“To travel is to live”, είπε ο αγαπημένος μας παραμυθάς Hans Christian Andersen. Πραγματικά τα ταξίδια είναι έρωτας, είναι μαγεία, είναι εικόνες. Κι όχι μόνο, είναι κι αρώματα, γεύσεις, διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μας! Για όλα αυτά, μετά από κάθε ταξίδι, όλοι νιώθουμε πιο πλούσιοι. Δεν είναι τυχαίο το γνωμικό «Το ταξίδι είναι το μόνο πράγμα που αγοράζεις και σε κάνει πλούσιο». Πλούσιο σε εμπειρίες. Ανακαλύπτεις καινούρια μέρη, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη κι έθιμα, εξελίσσεσαι ο ίδιος σαν άνθρωπος.

Ταξιδιάρες ψυχές, όμως οι εποχές έχουν σφίξει το ζωνάρι. Απ’ την άλλη, «Η  φτώχια, θέλει καλοπέραση», λέει ο σοφός λαός. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να είσαι πλούσιος στις τσέπες για να μπορέσεις να ταξιδέψεις. Ούτε χρειάζεται να ληστέψεις τράπεζα, ούτε να πάρεις διακοποδάνειο, ούτε κάτι αντίστοιχα δραματικό.

Χρειάζεται όμως καλή οργάνωση και χρόνος που είναι χρήμα. Δε θέλει κόπο, θέλει κόλπο και πιο συγκεκριμένα, μερικά κλικ. Ζούμε στην εποχή του Internet, που όλη η πληροφόρηση κι ενημέρωση είναι μερικά κλικ μακριά μας!

Αν κι είμαστε χύμα τύποι, τώρα θα χρειαστεί να προγραμματίσουμε. Βήμα πρώτο λοιπόν: προγραμματισμός ταξιδιού. Επιλέγουμε μια ημερομηνία, που δε θα είναι η αυριανή, αλλά πιο απομακρυσμένη και κλείνουμε νωρίς το μαγικό χαρτάκι, το εισιτήριό μας. Αν η εποχή δεν είναι high season, τύπου Χριστούγεννα-Πάσχα-Αργίες, τότε το αεροπορικό μας εισιτήριο παίζει να μας κοστίσει λιγότερο από βραδινή μας έξοδο για φαγητό και ποτό, μαζί με τις βενζίνες στην παραλιακή.

Οι low cost εταιρείες, που όλοι ξέρουμε ποιες είναι, πετούν σε άπειρους προορισμούς κι όλοι οι προορισμοί έχουν high και low season, όπως και high και low τιμές στο εισιτήριο, ανάλογα με την ημερομηνία, μέρα κι ώρα που θα επιλέξουμε να ταξιδέψουμε. Επιλέγοντας πολύ πρωινές ή πολύ βραδινές πτήσεις σε ημερομηνίες λιγότερο δημοφιλείς, μπορούμε να απολαύσουμε συναρπαστικά ταξίδια σε μέρη που υπό άλλες συνθήκες θα ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας να επισκεφθούμε!

Επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να βάζουμε καθημερινά σε ένα κουμπαρά ό,τι κέρματα μας περισσεύουν. Φασούλι το φασούλι, κάπως θα γεμίσει το σακούλι. Στους φίλους και συγγενείς που μας ρωτάνε τι θα θέλαμε για τα γενέθλια και τη γιορτή μας, ενημερώνουμε για την επιθυμία μας να πάμε ταξιδάκι και ρωτάμε αν συμφωνούν το δώρο τους να είναι η συμβολή τους σε αυτό, το γνωστό φακελάκι!

Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τους φίλους μας κι άλλες καταστάσεις που μπορούν να μετατραπούν σε πηγή εσόδων και να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας! Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε τα κάλαντα με την παρέα μας, κάνοντας και το χαβαλέ μας, αν δεν ντρεπόμαστε. Αν ντρεπόμαστε, μπορούμε να σκεφτούμε κάτι λιγότερο ντροπιαστικό, αλλά όπως λέει και η γιαγιά μου, «Όποιος ντρέπεται, στερεύεται». Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τα αεροπορικά μίλια, που προσφέρουν οι εταιρείες. Έχω φίλη που έχει ταξιδέψει παντού εξαργυρώνοντας τα μίλια μέσω καρτών της.

