώμη ή πολύ πιθανόν να μην θεωρεί πως πρέπει να απολογηθεί. Όπως και να ‘χει, εδώ υπάρχουν σοβαρά red flags.

 

10. Δεν περνάτε καλά μαζί

Κάτι που πολλές φορές διαφεύγει της προσοχής είναι πως στο τέλος της ημέρας έχεις νιώσει πως ξόδεψες κάπως τον χρόνο σου στο να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου και για ποιον λόγο είστε φίλοι. Μπορεί στο παρελθόν να ταιριάζατε και να νιώθεις πως αφήνοντας αυτήν τη φιλία πίσω δεν εκτιμάς τις στιγμές που περάσατε μαζί στο παρελθόν. Αλλά πόσο υγιές είναι να διατηρείς φιλίες και σχέσεις που βασίζονται απλώς στο παρελθόν και τίποτα δε σου προσφέρουν στο παρόν;

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά