Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου ήταν μια από τις χαρακτηριστικότερες ενδείξεις αστυνομικής βίας, όπως κι εκείνη του Ζακ Κωστόπουλου αλλά αυτά φαίνεται να μην επηρέασαν ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση.

Την προηγούμενη Πέμπτη 26 Μάιου στις εγκαταστάσεις της πλατείας χημείου στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένας φοιτητής τραυματίστηκε από ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου-λάμψης και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως, είναι απαραίτητο να συνταχθεί μια πανεπιστημιακή αστυνομία στα ΑΕΙ της χώρας με σκοπό την προστασία των φοιτητών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολών. Κι όμως, μη γελάσετε, τα δύο αυτά γεγονότα βρίσκονται στην ίδια παράγραφο. Ο φοιτητής αυτός όμως -για κακή τύχη της κυβέρνησης- δεν ήταν (σοκαριστικό) ούτε τρομοκράτης αλλά ούτε κι εγκληματίας που δεν άφηνε να διεξαχθεί ομαλά το μάθημα. Κάποιος θα έλεγε πως ήταν μια παράπλευρη απώλεια.

Επανειλημμένα οι φοιτητές έχουν δείξει με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά τους από τη στιγμή που ακούστηκε πως θα δημιουργηθεί μια αστυνομία ειδικά για τα πανεπιστήμια, για να προστατέψει κάποιους από κάποιους άλλους, κάποτε. Κάπως έτσι γενικόλογα υπάρχει στο μυαλό πολλών η δικαιολογία για τη σύσταση της ομάδας δράσης που θα βοηθήσει -τρομερή βοήθεια- στην αναβάθμιση της παιδείας. Θα μπορούσαν βέβαια να μη δώσουν τα κονδύλια της έρευνας για τα ΜΑΤ αλλά δεν έχουμε ανάγκη τα βιβλία, τα αμφιθέατρα, τους υπολογιστές, τα αντισυπτικά, από τη στιγμή που έχουμε όπλα. Ίσως δεν το έχουν κάνει ευρέως γνωστό (και γιατί να το κάνουν;) αλλά τα χρήματα που θα δίνονταν για να πραγματοποιηθούν μελέτες, τώρα θα γίνουν γκλομπ. 20 εκατομμύρια περίπου θα κοστίσουν οι μισθοί των ειδικών φρουρών για να μας «προστατεύουν» αλλά προφανώς αυτά τα χρήματα δε θα ήταν δυνατό να διατεθούν στις υποδομές, στις βιβλιοθήκες, σε συγγράμματα, στην ενίσχυση απόρων φοιτητών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σωστά;

Αλλά μην ανησυχείτε, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως «τα όργανα της τάξης θα κάνουν τη δουλειά τους με σεβασμό απέναντι σε όλους (…) αλλά από κει και πέρα δεν είναι δυνατό να συζητάμε για το αν πρέπει να τελεί ένας χώρος υπό κατάληψη ή αντ’ αυτού να μην επικροτούμε την προσπάθεια που κάνει το ίδιο το πανεπιστήμιο». Αλλά φαντάζομαι πως δεν τους δώσανε ακριβείς οδηγίες ως προς στο να μη χτυπούν, πετάνε δακρυγόνα στις πορείες και τραυματίζουν τους φοιτητές, οπότε πού να το σκεφτούν κι αυτοί;

Όμως, είχαν ένα ατράνταχτο επιχείρημα: «το πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, ελεύθερης έρευνας, ανεμπόδιστης διακίνησης ιδεών. Βασικός πυλώνας με βάση τον οποίο λειτουργεί το Πανεπιστήμιο είναι το Σύνταγμα». Κάπου στα σημεία που αναφέρεται η ελευθερία, η ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών και το Σύνταγμα, ίσως μπερδεύτηκαν. Ξέχασαν πως σύμφωνα με το άρθρο 16.5 του Συντάγματος το πανεπιστήμιο είναι ένας πλήρως αυτοδιοικούμενος χώρος και πως είναι κάπως άκομψο και ύποπτο (ας το πούμε ευγενικά) να καταργούν τις παρατάξεις τη στιγμή που έχασε η παράταξη της ισχύουσας κυβέρνησης με την ταυτόχρονη επιβολή της αστυνομίας.

