Με την πάροδο του χρόνου αλλάζεις συνήθειες- μέχρι και το γούστο σου στο φαγητό. Βλέπεις πως κάθε λίγο καιρό έρχονται καινούργιες τάσεις μόδας. Μεγαλώνεις, ψηλώνεις, αλλάζεις τα μαλλιά σου, αλλάζεις φίλους, αλλάζεις επάγγελμα, όνειρα, αλλάζουν οι φοβίες σου. Σταμάτησες να φοβάσαι για το αν υπάρχει ο μπαμπούλας κάτω από το κρεβάτι σου κι αυτό οφείλεται στο χρόνο. Με το πέρασμα του χρόνου έμαθες, ωριμάσεις . Χώρισες, έκλαψες, έχασες δικούς σου ανθρώπους κι ο χρόνος ήταν πάλι εκεί.

Στην εποχή της αναγέννησης υπήρξε κάποια σύγχυση της λέξης «Κρόνος» με αυτή του χρόνου. Ο Κρόνος ήταν ηγέτης των Τιτάνων, απόγονος της Γαίας  και του Ουρανού που λατρεύτηκε ως θεότητα της εσοδείας και της συγκομιδής- μην ξεχνάς πως επιτηρούσε και την πρόοδο των ανθρώπων. Όπως κι ο χρόνος επιτηρεί τώρα εσένα. Πόσο καλά τον ξοδεύεις; Νομίζεις ότι διαθέτεται δωρεάν κι αυτό επειδή σε ξεγελάει το ότι δεν μπορείς να τον δεις ή να τον κρατήσεις στα χέρια σου. Μα περνάει ο χρόνος. Μη γίνεσαι κακός διαχειριστής του, μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα αν τον αξιοποιήσεις. Μη βουλιάζεις στον καναπέ ξοδεύοντάς τον άσκοπα.

Φαντάσου πως πας προς το σταθμό να πάρεις το τρένο για κάποιο προορισμό που τόσο πολύ ήθελες να πας. Άργησες διότι σπαταλήσεις το χρόνο σου κοιτώντας άλλα τρένα να φεύγουν. Το έχασες. Τώρα κάθεσαι στη στάση έχοντας το χρόνο δίπλα σου να σκεφτείς τι έφταιξε. Μήπως δεν τον σέβεσαι αρκετά κι ο χρόνος σε τιμωρεί; Όλα θέλουν το χρόνο τους κι όλα λειτουργούν με το χρόνο. Κανείς δε θα σε περιμένει. Δεν μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του ρολογιού για να μπεις στο τρένο σου. Το τρένο έφυγε.

Μπορείς όμως να υπολογίσεις την άφιξη του επόμενου και υπομονετικά να περιμένεις. Μην ξεχνάς το χρόνο τον ορίσαμε εμείς και πάντα θα γεννάς χρόνο για να τον σπαταλάς. Με ποιους ανθρώπους σπαταλάς την ώρα σου; Θα μοίραζες ό,τι πολυτιμότερο είχες στον κάθε περαστικό άνθρωπο που στο ζητάει; Αν όχι τότε θα μοίραζες τον χρόνο σου στον κάθε περαστικό άνθρωπο που θα σου τον ζητούσε; Είναι κάτι που δεν μπορείς να συλλάβεις όλες εκείνες οι στιγμές που έζησες και μετατράπηκαν σε ανάμνηση. Μπορείς να δημιουργήσεις πολλά, δύσκολα όμως θα δημιουργήσεις λίγο παραπάνω χρόνο.

Φτιάξε στιγμές, μοιράσου, δες τους ανθρώπους που αγαπάς. Αγάπα το χρόνο σου, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις. Οι στιγμές που χάρηκες, οι στιγμές που άφησες να φύγουν κι όλα αυτά που δεν έκανες, οι ευκαιρίες που έχασες με την πάροδό του. Γεννιέσαι με ημερομηνία λήξης. Όλα κάποτε τελειώνουν όταν τελειώσει ο χρόνος τους. Πόσο καλά τον ξοδεύεις λοιπόν, πόσο  φίλος σου είναι και πόσο καλά τον διαχειρίζεσαι; Είσαι φιλικός μαζί του ή μήπως δεν τον υπολογίζεις; Παρατήρησε  τι κάνεις και θα μάθεις πολλά περισσότερα για σένα. Μπορείς να καταφέρεις σε σύντομο χρόνο πολλά περισσότερα, να φτάσεις νωρίτερα στο στόχο σου σε σύγκριση με τον ίδιο σου τον εαυτό πριν εκτιμήσει καλύτερα τις καταστάσεις. Ειρωνεία; Λοιπόν σήκω και πιάσε το χρόνο από τα μαλλιά-αν μπορείς- και δώσε όλο σου το πάθος και την ενέργεια σ’ αυτά που θα σε μετατρέψουν σε καλύτερο άνθρωπο, χαρίζοντάς σου ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό ζήσε για ένα καλύτερο σήμερα με δημιουργό εσένα και τον χρόνο φίλο σου. Και το αύριο θα’ ρθει.

Συντάκτης: Ρόμυ Βασιλειάδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου