Λίγες ώρες πριν βγήκε στο φως μια επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου όπου απαντώντας στην έκκληση 5 συντηρητικών καρδιναλίων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δίνεται ευλογία σε γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών γιατί «όταν ζητείται μια ευλογία, αυτή εκφράζει ένα αίτημα για βοήθεια από τον Θεό, μια έκκληση να μπορέσεις να ζήσεις καλύτερα, μια εμπιστοσύνη σε έναν πατέρα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα» αναφέρει ο ίδιος στην ομιλία του.

Η ευλογία, μέσα στα θρησκευτικά πλαίσια, μεταφράζεται ως μια προσευχή προς τον Θεό, μια παράκληση για την ευημερία του πιστού που τη ζητά. Οπότε, παρ’ όλο που γνωρίζουμε πως μέχρι και σήμερα οι γάμοι μεταξύ μη στρέιτ ζευγαριών δεν είναι αποδεκτοί από την χριστιανική θρησκεία, συνειδητοποιούμε πως οι πιστοί δεν μπορούν να πάρουν ούτε την ευλογία από τον παπά, τον πάπα, ή κάποιο άλλο πρόσωπο της εκκλησίας. Αλλά η είδηση αυτή, με το σκεπτικό πως μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει αληθινή και πραγματοποιήσιμη, πρέπει να ευχαριστεί τους πιστούς;

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος (για να μη συγχύσει εμφανώς την εκκλησία) αναφέρει πως αυτή η πράξη θα χαρακτηριζόταν «ποιμαντική φιλανθρωπία» και πως οι κληρικοί δεν είναι δικαστές αλλά πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να μην απορρίπτουν μονάχα. Από τη μία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ευλογίας αλλά από την άλλη, αφήνει μονάχα αυτό. Δε λέει ξεκάθαρα πως συμφωνεί με αυτό, ούτε πως ο ίδιος θέλει να το επισημοποιήσει, προσθέτει μάλιστα πως η εκκλησία είναι εντελώς αντίθετη με γάμους μη ετεροφυλόφιλων ζευγαριών και το θέμα της ευλογίας θα συζητηθεί μονάχα εάν δεν εμπλέκεται με το μυστήριο του γάμου- αποκλειστικό προνόμιο των στρέιτ. Κλείνει λέγοντας πως η εκκλησία πρέπει να προσεγγίζει τους ανθρώπους με καλοσύνη, υπομονή κι ενθάρρυνση αλλά δεν το βλέπουμε κάπου στις δηλώσεις του αυτό. Μπορεί για τον κύκλο των κληρικών αυτή η σκέψη, αυτή η πιθανότητα που εκφράστηκε δημοσίως να τους σόκαρε και ο Πάπας να ήθελε να δώσει κάτι μικρό στους πιστούς για να δείξει καλή θέληση προς τους ομοφυλόφιλους. Αλλά δεν είναι αρκετό.

Εν έτει 2023, θα περίμενε κάποιος πως δε θα χρειαζόταν να επιλέξει κάποιος άνθρωπος εάν θα ακολουθήσει την αγάπη ή την πίστη του, τη στιγμή μάλιστα που η δεύτερη διακηρύττει πως στηρίζει την πρώτη, αλλά δυστυχώς συμβαίνει τη στιγμή που διάσπαρτοι στον κόσμο επίσκοποι, πατέρες της εκκλησίας και πιστοί, προσπαθούν να υπερκεράσουν αυτό το πρόβλημα. Το ζήτημα θα είναι, όσο κι εάν μας πονάει, να αναγνωριστεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, να μπορούν να εκφράζουν και να δηλώνουν την αγάπη τους όπως θέλουν εκείνοι. Ο γάμος, ως ένωση δύο ατόμων, θα ήταν ιδανικότερο να αφορούσε όλα τα άτομα, χωρίς να κοιτάει μονάχα εάν είναι μια γυναίκα κι ένας άνδρας. Εάν η εκκλησία θέλει πράγματι να δείξει πως στηρίζει και δέχεται όλους τους ανθρώπους, χωρίς να το κάνει από οίκτο ή από λύπηση, έχει τη δύναμη και τα μέσα να το κάνει έμπρακτα. Και τούτο το γεγονός είναι μια μικρή αντίθεση, μετά από δύο χρόνια (το 2021) όπου ο ίδιος ενέκρινε ένα διάταγμα από το δογματικό γραφείο του Βατικανού που απαγορεύει στους ιερείς να ευλογούν τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Είναι κρίμα για μια θρησκεία που πρεσβεύει τόσο καλά στοιχεία και προάγει τον ανθρωπισμό, να μην στηρίζεται από εκείνους που την εκπροσωπούν, κάνοντας πράγματα που θα ήταν θεωρητικά αντίθετη εκείνη. Ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών θεωρείται κάτι το αμαρτωλό αλλά πώς μπορούν εκείνοι (που δε θέλουν να συμπεριφέρονται ως δικαστές) να αποκηρύττουν κάτι τόσο όμορφο, όσο η βαθιά σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων. Ακόμα κι εγωιστικά να το δουν με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουν μεγαλύτερο μέρος των πιστών τους και κάνουν μια ακόμα μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου να αποστρέφεται, ακόμα και τις θετικές αξίες που (κουτσά στραβά) προσπαθούν να προβάλουν. Ίσως αυτό που αρκούσε πριν 100 χρόνια, τώρα να μην είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό κι ένα βήμα μόνο, πλέον δεν αρκεί. Πρέπει να αρχίσουμε λιγάκι να τρέχουμε προς τα μπροστά γιατί πολύ φοβόμαστε πως δεν είμαστε μακριά από το σκοτάδι που -υποτίθεται πως- θέλουν να αποφύγουν οι κληρικοί.

 

Πηγή φωτογραφίας: in.gr

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου