Σίγουρα έχετε πετύχει (είτε το θέλατε είτε όχι) κάποια σειρά ή ταινία που ασχολείται με βρικόλακες και μπορεί η πλοκή να μην ήταν οσκαρικού περιεχομένου, αλλά οι πρωταγωνιστές ήταν σίγουρα εντυπωσιακοί. Η μυστηριώδης γοητεία που απέπνεαν με μια δόση από το πρότυπο του «κακού παιδιού» και της εξωπραγματικά πανέμορφης φιγούρας σίγουρα σε πολλούς είχαν δημιουργήσει το όνειρο να βρουν έναν τέτοιο «άνθρωπο»,  αιμοσταγή κατά τ’ άλλα δολοφόνο που αναγκάστηκε να σκοτώνει. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχουν τέτοιου είδους βρικόλακες αλλά η σύγχρονη ψυχολογία έχει ανακαλύψει τα «ενεργειακά βαμπίρ». Σε αντίθεση με τους κινηματογραφικούς αντιήρωες, εκείνα είναι πιο πολυπληθή, πιο επικίνδυνα κι ορισμένες φορές πιο ελκυστικά.

Είναι εκείνα τα άτομα που μπορεί στην αρχή της γνωριμίας σας να φαίνονται εντελώς φυσιολογικά. Θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή -γιατί ποιος δε θέλει- είναι λίγο προστατευτικοί μ’ εσάς, θέλουν να τους δίνετε παραπάνω σημασία από ό,τι στους άλλους και συνέχεια επιδιώκουν να επικυρώνετε τις πράξεις τους. Μπορεί όλ’ αυτά να φωνάζουν «ενδιαφέρον» αλλά στην πραγματικότητα, απλώς ψιθυρίζουν ανάγκη για προσοχή. Αυτό που ουρλιάζει μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά, όμως, είναι η τεράστια ανασφάλεια που διακατέχει αυτά τα άτομα.

Αν «κολλήσουν» μ’ εσάς θα πρέπει να είστε 100% αφοσιωμένοι πάνω τους, σε οποιαδήποτε στιγμή σας χρειαστούν να είστε παρόντες και φυσικά να τους παρέχετε όλη την ενέργειά σας. Όταν εσείς όμως χρειαστείτε οποιοδήποτε συναισθηματικό στήριγμα ή πρακτική βοήθεια, δε θα το ζητήσετε καν, γιατί θα έχετε ως δεδομένα στο μυαλό σας τα άπειρα προβλήματα που θα έχουν, ενώ θα είστε ψυχικά κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια να τους ενισχύετε.

Οι άνθρωποι αυτοί θα σας ζηλεύουν, χωρίς πάντα να το δείχνουν με άμεσο τρόπο αλλά με τη μορφή παραπόνου. «Ποτέ δε θα είμαι τόσο καλός όσο εσύ» κι αποφασίζετε να χαμηλώσετε τις προσδοκίες σας γι’ αυτό το άτομο ή να παθιαστείτε να το καλυτερέψετε. Μικρή προειδοποίηση: δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό που θα γίνει όμως είναι να εισχωρήσετε σε μια καθημερινότητα γεμάτη από αναζήτηση αντιδράσεων οποιουδήποτε τύπου. Λατρεύουν βέβαια τις δραματικές. Κλάματα, παρακάλια, οργισμένα και θυμωμένα λόγια. Είναι ικανοί να σας εξωθήσουν σ’ αυτές, έχοντας προγραμματίσει κάτι τέτοιο εκ των προτέρων. Θα σας έχουν χειραγωγήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να «πίνουν» την ενέργεια σας πολύ γρήγορα, εσείς να μην αντέχετε άλλο, να ξεσπάτε και να νιώθετε πως έχετε κάνει λάθος.

Είναι εξαιρετικοί επίσης στις παθητικό-επιθετικές συμπεριφορές. Τη μια στιγμή μπορεί να είναι αδιάφοροι για κάτι (σημαντικό για εσάς) και την άλλη να δημιουργούν ολόκληρες ιστορίες συνωμοσίας για κάτι απλό. Ακόμα και μετά τη στιγμή της έκρηξής σας, μπορεί να σας πουν «γιατί αντιδράς έτσι;» με μια ήρεμη και καθόλου αγχωμένη φωνή. Εάν εκείνη τη στιγμή θέλετε να τους παρατήσετε και να φύγετε ή να τους πετάξετε κάτι στο κεφάλι, δυστυχώς δε θα βοηθήσει πουθενά. Γιατί ακριβώς αυτό θέλουν. «Τρέφονται» από την ενέργεια που τους δίνετε, που σπαταλάτε για εκείνους, την αποζητούν σαν ναρκωτικό.

Λόγω του στρες και της συναισθηματικής φόρτισής τους θέλουν κάπου να διοχετεύσουν το άγχος και τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν για τον εαυτό τους. Αυτό που τους απομένει είναι να κατασκευάζουν μια συνθήκη όπου εσείς θα θέλετε να κάνετε τα πάντα για εκείνους. Από το να τους πείτε 500 φορές πόσο καλοί είναι και κάθε μέρα να τους ενισχύετε όλο και περισσότερο, να κάνετε πάντα εσείς πίσω στους καβγάδες και να υποχωρείτε μέχρι να φτάσετε να αντιδράτε πιο έντονα ώστε να φαίνονται εκείνοι οι «καλοί» της υπόθεσης.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όσο ενοχλητικό κι αν ακούγεται, είναι να μην τους πηγαίνετε κόντρα ή να μην την ενισχύετε. Έτσι κι αλλιώς δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αλλά η ενέργεια που θα σπαταλήσετε για τον καβγά. Ουσιαστικά θ’ ακούτε αλλά δε θα μιλάτε, θα σκέφτεστε αλλά δε θα το λέτε, θα κρίνετε αλλά δε θα μοιράζεστε τ’ αποτελέσματα με εκείνους. Προφανώς αυτά δεν είναι τα στοιχεία μιας υγιούς σχέσης η οποία έχει προοπτικές να σας κάνει πιο εξελιγμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές πρέπει ν’ απομακρύνεστε ολοκληρωτικά από τέτοιου είδους συμπεριφορές, εκτός από τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να κόψετε τελείως τις επαφές μαζί τους. Σ’ αυτή τη συνθήκη, θα ήταν προτιμότερο να περιορίσετε τις ώρες που σπαταλάτε -γιατί σπατάλη χρόνου κι ενέργειας είναι- μαζί τους ή να θέσετε κάποιους κανόνες στον εαυτό σας, όταν νιώθετε πως δεν αντέχετε άλλο.

Εάν έχετε δεθεί συναισθηματικά μ’ αυτόν τον άνθρωπο, η συνειδητοποίηση πως σας χρησιμοποιούν ως «ψυχολογικές βιταμίνες» μπορεί στην αρχή να σας σοκάρει αλλά και να σας απελευθερώσει από μια ματαίωση. Η επένδυση είναι απρόσκοπτη κι ανούσια. Τους επιτρέπει να περιφέρονται γύρω σας και να κατακτούν τη ζωή σας, έχοντας δώσει εσείς την άδειά σας. Αυτό που δε θέλουν και σας αποτρέπουν να κάνετε, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να πράξετε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου