Είναι διασκεδαστικό να έχεις έναν τετράποδο συγκάτοικο. Γίνονται φιλαράκια, μέλη της οικογένειας, παρέα όταν έχεις μοναξιές και ψυχολόγοι σε συσκευασία τσέπης κάθε φορά που έχεις ένα πρόβλημα. Η ευθύνη όμως είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διασκέδαση. Το ότι σου αρέσει να χαϊδεύεις τα αδέσποτα σκυλιά στη στάση καθώς περιμένεις το λεωφορείο, να ταΐζεις τα περιστέρια στο Σύνταγμα ή το ότι απολαμβάνεις το γουργουρητό της γάτας που σε αγγίζει με την ουρίτσα της όταν κάθεσαι στο ταβερνάκι της γειτονιάς, δεν είναι σημάδια ότι πρέπει να πάρεις ένα και στο σπίτι.

Δεν είναι απλή υπόθεση η απόφαση του να πάρεις κατοικίδιο. Από τη στιγμή που θα το αποκτήσεις έχεις την κηδεμονία του, άρα και την απόλυτη ευθύνη για το να του παρέχεις ό,τι χρειάζεται, να μπορείς οικονομικά να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες του, να αφιερώνεις χρόνο για να το φροντίσεις και να του κάνεις παρέα. Επομένως οφείλεις να υπολογίσεις αν μπορείς να αναλάβεις τη φροντίδα ενός ζώου και τη δέσμευση που αυτή συνεπάγεται. Σκέψου τι μπορείς να παρέχεις στο νέο σου φίλο και αφιέρωσε χρόνο για να επιλέξεις το είδος του ζώου που θα βάλεις στη ζωή σου με βάση ορισμένα κριτήρια. Πριν κάνεις αυτό το μεγάλο βήμα οφείλεις να λάβεις υπόψιν κάποιες παραμέτρους. Οι πέντε ερωτήσεις που ακολουθούν μπορούν να σου δείξουν αν είναι σωστή κίνηση.

 

 

1. «Γιατί θέλω να πάρω κατοικίδιο;»

Τι είναι αυτό που σου έβαλε την ιδέα να αποκτήσεις κατοικίδιο; Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθείς τι σε ώθησε να κάνεις αυτήν τη σκέψη. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι, όπως το ότι αγαπάς τα ζώα ή ότι αναζητάς τη συντροφιά, αναρωτήσου όμως κατά πόσο το δικό σου κίνητρο είναι και ικανό να σε κάνει να δεσμευτείς απέναντί του για τα καλά. Δες το λίγο σαν συμβόλαιο ζωής και ζύγισε αν αυτό που θα κερδίσεις (που σίγουρα θα υπάρχει) είναι για εσένα αρκετό ώστε να υπογράψεις.

 

2. «Μπορώ οικονομικά να ανταπεξέλθω στη φροντίδα του;»

Τα κατοικίδια, ανάλογα και με το είδος τους, μπορεί να έχουν αυξημένα έξοδα αλλά και έκτακτα έξοδα που δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις. Τα στάνταρ είναι η τροφή, το σπίτι και κάποια παιχνίδια που θα το κρατούν απασχολημένο και χαρούμενο. Οι παροχές όπως κτηνιατρική περίθαλψη, επεμβάσεις, εξειδικευμένες θεραπευτικές αγωγές, εμβόλια κλπ. ανεβάζουν κατά πολύ τα έξοδα του κατοικίδιου κι όσο κι αν δεν τα μετράς στην αρχή πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα έρθουν.

 

3. «Έχω τον απαιτούμενο χρόνο για να του κρατάω συντροφιά;»

Τα κατοικίδια είναι σαν να έχεις ένα μωρό υπό την ευθύνη σου. Θα πρέπει να έχεις χρόνο ώστε να προμηθευτείς το φαγητό του, να το ταΐσεις, να φροντίσεις για την καθαριότητα του ίδιου αλλά και του χώρου που μένει και κοιμάται. Μην ξεχνάς όμως και ένα ακόμα βασικό κομμάτι. Το ζώο δεν είναι έπιπλο, να το κρατάς ξεσκονισμένο και να είναι εντάξει. Είσαι η παρέα του. Υπολόγισε τον χρόνο που θα έχεις για να του κρατάς συντροφιά και να παίζεις μαζί του. Το κομμάτι της βόλτας είναι επίσης πολύ σημαντικό για κάποια ζώα. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη καθημερινά να βγαίνουν δύο με τρεις φορές την ημέρα βόλτα να εκτονώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι αν επιλέξεις σκύλο θα πρέπει να υπολογίζεις ότι χρειάζεται να διαθέσεις περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αν επέλεγες ένα καναρίνι ή ένα ψαράκι.

 

4. «Μπορώ να του διαθέσω τον απαιτούμενο χώρο;»

Χώρο με κάθε έννοια, τόσο κυριολεκτική όσο και μεταφορική. Θέλει χώρο για να περνάει την ημέρα του, να κοιμάται, να παίζει, και να βγαίνει βόλτα αλλά και χώρο για να βρίσκεται στη ζωή σου. Το μέγεθος του ζώου είναι μια παράμετρος. Όσο κι αν θέλεις Ντόμπερμαν για παράδειγμα κι όσο κι αν ξέρεις πως θα το αγαπήσεις, αν ζεις σε μονόχωρη γκαρσονιέρα στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς. Επίσης αν ταξιδεύεις συχνά, θα πρέπει να αναρωτηθείς πού θα βρίσκεται όσο εσύ θα λείπεις ή αν θα μπορείς να το παίρνεις μαζί σου.

 

5. «Τι κατοικίδιο να επιλέξω;»

Τα πιο συνηθισμένα είδη κατοικίδιων είναι τα σκυλιά, οι γάτες, τα ψάρια, τα πουλιά, τα κουνέλια και τα χάμστερ. Σίγουρα σημασία έχει να διαλέξουμε ένα είδος ζώου που μας αρέσει και νιώθουμε να μας ελκύει, όμως πρέπει να είναι η επιλογή και κοντά στις δυνατότητές μας. Αν δουλεύεις πολλές ώρες ας πούμε, θα σου είναι πιο εύκολο να φροντίσεις μια χελώνα από το να πάρεις έναν σκύλο. Αν έχεις χρόνο αλλά δεν έχεις μεγάλο χώρο μπορείς να προτιμήσεις ένα μικρόσωμο σκυλάκι. Αν οικονομικά δεν έχεις άνεση θα ήταν πιο κοντά στις δυνατότητες σου να φροντίσεις ένα ψαράκι αντί μια γάτα και ούτω καθεξής. Αφιέρωσε χρόνο στην επιλογή σου.

Το να αναλάβει κανείς τη φροντίδα ενός ζώου είναι μεγάλο φορτίο ευθύνης καθώς από τη στιγμή που θα το αναλάβεις είσαι υπεύθυνος να το προστατεύεις, να είναι υγιές και ευτυχισμένο. Με τη σειρά του όμως θα σε ανταμείψει. Δε θα είναι λίγες οι περιπέτειες, το γέλιο αλλά και το αίσθημα χαράς που θα σου προσφέρει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κυριακή Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη