Έχουμε όλοι ακούσει τη φράση «ο χρόνος είναι χρήμα»; Σε συνέχεια αυτού, υπάρχουν και πολλοί που λένε «αν δεν έχεις χρήμα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, πόσω μάλλον να διασκεδάσεις». Αν έχεις χρόνο, τώρα, αλλά όχι χρήμα να χαλάσεις, ώστε να κάνεις κάτι διασκεδαστικό ή έστω να κάτι που θα διαφέρει από την καθημερινότητα και θα δώσει μια αίσθηση αξίας στον ελεύθερο χρόνο σου, είσαι στο σωστό σημείο. Πάμε λοιπόν να δούμε 9 πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε, για να περάσουμε καλά και δημιουργικά χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στις πιθανός άδειες τσέπες μας και να μας πιάσει η καρδιά μας.

 

Μεταποίηση ενδυμάτων

Έχετε πολλά ρούχα χαμένα-κρυμμένα-ξεχασμένα στην ντουλάπα, που κάθονται εκεί κι απλά σκονίζονται, αφού αγοράζετε διαρκώς καινούργια; Πολύ ωραία. Και καλά κάνετε. Γιατί αφενός η μόδα κάνει κύκλο και ξαναγυρίζει, αφετέρου υπάρχουν πολλά εναλλακτικά τρικ για να τα κάνετε ξανά καινούργια και με το δικό σας μοναδικό στιλ, πρωτότυπα. Δίνω μια πρόταση ενός σάιτ, το οποίο έχει ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Δίνει πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για μεταποιήσεις, είτε έχεις ραπτομηχανή, είτε όχι. Έτσι, βοηθάς με τον δικό σου τρόπο σε ένα πρόβλημα στον πλανήτη μας (που έχουμε εμείς την ευθύνη του) και φτιάχνεις αυτό που σε αντιπροσωπεύει, αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που το δικό σου στιλ δε συμβαδίζει με το ό,τι αυτή τη στιγμή η μόδα προστάζει.  

three jacket hanging on wall hooks

 

Φτιάξε τον πίνακά σου

Θέλετε να αλλάξετε ή να προσθέσετε μια καθαρά δικιά σας πινελιά στους τοίχους του σπιτιού σας, χωρίς να χρειαστεί να το ακριβοπληρώσετε ή να είναι μια κοινότυπη εικόνα εκτυπωμένη; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε μόνοι σας. Κάποιοι σαφώς χρειάζονται λίγα ευρώ αλλά κάποιοι χρειάζονται απλά ό,τι έχετε σπίτι και ό,τι ίσως θα πετάγατε υπό νορμάλ καταστάσεις. Θα δώσω ένα, για μένα, έξυπνο σάιτ, που τα περισσότερα υλικά που προτείνει, είτε τα έχουμε ήδη στο σπίτι, είτε μπορούμε να τα δανειστούμε βρε αδερφέ από το ανιψάκι μας.

a woman is painting a picture on a canvas

 

Φτιάξε τη μουσική που θες να ακούς

Αν έχεις μουσική φλέβα, ή δεν έχεις, αλλά η μουσική είναι για σένα ένας τρόπος να εκφράζεσαι, τότε ίσως θα ήθελες να πειραματιστείς στον ελεύθερο χρόνο σου -άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει- θα σου πρότεινα αυτήν την εφαρμογή που είναι συμβατή με όποιο λειτουργικό σύστημα κι αν έχεις και σαφώς είναι δωρεάν. 

gray turntable playing

 

Γράψ’ το

Έχεις πολλά να πεις; Πολλές σκέψεις τριβολίζουν το μυαλό σου; Τότε ένας πολύ θεραπευτικός, εκτός, από δημιουργικός τρόπος να περάσεις το ΣΚ, είναι  το γράψιμο. Ένα τύπου ημερολόγιο αλλά με τη διαφορά ότι δεν το διαβάζεις μόνο εσύ! Κάν’ το σε μπλοκ ή στο pillowfights που αναζητά άτομα με όρεξη κι ιδέες για τη γραφή! Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις 2 σε 1. Μοιράζεσαι αυτά που έχεις μέσα σου με αρκετό κόσμο, σαν να έχεις βγει για πολλούς καφέδες με φίλους σου, ενώ παράλληλα θεραπεύεσαι εξωτερικεύοντας αυτά που σε απασχολούν κι ίσως λάβεις βοήθεια που δεν είχες σκεφτεί ή ακόμα βρεις ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς. Κάτι που εν δυνάμει είναι πολύ βοηθητικό στην περίπτωση που δεν έχεις βρει ακόμα την «ομάδα» φίλων που ανήκεις/σου κάνει.

