Σε κάθε γνωριμία έχουμε την τάση να παρουσιάζουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, εκείνη που πιστεύουμε πως είναι περισσότερο αποδεκτή από τους άλλους. Αν έχουμε σκοπό να γίνουμε αυτή η εκδοχή κανένα πρόβλημα, συνήθως όμως απλώς παριστάνουμε κάποιον άλλο. Ο φόβος ότι αν δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό μπορεί να μη μας προσέξουν και να μη μας επιλέξουν μας οδηγεί σε αυτό το μονοπάτι.

Ξεκινώντας την επικοινωνία με κάποιον συνήθως είμαστε πιο μαζεμένοι. Δε φανερώνουμε τα ελαττώματά μας, δε λειτουργούμε ελεύθερα, περιμένουμε να κόψουμε πρώτα αντιδράσεις. Έτσι ξεκινούν σχέσεις που με μαθηματική ακρίβεια λήγουν άδοξα, γιατί παριστάνοντας κάποιον άλλο χάνουμε τον εαυτό μας. Στις πρώτες συζητήσεις, ιδιαίτερα αν θέλουμε είναι να συνάψουμε ερωτική σχέση, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να μιλάμε για το παρελθόν. Αρκείται, λοιπόν, καθένας να παρουσιάζει πώς έχει στο μυαλό του τον τέλειο σύντροφο.

Έτσι, δίχως να υποπέσει στην αντίληψή μας φτιάχνουμε ένα παραμύθι ακριβώς όπως το φανταζόμασταν. Το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας για να μας αρέσει υιοθετεί τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουμε ως επιθυμητά. Επομένως, του δίνουμε έναν ρόλο για να μπει στη ζωή μας δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες που κάθε άλλο παρά σε καλό θα μας βγουν. Πολλές φορές κι εμείς για να προσεγγίσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει προσέχουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, κάποιες φορές προβάλλοντας μια άλλη εικόνα. Το να ντυθείς υπερπαραγωγή ή να υιοθετήσεις ένα στιλ που δε συνηθίζεις μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι θα αρέσει, πιθανότατα θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα μόλις ξαναγίνεις εσύ.

Επίσης, μπορεί να σκαλίσουμε τα social media του άλλου για να δούμε τι συνήθειες έχει, πού συχνάζει και κάπως έτσι να παρουσιάσουμε κάτι πιο κοντά στα δικά του δεδομένα για να γίνουμε αρεστοί. Αν για παράδειγμα το ταίρι που θέλεις να προσεγγίσεις αγαπάει τα ζώα, ενώ εσύ που δεν τα συμπαθείς ιδιαίτερα, προσποιηθείς ότι τα λατρεύεις για να βάλετε στη λίστα ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Είτε θα σε ενοχλεί που αφιερώνει χρόνο στα κατοικίδιά του, είτε δε θα θέλεις να τριγυρνάει το ζωάκι του στα πόδια σας. Αν όμως εξαρχής έλεγες πώς έχουν τα πράγματα ενδεχομένως να βρίσκατε μια μέση λύση και να μην μπαίνατε σε αυτή την καθόλου ευχάριστη διαδικασία.

Αν σου αρέσουν τα ταξίδια και ο άλλος είναι σπιτόγατος αλλά δηλώνει δίψα αντίστοιχη με του Χριστόφορου Κολόμβου, το μέλλον προμηνύεται δύσκολο. Ο ένας θα θέλει να πάει εκδρομές, ο άλλος απλώς θα ακολουθεί, και κανένας δε θα απολαμβάνει την εμπειρία. Όταν δεν περνάμε καλά φαίνεται και δεν αφήνουμε και τον άλλο να το ευχαριστηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες λύσεις, όπως κοντινές εξορμήσεις και διακοπές με φίλους.

Τα στοιχεία του χαρακτήρα μας θέλοντας και μη κάποιους μήνες μετά την πρώτη γνωριμία φανερώνονται και δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να αποτελούν δυσάρεστη έκπληξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν ισορροπίες, ενώ δεν αλλάζουν τόσο εύκολα οι συμπεριφορές, αφού οι προτιμήσεις μας και τα ενδιαφέροντά μας συνήθως έχουν διάρκεια στον χρόνο. Η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα φανεί, οπότε ας μας επιλέξουν τουλάχιστον γι’ αυτό που είμαστε πραγματικά. Για την παρορμητικότητα, την αναποφασιστικότητα, το θάρρος, την εγκράτεια, το γέλιο που τους βγάζουμε τραγουδώντας φάλτσα, για κάθε γκριμάτσα ή παρατήρηση που μπορεί να κάνουμε κατσούφηδες μετά από μια δύσκολη μέρα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κυριακή Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.