Ένα άλλο μεγάλο έξοδο είναι αυτό της διαμονής. Ξεχνάμε τα πολυτελή ξενοδοχεία. Έχεις δει τους τύπους του World party, που έχουν γυρίσει κυριολεκτικά όλο τον κόσμο, να μένουν στο Hilton; Όχι, είπαμε low budget! Επιλέγουμε να μείνουμε σε apartment/aparthotel/ανταλλαγή σπιτιών, αφού πρώτα το τσεκάρουμε στο google maps.

Νοικιάζουμε δηλαδή, ένα διαμέρισμα-σπίτι, είτε βρίσκεται σε κάποια παραλία εξωτικού προορισμού, είτε σε κάποια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα απ’ τον ιδιοκτήτη του και κερδίζουμε και την αίσθηση ότι ζούμε στο μέρος σαν ντόπιοι. Μπορούμε να μαγειρέψουμε κιόλας στη κουζίνα μας και μάνι-μάνι το μεγάλο κόστος διαμονής και φαγητού, μειώνεται στο ελάχιστο.

Εξοικονόμηση χρημάτων κάνουμε και με το γνωστό: «travel light». Αφήνουμε σπίτι μας τις τεράστιες βαλίτσες, που θέλουν δικό τους εισιτήριο για να ταξιδέψουν, ειδικά αν είναι υπέρβαρες. Τσεκάρουμε τον καιρό που θα έχει ο προορισμός μας και παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε σε μια χειραποσκευή. Συνεννοούμαστε με τους φίλους τι θα πάρουν κι αυτοί, ώστε να μην πάρουμε διπλά κι άρα περιττά πράγματα, όπως είναι το σεσουάρ.

Καθόλου περιττά, αντιθέτως αναγκαία είναι τα άνετα αθλητικά παπούτσια. Δε γνωρίζεις ένα νέο μέρος, αν δεν το περπατήσεις. Με πληγωμένα πόδια και κάλους, όχι να ανακαλύψουμε τα μυστικά μιας πόλης, ούτε μέχρι το περίπτερο δεν πάμε!

Συνταξιδιώτης μας κι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας μας, η οποία βγαίνει αυθημερόν απ’ το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ, όπου είμαστε ασφαλισμένοι. Φυσικά, δεν ταξιδεύουμε για να επισκεφθούμε τα νοσοκομεία του εξωτερικού και το πιο πιθανό είναι να μην πάθουμε τίποτα, αλλά επειδή ο Νόμος του Μέρφυ δεν κάνει διακρίσεις, ας την έχουμε μαζί μας για καλό και για κακό! Έχω φίλη που χορεύοντας σε club της Ελβετίας, της γύρισε ο αστράγαλος κι εκτός απ’ τον πόνο, είχε να αντιμετωπίσει και το άγχος των χρημάτων που ζητούσαν οι γιατροί.

Τα υπόλοιπα χρήματά μας τα διαθέτουμε για να διασκεδάσουμε, να ανακαλύψουμε το μέρος που επιλέξαμε! Τα μοιράζουμε σε μετρητά και κάρτα, δεν τα βάζουμε όλα στο ίδιο σημείο και ποτέ των ποτών στις πίσω τσέπες του παντελονιού μας. Να έχουμε ένα ευχάριστα περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι θέλουμε, όχι να μείνουμε άφραγκοι σε ξένο μέρος!

Καλό μας ταξίδι λοιπόν, σε άλλη Γη, σε άλλα μέρη! Η βαλίτσα να πάει μακριά και να επιστρέψει γεμάτη –εκτός απ’ τα ρούχα μας– με φρέσκιες αναμνήσεις από νέα μέρη και γνωριμίες με ανθρώπους άλλης εθνικότητας. Κάποιοι από αυτούς μπορεί και να γίνουν φίλοι μας και τότε θα έχουμε γυρίσει απ’ το ταξίδι μας, όχι απλά πλούσιοι, αλλά εκατομμυριούχοι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έφης Φωτεινού: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έφη Φωτεινού