MacBook Pro near white open book

 

Μαγείρεψε 

Ανακάλυψε μια καινούργια συνταγή συνδυάζοντας τα υλικά που έχουν απομείνει στο ψυγείο σου. Θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα μπορείς φτιάξεις με λίγα υλικά. Είτε το ψάξεις στο διαδίκτυο είτε απλά βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει, είναι σίγουρα ένας ωραίος τρόπος να περάσεις την ώρα σου, βρίσκοντας έτσι ένα back up, γρήγορο φαγητό για τις δύσκολες μέρες.

orange fruit on black pan

 

Περνά καλά ρεφενέ

Τα τελευταία χρόνια λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η κλεισούρα του κορονοϊού, επανέφεραν ένα συνήθειο των παλαιών καιρών. Κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι, λέγοντάς τους να φέρουν ό,τι θα ήθελαν να πιουν ή να τσιμπήσουν ή ακόμα κι υλικά για να κάνετε κάτι όλοι μαζί, ενημερώνοντας κι εσύ από τη μεριά σου για το τι διαθέτεις. 

woman wears black jacket

 

Πικ-νικ style

Είσαι κοντά σε θάλασσα ή πάρκο ή και ακόμα έχεις μια περιοχή που σ’ αρέσει να συχνάζεις αλλά δε θες να χαλάσεις άλλα χρήματα για την έξοδό σου; Υπάρχει η λύση του «πάρε ό,τι θα χρειαστείς από το σπίτι σου» (καφέ σε σέικερ, σνακς ) και με παρέα ή μόνος σου κάνε τη βόλτα που επιθυμείς, ρεμβάζοντας όπου ποθεί η καρδιά σου. Δεν είναι ούτε ντροπή ούτε σπάνιο. Όλοι λίγο πολύ έχουν τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες με εσένα, άσε που ίσως ανακαλύψεις και μέρος που δεν είναι τόσο προσβάσιμο και φανερό, αλλά ομοίως ωραίο με ένα αντίστοιχο καφέ ή μαγαζί που πας συχνά. 

woman in black dress lying on white textile

Αν τώρα είσαι λίγο πιο εναλλακτικός τύπος θα σου πρότεινα 2 εύκολες ασχολίες. 

 

Διαλογίσου

Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο με καθοδηγούμενος διαλογισμούς για συγχώρεση κι ευγνωμοσύνη. Προτείνω αυτούς τους 2 σαν θέμα καθότι η ικανότητά μας να συγχωρούμε και να ευγνωμονούμε για όσα έχουμε στη ζωή μας, χτίζει μια γερή βάση ώστε να επιτύχουμε ψυχική ηρεμία στο μέλλον κι επιπλέον, δεν είναι κάτι που το κάναμε μια φορά και τέλος. Χρειάζεται χρόνο και προσωπική εργασία.   

person doing yoga on floor

 

Ενεργειακή θεραπεία

Αν κατέχετε κάποιο βαθμό ενεργειακής θεραπείας (πχ. Usui ή αγγελικό reiki), μπορείτε για παραπάνω εξάσκηση κι απόκτηση εμπειρίας, να προσφέρετε  δωρεάν συνεδρίες ή αν δεν το κατέχετε εσείς αλλά έχετε στον περίγυρό σας κάποιο φιλικό άτομο που θα ήθελε εξάσκηση, τότε προσφερθείτε να γίνετε εσείς η παραπάνω εμπειρία του. Και σας το λέω από προσωπική εμπειρία, για όποιο και από τα 2 αν προσφερθείτε, θα λάβετε θετική απάντηση!

a wooden table topped with different types of rocks

 

Εύχομαι να σας έδωσα μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς να περάσετε ωραία και χωρίς χρήματα. Εγώ πάντως, που εφαρμόζω τις περισσότερες από αυτές, τις απολαμβάνω.

Συντάκτης: Ματίνα Πούλια
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου