paul1776

Κάθε παρέα μοιάζει λίγο-πολύ με τα γνωστά σ’ όλους μας «Στρουμφάκια». Έχουμε όλοι έναν κατσούφη, έναν γκρινιάρη, έναν εφευρέτη, έναν ζηλιάρη. Φυσικά και κάποιον νάρκισσο. Κι όλοι αυτοί ισορροπούν μόλις βρεθούν μαζί.

Αγαπημένες οι φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια. Θα μαζευτείτε όλοι για ταινία. Κάνεις τις προετοιμασίες σου, αγοράζεις ό,τι έχει το περίπτερο σε σνακ, από πατατάκια, δρακουλίνια, ζελεδάκια κι αναψυκτικά, ε, και σίγουρα πρέπει να υπάρχει και κάποιο κρασάκι, κι ορίζετε ώρα συνάντησης. Ώρα για παρέα. Αφού φτάσουν όλοι, το πιο δύσκολο είναι να αποφασίσετε τι θα δείτε Οι επιλογές πολλές∙ θρίλερ, κωμωδία, αισθηματικά ή μήπως να κάτσετε να σχολιάσετε κανένα βιντεάκι στο YouTube; Μην παραλείψεις κι εκείνες τις παλιές εκπομπές απ’ τη θρυλική trash TV.

Κάνετε και λίγο ζάπινγκ μέχρι να καταλήξετε κάπου και πέφτοντας πάνω σ’ ένα ριάλιτι δεν αφήνετε τίποτα ασχολίαστο. Μέχρι που η συζήτηση, χωρίς καμία απολύτως συνοχή αλλά με απόλυτη –κατά περίεργο τρόπο– συνεννόηση μεταξύ σας περνάει στην πολιτική, για να πάρει πάσα κι εκείνο το φιλαράκι που δεν έχει αφήσει ούτε ένα παραθυράκι στις ειδήσεις, ούτε μία συνέντευξη πολιτικού που να μην έχει παρακολουθήσει. Κάθεστε και τον ακούτε και παράλληλα αναρωτιέστε πού έχετε φταίξει.

Γιατί μαζευτήκατε, είπαμε; Α, ναι! Ταινία θα βλέπατε. Αφού, όμως, πρώτα αναλύσετε τα προσωπικά σας, τον καιρό, την κλιματική αλλαγή, την αστρολογία και πάρετε σβάρνα και τα δώδεκα ζώδια, με εσένα να θα καταλήγεις να χτυπιέσαι πως μακράν το καλύτερο ζώδιο είναι τα Λιοντάρια, γιατί απλά έτσι είναι, όχι επειδή είσαι εσύ, σύμπτωση.

Στη συνέχεια θα ανοίξετε επιστημονικές κουβεντούλες, αφού υπάρχει κι ένας στην παρέα που έχει εμμονές με τη θεωρία του παραλλήλου σύμπαντος κι ήρθε η στιγμή να προβληματιστείτε μαζί του κι οι υπόλοιποι. Θα πάρετε, για παρηγοριά, αγκαλιά τα πατατάκια και στη συνέχεια θα περάσει η συζήτηση στη θρησκεία. Αφού σε έναν παράλληλο κόσμο ο Αϊνστάιν έχει αυτοκτονήσει με τις απόψεις και τους συνειρμούς σας.

Εκεί που θα ανάψουν τα αίματα, γιατί οι μισοί που δεν πιστεύουν θα τη λένε στους άλλους μισούς που πιστεύουν και τούμπαλιν, θα ψάξεις διέξοδο στο τηλεκοντρόλ, μέχρι να πέσεις σε κλασική ταινία του ‘90 που λατρέψατε όλοι στο παρελθόν. Όλη την έχετε δει και μάλιστα κάμποσες φορές. Τιτανικός. Τελικά, θα καταφέρει να βυθίσει κι όλες σας τις κουβέντες και να σας κάνει για λίγο να μείνετε καθηλωμένοι στην οθόνη.

Κι εκεί που ένα δάκρυ πάει να κυλήσει με την ερμηνεία της Kate Winslet, εκεί που αφήνει το χέρι της για να σωθεί, ίσως καλύτερα εκεί που αφήνει το χέρι της ο Leonardo DiCaprio για να τη σώσει, σπάει τη συγκίνηση ο σκηνοθέτης της παρέας. Γιατί μπορεί να μην έχει καν καμία σχετική σπουδή, έχει άποψη όμως μέχρι και για το πώς πρέπει να τοποθετήσεις μια μύγα στο πλάνο για να βγει σωστά η λήψη.

Και τώρα ξεκινάει να μιλάει για τα λάθη του κινηματογράφου, που εσείς, οι αστοιχείωτοι, ποτέ δεν προσέξατε. Ξανά βυθίζεσαι στον καναπέ με το μπολ αγκαλιά. Παίρνεις βαθιές ανάσες, κάνεις κι έναν μικρό διαλογισμό για να κρατήσεις την ένταση μέσα σου, όσο το «μπλα μπλα» συνεχίζεται, με διαφωνίες, γέλια και πειράγματα.

Μην ξεχάσουμε και τον γκρινιάρη, βέβαια, που δεν ικανοποιείται με τίποτα και βρίσκει πάντα κάτι να τον ενοχλεί, κάνοντας την παρουσία του αισθητή κάθε λεπτό με τις ενστάσεις του. Φυσικά, δε συμφωνεί με καμιά επιλογή σας. Κάπου εκεί τελείωσαν και τα πατατάκια σου. Το δωμάτιο παραμένει γεμάτο με φωνές φίλων σου που σχολιάζουν, θυμώνουν ενώ παράλληλα χαχανίζουν και γενικά περνάνε καλά. Αυτή τη βαβούρα δεν την αλλάζεις με καμία ηρεμία, την αγαπάς, κι ας χρειαστεί να ξημερώσει και να δείτε πρώτα όλα τα τρέιλερ του Netflix για να το λήξετε.

Ταινία μπορεί, τελικά, να μην είδατε. Περάσατε, όμως, μια καταπληκτική βραδιά, μιλώντας για οτιδήποτε και σχολιάζοντας κυριολεκτικά τα πάντα. Γιατί με τους ανθρώπους σου μπορείς να μιλάς ατελείωτες ώρες για τα πιο σοβαρά ως τα πιο γελοία, σε εναλλαγές λεπτού και χωρίς να βαριέσαι ποτέ, χωρίς να ξεμένετε στιγμή από θέμα συζήτησης.

Στην πολυλογού παρέα, λοιπόν. Στις σπιτικές βραδιές που βάζουν κάτω κάθε τυπική έξοδο.

Συντάκτης: Ρόμυ Βασιλειάδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!