Κάθε άνθρωπος με το που έρχεται στη ζωή αποκτά τρεις μητέρες. Τη μητέρα που θα τον αναθρέψει, την πατρίδα στην οποία γεννιέται και την κοινή σε όλους μας, τη φύση. Το σημαντικότερο που προσφέρει η μητέρα φύση στα παιδιά της δεν μπορεί παρά να είναι βέβαια το οξυγόνο. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή, γιατί χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε τους πνεύμονές μας.

Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί τους νόστιμους καρπούς που απλόχερα μας χαρίζει; Τόσες υπέροχες γεύσεις φρούτων, λαχανικών που με την κατάλληλη μαγειρική τέχνη πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν τις επιλογές μας. Εκτός από όμορφες γεύσεις, όμως, οι καρποί της φύσης έχουν ακόμα μια σημαντική ιδιότητα. Μπορούν να αποκτήσουν θρεπτικό ρόλο, αφού χρησιμοποιώντας τους μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες κρέμες, φάρμακα, ενυδατικά σκευάσματα και άλλα πολλά! Επιπλέον ευχαρίστηση, αφού μας δίνεται η δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τα καλλυντικά από χημικά σε βιολογικά, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση της επιδερμίδας.

Μια εξίσου σημαντική προσφορά της φύσης συνδέεται με τον ψυχολογικό μας τομέα. Είναι αποδεδειγμένο πως η φύση επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων θετικά. Μια βόλτα στη φύση καθαρίζει το μυαλό μας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν σε χωριά ή βουνά ίσως να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από όσους ζουν στην αστική περιοχή. Η αστική ζωή προκαλεί άγχος, το οποίο εύκολα μπορούν να αποβάλουν οι αρμονικοί ήχοι της φύσης.Το πράσινο από μόνο του, σαν χρώμα, προσφέρει ηρεμία. Πόσο μάλλον όταν είναι σε μεγάλες εκτάσεις πρασινάδας συνοδευόμενες από τις χρωματιστές πινελιές των λουλουδιών ανάμεσα τους και τις ευωδιαστές μυρωδιές που αυτά χαρίζουν.

Κατά την επαφή μας λοιπόν με τη φύση, ο οργανισμός μας, αισθάνεται το δέσιμο, χαλαρώνει, αφήνεται και γίνεται ένα με το σύμπαν. Ο άνθρωπος αισθάνεται πιο κοντά στον εαυτό του και απελευθερώνει με περισσότερη άνεση τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Για πολλούς μπορεί να γίνει και πηγή έμπνευσης. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλοι οι ποιητές ή οι συνθέτες είχαν ως πηγή έμπνευσής τους χαρακτηριστικά της φύσης, όπως τη θάλασσα, το βουνό και τα δάση.

Γι’ αυτό και είναι χρέος μας να σεβόμαστε και να φροντίζουμε το περιβάλλον, σαν τη μητέρα μας. Δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν αυτό. Όπως πολύ σωστά παρατήρησε και ο σπουδαίος, Ισπανός συγγραφέας του 20ου αιώνα, George Santayana “The earth has its music for those who will listen” , δηλαδή η Γη έχει τη δική της μουσική για αυτούς που θα την ακούσουν. Ας μην κλείνουμε τα αφτιά λοιπόν. Ακούστε την, φωνάζει για βοήθεια! Όχι άλλα σκουπίδια, όχι άλλες φωτιές στα δάση! Δεν είναι δα και κόπος να κάνουμε ανακύκλωση.

Είναι απαράδεκτο εκ μέρους μας να καταστρέφουμε το φυσικό μας περιβάλλον, λες και θα παραμείνει αλώβητο. Μην ξεχνάτε ότι καταστρέφοντας τα δάση, εκτός τις δικές μας απώλειες, προκαλούμε προβλήματα και σε χιλιάδες ανυπεράσπιστες ψυχούλες που μένουν χωρίς σπίτι. Γιατί τα δάση είναι κατοικία των ζώων και ειδικά εμείς, όντας ένας λαός που κουβαλάει στους ώμους του τόσους και τόσους εισβολείς, θα έπρεπε να φροντίζαμε να μην παίρνουμε το ρόλο του εισβολέα.

Ας συλλογιστούμε όλοι μαζί τη σπουδαιότητα της φύσης και ας υποσχεθούμε να σταματήσουμε να καταστρέφουμε αυτό που μας δίνει ζωή!

Συντάκτης: Κατερίνα Παλατέ
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.