paul3462

Στόκερ είναι κάποιος που το (αυθαίρετο ίσως) ενδιαφέρον του για ‘σένα είναι αρκετά έντονο. Είναι το άτομο εκείνο που πιθανότατα συναντάς παντού στη γειτονιά, στο πάρκο, σε κάποια βραδινή σου έξοδο, που εντελώς τυχαία βρεθήκατε στο ίδιο μέρος και φυσικά είναι πάντα ενεργό το προφίλ του στο facebook, αφού περνάει ατελείωτες ώρες ψηλαφίζοντας το δικό σου (μεταξύ άλλων) προφίλ.

Αν σκέφτεσαι όλες εκείνες τις φωτογραφίες που έχεις κατά καιρούς ποστάρει, πολύ πιθανόν να τις έχει δει όλες. Κι όχι μόνο αυτό αλλά να τις έχει αποθηκεύσει και στον υπολογιστή/κινητό του, για να μπορεί να τις βλέπει ξανά και ξανά, όποτε θέλει, ακόμη κι αν κάποτε τις κατεβάσεις. Φρικιαστικό; Αρκετά. Όχι σπάνιο, όμως. Μάλλον όλοι έχουμε έναν τέτοιον τύπο που παρακολουθεί σχολαστικά κάθε διαδικτυακό (κι ας ελπίσουμε μονάχα αυτό) βήμα μας. Παρότι θεωρητικά κινείται μυστικά, συνήθως δύσκολα μπορεί να κρύψει τον θαυμασμό που νιώθει προς εσένα κι έτσι οι αντιδράσεις του τον προδίδουν.

Ο στόκερ δεν έχει φύλο ούτε ηλικία. Μπορεί να ‘ναι η ηλικιωμένη φίλη της γιαγιά σου που τυχαίνει να μένει στη γειτονιά σου, γι’ αυτό κι η γιαγιά σου γνωρίζει κάθε σου κίνηση. Μέχρι εκείνο το εμφανίσιμο άτομο που περιμένει την ίδια ώρα πάντα –όλως τυχαία– με ‘σένα στη στάση του τραμ να επιβιβαστεί μαζί σου. Και φυσικά δεν απορρίπτεις εκείνο το τυπάκι που κάθε φορά που πηγαίνεις στο περίπτερο το συναντάς κάπου εκεί τριγύρω. Πάντα χαμογελαστό, περιμένοντας την καλημέρα σου.

Μην ανησυχείς, όλοι μας είμαστε ή κάποτε για λίγο γίναμε στόκερς. Ο καθένας στον βαθμό του και για τον σκοπό του. Αμφιβάλλεις; Κάτσε και σκέψου όλες εκείνες τις φορές που κοιτούσες αναλυτικά τις κινήσεις στο Facebook και το Instagram κάποιου παραλίγο ή περασμένου έρωτά σου. Το ‘χεις κάνει κι εσύ το στοκάρισμά σου (κι όχι, δεν εννοούμε μερεμέτια σε τοίχους).

Μη βλέπεις τον στόκερ σου σαν γυπαετό που σε καταδιώκει απ’ τον ουρανό όσο εσύ κρύβεσαι σαν αβοήθητο ποντίκι. Αντιμετώπισέ το με χιούμορ κι, αν μπορείς, απόλαυσέ το. (Εξαιρούνται εμμονικές, ακραίες κι επικίνδυνες καταστάσεις, που επιβάλλεται να τις αντιμετωπίσεις δραστικά.) Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, κάποια στιγμή οι στόκερς βαριούνται κι εγκαταλείπουν την έρευνα, συνήθως λίγο πριν βρουν τον επόμενο που θα του στήσουν ενέδρα παρακολούθησης.

Στόκερ και μπορεί να ‘ναι κι αυτός που έχει απέραντο ελεύθερο χρόνο και δεν έχει με τι να ασχοληθεί. Όπως η γειτόνισσά σου που συναντάς όποτε βγαίνεις στο μπαλκόνι να σε χαιρετάει χαμογελαστά. Στόκερ στο σχολείο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στα social media, μέχρι και στόκερς φίλους θα συναντήσεις. Είναι αυτοί οι περίεργοι, που θέλουν να τα ξέρουν όλα, να μην τους ξεφεύγει τίποτα. Ναι, μπορεί κάποτε να γίνουν ανατριχιαστικοί, μπορεί όμως και να ‘ναι χαριτωμένοι.

Αν θες να τον αποφύγεις, σκέφτηκες να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου στα social; Λιγότερα (δημόσια) ποσταρίσματα κι όχι ιδιαίτερα προσωπικές πληροφορίες ή αναφορά στο πού βρίσκεσαι θα βοηθούσαν (μην ξεχνάς πως σ’ αυτά ο καθένας έχει πρόσβαση πίσω από μια οθόνη). Αν πάλι είναι κάποιος που συναντάς παντού στην πραγματική ζωή (creepy αυτό), άλλαξε στέκια για κάποιο διάστημα.

Αν πάντως σκέφτεσαι να αλλάξεις γειτονιά, ακόμα και χώρα, όνομα κι εθνικότητα, είναι μάταιο. Το πιο πιθανό είναι να σε βρει άλλος στόκερ. Κι αν είσαι από εκείνους  που παρακολούθησαν στο Netflix το “You”, εκείνη τη σειρά που βασίζεται σε ένα στόκερ εμμονικό κι επικίνδυνο, με έναν κρύο ιδρώτας να ‘χει αγκαλιάσει το δέρμα σου, χαλάρωσε, δεν είναι όλοι τους επικίνδυνοι. Ένα σενάριο οφείλει να ‘ναι ακραίο για να ‘ναι πιασάρικο.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και τσέκαρε τα μηνύματά σου. Παρατηρείς ότι υπάρχει ένα άτομο που σε καλημερίζει, καλησπερίζει, καληνυχτίζει, χωρίς να παίρνει απάντηση, σου στέλνει τις ευχές του σε γιορτές και γενέθλια ενώ υπάρχουν like του κάτω απ’ ό,τι έχεις ποστάρει; Ταράχτηκες; Μην τρομάζεις. Οι φανεροί είναι συνήθως ακίνδυνοι.

Ναι, τώρα μπορείς να ταραχτείς, γιατί πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιος αθόρυβος στόκερ στη ζωή σου, που δεν κάνει αισθητή την παρουσία του στα social σου, δε σε πλημμυρίζει like, ούτε γεμίζει τα inbox σου. Αν πάλι θέλεις να μάθεις, υπάρχουνε κι application σου που σου δείχνουν τις επισκέψεις. Τώρα αν κάποιος επισκέπτεται τακτικά το προφίλ σου, μάλλον πήρες την απάντησή σου.

Στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι πιο εύκολο αλλά συνήθως και πιο επικίνδυνα. Γι’ αυτό και θέλουν προσοχή. Μην ξεχνάς πως το όπλο σου για να αποφύγεις μία κατάσταση που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση είναι η ευγένεια -κι ίσως κι ένα σπρέι πιπεριού.

Συντάκτης: Ρόμυ Βασιλειάδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!