Ποιος είναι ο ορισμός της λέξης «βωμολοχία»; Βωμολοχία είναι όταν εκφραζόμαστε με τέτοιο τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί αισχρός και χρησιμοποιούμε εκφράσεις που ίσως προσβάλουν το άτομο στο οποίο απευθυνόμαστε ή που μπορεί να τις θεωρήσει απρεπείς. Ποια η θέση της βωμολοχίας στην καθημερινότητά μας και ποια η σχέση της με την ειλικρίνεια; Γιατί μας ενοχλούν οι βρισιές; Για ποιους λόγους βρίζουμε και γιατί δε θέλουμε να βρίζουμε;

Δυστυχώς ή ευτυχώς (μιας και οι απόψεις διίστανται) όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο εξοικειώνονται με τις βρισιές οι άνθρωποι και τις κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένας άνθρωπος να βρίζει είναι αρκετοί.  Αν ρίξουμε μία ματιά σε μερικούς από αυτούς είμαι σίγουρη πως διαβάζοντάς τους θα φέρετε στο μυαλό σας άτομα από το περιβάλλον σας που βρίζουν και θα τους ταυτίσετε με τις αιτίες.

Ένας άνθρωπος μπορεί να βρίζει επειδή είναι στοιχείο του χαρακτήρα του και έτσι έμαθε να εκφράζεται. Δε σημαίνει πως το κάνει επίτηδες. Απλώς μπορεί να μην έμαθε να βάζει όρια στον εαυτό του και στις λέξεις που χρησιμοποιεί όταν απευθύνεται σε κάποιον. Στη συνέχεια μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τη βωμολοχία ως άμυνα όταν δε ξέρει τι άλλο να πει ή όταν θέλει να προκαλέσει κάποιον. Από την άλλη υπάρχει και ο άνθρωπος που μπορεί να σε βρίσει «χαϊδευτικά», αφού στην ουσία δεν εννοεί τη βρισιά απλώς του αρέσει να σε βλέπει να εκνευρίζεσαι, να κοκκινίζεις και στη συνέχεια να σε παίρνει αγκαλιά τονίζοντας πως δεν εννοούσε αυτό που είπε. Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που θεωρούν εντελώς φυσιολογικό να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λέξεις, γιατί στο λεξικό ανήκουν εξάλλου κι αυτές, όπως όλες οι υπόλοιπες. Αν δούμε, όμως, λίγο πιο βαθιά το θέμα της βωμολοχίας κάποιος θα μπορούσε να πει πως κρύβει μια δόση ειλικρίνειας μιας και τις περισσότερες φορές βρίζουμε αυθόρμητα χωρίς να επεξεργαστούμε τη σκέψη μας και εκφραζόμαστε με αυτό τον τρόπο πριν το καταλάβουμε.

Το να σε ενοχλεί όταν κάποιος σου μιλάει αισχρά χρησιμοποιώντας απρεπείς εκφράσεις δεν είναι καθόλου παράλογο, μιας και αυτά που θα σου πει μπορεί να σε προσβάλουν και να σε πληγώσουν. Πολλές φορές ένα δικό μας άτομο ή ένας απλός γνωστός που έτυχε να είναι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή εκφράστηκε χρησιμοποιώντας λέξεις και χαρακτηρισμούς που μας ενόχλησαν εκείνη τη στιγμή και μας έκαναν να αναρωτιόμαστε πόσο λάθος μπορεί να είναι όσα σωστά κάναμε εκείνη την ημέρα. Συνεπώς το να μας ενοχλεί όταν κάποιος μας μιλάει χρησιμοποιώντας βρισιές δε σημαίνει πως πάμε κόντρα στους κανόνες ή είμαστε πνεύμα αντιλογίας. Απλώς είναι στιγμές που απαιτούμαι λίγο περισσότερο σεβασμό προς το πρόσωπό μας.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί αν η βωμολοχία έχει κάποιου είδους συγγένεια με την ειλικρίνεια; Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό πως κάνοντας μία κουβέντα με κάποιον τη στιγμή που ξεσπάς και τον βρίζεις, εσύ είπες ακριβώς αυτό που σκεφτόσουν, όσο απρεπές κι αν ήταν; Όσο και αν ήθελες να φερθείς ευγενικά χωρίς να ρίξεις το επίπεδο, το μυαλό σε συνεργασία με το στόμα σου σε ξεγέλασαν και σου έβγαλαν τη μάσκα.

Επίσης σκέψου πως τις περισσότερες φορές που βρίζουμε το κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός καυγά ή μίας έντονης συζήτησης. Εκείνη τη στιγμή ξεσπάμε και αυτά που λέμε αποτελούν ένα συνδυασμό από κουβέντες που θα ξεστομίσουμε πάνω στα νεύρα μας -και μετά θα μετανιώσουμε- και από κουβέντες που κρύβουν εκρήξεις ειλικρίνειας με λόγια θυμού, που θέλαμε να πούμε εδώ και καιρό αλλά δεν τολμούσαμε. Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης η βωμολοχία συνεργάζεται με όσα απωθημένα μπορεί να είχαμε θάψει μέσα μας και τώρα βρήκαμε την ευκαιρία να βγάλουμε στην επιφάνεια.

Συνεπώς η βωμολοχία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας μιας και οι άνθρωποι πλέον πιέζονται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να ξεσπάσουν είναι να μιλήσουν επιθετικά και να βρίσουν έναν άλλο άνθρωπο ακόμη και για κάτι ασήμαντο που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπρεπε καν να δώσουν σημασία.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν βρίσει ποτέ στη ζωή τους είναι ελάχιστοι χωρίς να σημαίνει πως αποτελούν εξαίρεση σε κάποιον κανόνα.  Δεν υπάρχουν κανόνες που να συνδέονται με συναισθήματα, ξεσπάσματα και εκρήξεις θυμού και απογοήτευσης.  Ξεσπάστε ελεύθερα, λοιπόν, πείτε όσα θέλετε να πείτε, απλώς να θυμάστε μια παροιμία που λέει: «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει». Αυτό σημαίνει πως τα λόγια μας καμιά φορά μπορεί να πληγώσουν πολύ περισσότερο από τις πράξεις μας και δύσκολα αναιρείς κάτι που είπες, ειδικά αν ο άλλος πληγωθεί, ενοχληθεί ή προσβληθεί.

Συντάκτης: Ραφαήλια Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.