Νέα σχέση. Ραντεβουδάκια, χάδια, γλύκες και ατμόσφαιρα ρομαντική. Όσο περνάει ο καιρός μαθαίνεις περισσότερα για τον/την σύντροφο σου. Έρχεται και κάποια στιγμή που θα μιλήσετε για το παρελθόν σας. «Πρώην» μια λέξη που ως δια μαγείας ενεργοποιεί κάποιον νευρώνα του εγκεφάλου και τον υπερφορτίζει. Αν ήμασταν cartoon θα μας σκιαγραφούσαν με κόκκινο πρόσωπο και καπνούς να βγαίνουν απ’ τα αυτιά και τη μύτη. Ζοριζόμαστε μόνο και μόνο αν σκεφτούμε πως ο άνθρωπος που είμαστε τώρα είμαστε ερωτευμένοι μαζί του κάποτε έλιωνε για κάποιο άλλο πρόσωπο. Αχ, και ποιος δε θα ‘θελε να ‘ταν ο πρώτος έρωτας του συντρόφου του…

Η ιδέα πως το ταίρι μας έχει καψουρευτεί στο παρελθόν μας τρομάζει. Συναισθήματα ζήλιας και θυμού μας διακατέχουν κάθε φορά που θα αναφερθεί το όνομα του/της πρώην. Μας τρομάζει το γεγονός πως κάποτε είχε δυνατά αισθήματα για κάποιον άλλο. Κι αν δεν έχουν σβήσει αυτά που ένιωσε; Και κάπως έτσι, άθελα μας, μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης (μέγα λάθος!). Ας το πάρουμε λίγο αλλιώς. Πρώτον, για να είναι «πρώην» και όχι νυν κάτι δεν πήγε και τόσο καλά. Ειδικά από τη στιγμή που έχει αφήσει ένα νέο πρόσωπο να μπει δυναμικά στη ζωή του/της, μήπως σημαίνει πως όντως προχωρήσει; Σοφό θα ήταν να μετριάσουμε την παράνοια και τη ζήλια μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε ισορροπία στη σχέση μας. Δεύτερον, ας αναστοχαστούμε τι είναι αυτό που μας προβληματίζει πραγματικά. Το ότι κάποτε βίωσε έντονα συναισθήματα; Μα αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ζορίζει, αλλά, αντίθετα, να μας χαροποιεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον φοβούνται ακόμα και την ίδια τους τη σκιά. Άδεια συναισθηματικά αποφεύγουν τις δεσμεύσεις. Κι αν κάποιος προσπαθήσει να τους πλησιάσει σε απόσταση πιο κοντινή απ’ τη δική τους επιτρεπτή, βρίσκουν αμέσως τρόπο να τον απομακρύνουν, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα είναι ασφαλείς. Κι έτσι συνεχίζουν ατάραχοι την πορεία τους, μια πορεία άχρωμη και μονότονη. Σ’ ένα τέτοιο κόσμο λοιπόν, άμα βρεις ένα άνθρωπο που ρισκάρει να νιώσει, μην τον χάσεις! Όντως θέλει κότσια ν’ αγαπήσεις. Είναι όμως ένα ρίσκο που αξίζει να πάρεις. Στην τελική δεν είναι λόγος να μείνεις όλη σου τη ζωή στο σπίτι, γιατί μπορεί την ώρα που ‘σαι έξω να βρέξει κι εσύ να μην έχεις πάρει ομπρέλα! Έτσι, αν ο σύντροφός σου καψουρεύτηκε στο παρελθόν σημαίνει πως είναι άτομο γενναίο που κυνηγάει την ευτυχία και ρισκάρει για χάρη του έρωτα. Το ότι πληγώθηκε, το ξεπέρασε και τώρα είναι μαζί σου, δείχνει πως είχε τη συναισθηματική ωριμότητα να αποδεχτεί την κατάσταση και να προχωρήσει, χωρίς αυτή να τον στιγματίσει. Και για να μην λήξει άδοξα και το δικό σας ειδύλλιο, πολύ πιθανόν να φροντίσει νοιαστεί για σένα περισσότερο απ’ όσο θα περίμενες, και να κάνει τρέλες κι υπερβολές που θα σου δείξουν ότι είσαι γι’ αυτόν μεγάλο κόλλημα στη ζωή του.

Εφόσον έχει πέσει μια φορά στα δίχτυα του έρωτα, γιατί να μη συμβεί ξανά; Οπότε, αντί να παιδεύεις το μυαλουδάκι σου με άτοπες ανησυχίες και να κολλάς στο παρελθόν, φέρσου έξυπνα! Σκέψου, για παράδειγμα, τρόπους να τον/την κάνεις να μην μπορεί να ξεκολλήσει από σένα! Μη σκοτώνετε τον έρωτα με σκουριασμένα σίδερα. Ζήστε τον στο έπακρο!

Συντάκτης: Κατερίνα Παλατέ
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.