Γιατί προφανώς δεν έγινε κάποιο δημοψήφισμα -όχι πως θα άλλαζε πιθανότατα κάτι- αλλά ούτε και συζητήθηκε με τους φοιτητές μια απόφαση που τους επηρεάζει άμεσα. Όλοι συμφωνούμε πως οι φοιτητές πρέπει να προστατεύονται αλλά κανείς δε ρώτησε από ποιόν και με ποιον τρόπο. Εάν η ελληνική κοινωνία θέλει πάση θυσία να εξευρωπαϊστεί, θα μπορούσε να παρατηρήσει πως υπάρχει εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας ή η φύλαξη γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες όπου και στις δύο περιπτώσεις παρεμβαίνουν μονάχα σε έκτακτες περιστάσεις και φυσικά δεν τίθεται ερώτημα επιλογής ανάμεσα στην ασφάλεια και στην εκπαίδευση.

Θα ήταν ακόμα καλύτερο κιόλας, να μη δείχνει εικόνες με την αστυνομία που θυμίζουν τις εποχές του Πολυτεχνείου, γιατί η αναλογία δε θα βοηθήσει καθόλου. Μπορεί να είναι και μια ξεκάθαρη δήλωση της κυβέρνησης πως δεν εμπιστεύονται τους φοιτητές ότι μπορούν να διασφαλίσουν μόνοι τους την ασφάλεια και την τάξη και πρέπει να αναλάβουν δράση εκείνοι ως οι αρμόδιοι, παρ’ όλο που και ο πρωθυπουργός κι η υπουργός παιδείας δεν έχουν εικόνα από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πάντως, αφού καίγονται να «προστατέψουν» τους φοιτητές μπορούν να δώσουν χρήματα για τον υγειονομικό καθαρισμό των πανεπιστημίων (θα είναι και φθηνότερο από την αστυνομία).

Αλλά κι οι αστυνομικοί -χωρίς να τους τοποθετούμε όλους στην ίδια μοίρα- μια «συγγνώμη» δεν μπορούν να πουν, ούτε και προσπάθησαν βέβαια και τους απέτρεψαν οι φοιτητές. Σε αυτό το σημείο φαίνεται κι η έλλειψη παιδείας αναφορικά με τη διαχείριση της εξουσίας στη χώρα μας, για άλλη μια φορά. Πολύ εύκολα οδηγούμαστε στην εκμετάλλευσή της και πολύ εύκολα ξεχνάμε πως η βία μόνο βία φέρνει. Δεν ξέρω εάν έχουν παρατηρήσει εκείνοι κάτι διαφορετικό. Ειδικά σε μια περίοδο όπου πόλεμοι -φανεροί και μη- μαίνονται δίπλα μας, η εξουσία επιλέγει για ακόμα μια φορά να μας αποπροσανατολίσει. Φυσικά, τα χρήματα αυτά ή κι οι άνθρωποι αυτοί, εάν θέλουν τόσο να προασπίσουν την ασφάλεια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά πού χρόνος;

Ο Μπρεχτ μας προειδοποίησε πως «δε θέλουνε την πρόοδο, θέλουνε την υπεροχή» οπότε δεν ξέρω εάν μένει κάτι άλλο πέρα από το να δηλώσουμε όλοι πως όλο αυτό είναι λάθος, ξεκίνησε λάθος και θα καταλήξει λάθος- αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ως φόρο τιμής στη συνείδησή μας οφείλουμε να παλεύουμε για το δίκαιο και να σκεφτόμαστε πως όταν εμείς κληθούμε ν’ αποφασίσουμε, ας μη λειτουργήσουμε όπως κι εκείνοι, επειδή μας έμαθαν ν’ αντιδρούμε μονάχα. Όταν η πραγματικότητα κλαίει, καταρρέει και ζητά βοήθεια, τότε είμαστε άξιοι των επιλογών άλλων.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου