tim-dennert-evp-ppp9s6a-unsplash

Ένα γνωστό και αγαπημένο τραγούδι λέει «και ας μη μου έχεις χαρίσει ποτέ ένα χάδι ως τώρα, πάντα εδώ θα γυρνώ..». Και κάπως έτσι πολλοί από εμάς ταυτίζονται μιας και όσα προειδοποιητικά σημάδια και αν δουν πως πρέπει να φύγουν από κάπου, εκείνοι μένουν και επιμένουν σε κάτι που δεν τους αξίζει.

Θα αλλάξει, δε γίνεται να μη νιώθει τίποτα, είδα πως με κοιτούσε. Αυτές και άλλες πολλές φτηνές δικαιολογίες που λέμε στους γύρω μας και στον εαυτό μας για να πιστέψουμε πως ίσως τα πράγματα αλλάξουν, ίσως ο άνθρωπος που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας να θέλει και αυτός και μαζί με την ανατολή του ήλιου να ανατείλουν μαζί και όσα θα θέλαμε να νιώθει για εμάς.

Πολύ καλημέρα μας. Ξυπνήστε λιγάκι. Αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια και ακόμη και τα παραμύθια αν τα δούμε από μία άλλη οπτική μεριά δεν είναι και τόσο παραμυθένια. Ακόμη και στα παραμύθια οι ήρωες πληγώνονται. Τι σε κάνει να πιστεύεις, λοιπόν, πως αν τριγυρνάς συνεχώς γύρω από τον άνθρωπο που δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά σου μπορεί να αλλάξει; Ποια νεράιδα πιστεύεις πως θα ρίξει χρυσόσκονη και θα γίνουν όλα όπως θα ήθελες να ήταν;

Εγώ θα σου έλεγα να δοκιμάσεις κάτι που έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου πρόσφατα και ένιωσα ικανοποίηση. Δες τη ζωή σου σαν τρίτος. Προτού πας για ύπνο κάθισε στο κρεβάτι και μίλησε με τον εαυτό σου. Σκέψου πως αυτό που σου συμβαίνει, συμβαίνει σε μία φίλη σου, σε ένα φίλο σου. Δες τον να υποφέρει, επειδή ο έρωτας που νιώθει είναι μονόπλευρος. Δες τη να επιμένει να στέλνει μηνύματα στον τύπο που την παράτησε. Δες τους να αγνοούν τα δέκα αρνητικά σημάδια και να πιάνονται από το ένα θετικό που τους έδειξε η άλλη πλευρά.  Τι θα τους συμβούλευες; Στοιχηματίζω πως θα έκανες ότι μπορείς για να τους ανοίξεις τα μάτια και να τους πείσεις πως όλο αυτό δεν τους αξίζει.

Ξέρω πως οι λόγοι που σε κρατάνε πίσω και δε λες να προχωρήσεις σε κάτι νέο είναι αρκετά ισχυροί για να το καταφέρουν. Ο άνθρωπος όταν ερωτεύεται κλείνει μάτια και αφτιά και βλέπει όσα θα ήθελε να δει και όχι όσα πραγματικά συμβαίνουν. Λίγο η ανασφάλεια, λίγο η έλλειψη αυτοπεποίθησης, λίγο η έλλειψη αυτοεκτίμησης, λίγο η άλλη πλευρά που έμαθε τα κουμπιά μας και μπορεί να μας χειριστεί, δε θέλει και πολύ για να κάνουμε κύκλους γύρω από το ίδιο άτομο και να μην κοιτάμε μπροστά.

Αγάπησε τον εαυτό σου. Εκεί είναι το κλειδί. Αναρωτήσου αν σου αξίζει όλο αυτό. Σίγουρα όχι. Προχώρα λοιπόν. Στο δρόμο της ζωής, όταν φεύγεις από κάπου επικρατεί σκοτάδι. Αν περπατήσεις λίγο όμως θα δεις φως. Προτού φτάσεις στο φως, όμως, ζήσε το σκοτάδι σου. Άσε τον εαυτό σου να παραδεχτεί πως ερωτεύτηκε, πόνεσε, έφυγε. Μάθε τον εαυτό σου. Μάθε καλύτερα τα κουμπιά σου από όλους τους άλλους έτσι ώστε όταν τα πατήσουν να ξέρεις να πατήσεις σε κάτι πιο ισχυρό που θα τους δείξει πως δεν εξαρτάσαι από αυτούς.

Ερωτεύσου εσένα μία φορά. Ζήσε αυτόν τον έρωτα στο σκοτάδι και όταν έρθει το φως να είσαι σίγουρος πως θα παραμείνει αναμμένο. Όχι για πάντα. Για όσο χρειάζεται. Για όσο πρέπει. Για όσο σου αξίζει. Όταν σβήσει όμως αυτή τη φορά δε θα φοβάσαι το σκοτάδι. Γιατί θα είναι πια το δικό σου σκοτάδι. Δε θα φοβάσαι να μείνεις μόνος, γιατί πλέον ο εαυτός σου θα είναι ο καλύτερός σου φίλος και ο άνθρωπος αν δεν ξέρει πώς να χειριστεί τον εαυτό του στα σκοτάδια του, θα έχει ανάγκη πάντα κάποιον για να το κάνει.

Εκεί είναι που χάνουμε το παιχνίδι. Εκεί είναι που φοβόμαστε να φύγουμε από κάτι που επενδύσαμε πολλά. Γιατί ανάμεσα σε αυτά τα πολλά φανερώσαμε και όλες μας τις αδυναμίες. Αυτές τις αδυναμίες η άλλη πλευρά τις εκμεταλλεύτηκε και τις χρησιμοποίησε εις βάρος μας όταν βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία. Γιατί σε αυτές τις αδυναμίες πάταγε ένα από τα κουμπιά μας και χαμογελούσαμε.

Η καλημέρα μου σε ξύπνησε, και η καληνύχτα μου θα σε βάλει για ύπνο. Μόνο που ελπίζω σήμερα προτού κοιμηθείς, διαβάζοντας όσα έγραψα να χαμογέλασες και να σκεφτείς. Να χαμογέλασες, γιατί ένιωσες πως και εγώ φοβόμουν το σκοτάδι μου και σου έδωσα ελπίδες, γιατί κατάλαβες πως τώρα έχω ερωτευτεί το φως. Μην ξεχνάς το μυστικό μου όμως. Αυτό το νέο που φοβόμουνα να γνωρίσω, ο επόμενος μπελάς που θα ερωτευόμουν ήμουν εγώ η ίδια. Πρώτα ερωτεύτηκα εμένα. Κάνε το ίδιο. Καλό σου βράδυ.

Συντάκτης: Ραφαήλια Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!