Υπάρχει μια συνεχόμενη ροή πληροφοριών, ακουσμάτων, εικόνων, που μας ωθούν στο να πετάξουμε τις μάσκες και να γίνουμε ο εαυτός που θα θέλαμε, ένας πιο ελεύθερος εαυτός, πιο ειλικρινής, πιο σωστός, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, με το μέσα μας. Τι πραγματικά όμως σημαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το κάνουμε πράξη, θα το δούμε αμέσως.

Ως ενήλικες η ταυτότητα μας καθορίζεται από το επάγγελμα που επιλέξαμε, τη σ3ξουαλική μας ταυτότητα και τον τύπο προσωπικών σχέσεων (single, σε σχέση ή παντρεμέν@, complicated, polyamorous). Αν λοιπόν κάποιος θέλει να είναι αληθινός απέναντι στον εαυτό του χωρίς να χρειάζεται να φοράει τη μάσκα μιας εντελώς διαφορετικής προσωπικότητας από αυτή που έχει, θα ήταν καλό να δει καθαρά και χωρίς ενοχές αυτούς τους 3 τομείς. Παρ’ ότι ο κάθε τομέας έχει μια δικιά του ξεχωριστή ανάλυση και χρειάζεται άλλου τύπου δουλειά με το μέσα μας, ενδεχομένως αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αν θα ζούμε ικανοποιημένοι, είναι η σ3ξουαλική μας ταυτότητα, καθώς αυτή επηρεάζει περισσότερο την επιλογή που θα κάνουμε στους άλλους 2 τομείς.

Κι εξηγούμαι. Όλα ξεκινούν από το να απενοχοποιήσουμε τη σ3ξουαλικότητά μας και να αντιληφθούμε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την όλη πορεία ζωής μας, καθώς η καταπίεση προκαλεί συμπεριφορικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Αν και οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουμε, είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων ή του ψυχισμού μας. Με τη διαφορά, όμως, ότι αυτός ο τρόπος δεν επιλέγεται ανάμεσα σε πολλούς, αλλά αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης κι επικοινωνίας- δεν μπορούμε απλά να τον παρακάμψουμε. Αν δεν έχουμε βρει τρόπο να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε, τότε απλώς προσεγγίζουμε με λάθος τρόπο καταστάσεις, ανθρώπους, εργασία. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο που θα μπορούσαμε να έχουμε για να ανακαλύψουμε τι μας 3ρεθίζει, με δυο λόγια.

Ενώ λέμε ότι είμαστε στην εποχή της απελευθέρωσης, οι άνθρωποι ακόμα φοβόμαστε να έχουμε απορίες/αναρωτήσεις γύρω από τον ερωτικό τομέα, να ψαχτούμε, να δοκιμάσουμε και τελικά να καταλήξουμε στο τι μας ικανοποιεί. Όμως όλα αλλάζουν. Οι άνθρωποι αλλάξαμε. Ίσως, όχι από την άλλη. Ίσως, να ήμασταν έτσι από την εποχή των σπηλαίων, αλλά ντύσαμε στην πορεία τους εαυτούς μας με κανόνες κι ηθικές αλυσίδες. Ένα είναι σίγουρο: όλοι καταπιέζουμε και καταπιεζόμαστε και συχνά, προσπαθούμε ακόμα και το σ3ξ και τον έρωτα να τα βάλουμε στο κουτάκι του «έτσι πρέπει να ναι».

Στο όνομα της εικόνας – περσόνας που θέλουμε να προβάλλουμε στον περίγυρό μας, θέτουμε στους εαυτούς μας περιοριστικά μέτρα για το πώς πρέπει να είναι ολόκληρη η ζωή μας, καταλήγοντας τελικά να χάνουμε εμάς. Αυτό που αποφασίσαμε να δείξουμε ορίζεται από πολύ συγκεκριμένους κανόνες και συμπεριφορές. Δεν επιδέχεται καμία αλλαγή. Αλλιώς, θα πρέπει να αλλαχτεί όλη η εικόνα με μια άλλη- και ποιος αντέχει να το κάνει αυτό; Εκεί έρχονται ο φόβος και οι ενοχές, είτε γιατί συνειδητοποίησες ότι αδίκησες τον εαυτό σου κλείνοντας τον στην περσόνα που εσύ επέλεξες, είτε γιατί ακόμα κι αν  θέλησες να απελευθερωθείς από αυτήν, τελικά δεν έχεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις όλα όσα ακολουθήσουν τη διαδικασία αποκαθήλωσης και τοποθέτησης της καινούργιας.

Το να μας τρομάζει να το μοιραστούμε με το ταίρι μας, που είναι και ο επόμενος συνηθέστερες λόγος που δεν εξερευνούμε τι μας αρέσει, θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε το εξής: όσο δεν επικοινωνούμε με τον άνθρωπό μας τόσο σημαντικά κομμάτια του εαυτού μας, πώς περιμένουμε να φτιάξουμε σχέσεις που θα βασίζονται στην αλήθεια; Ας τολμήσουμε να μιλήσουμε για όσα επιθυμούμε. Ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα.

Πώς βρίσκουμε τι θέλουμε; Πώς ανακαλύπτουμε την ερωτικότητά μας; Ξεκινώντας κάπως έτσι:

-Άρχισε με την αναζήτηση πληροφοριών όσο αναφορά τιςς διάφορες σ3ξουαλικότητες κι ορολογίες φύλων. Γκούκλαρέ το που λέμε. Αναρωτήσου αν κάτι από όσα διαβάζεις, σού θυμίζει τον εαυτό σου.

-Βρες ομάδες και φόρουμ που έχουν να κάνουν με την ή τις επιλογές που σε ενδιαφέρουν να εξερευνήσεις. Κοινώς μίλα και ρώτα αυτούς που ήδη το κάνουν. Μάθε από τις εμπειρίες τους.

-Ξεκίνα ψυχοθεραπεία κι ανακάλυψε όλα αυτά τα όμορφα πράγματα για τον εαυτό σου με τη σωστή καθοδήγηση

-Άλλαξε στέκια. Όταν αρχίζεις να ψάχνεσαι, ως δια μαγείας θα δεις ότι θα αρχίσεις να γνωρίζεις και τα αντίστοιχα άτομα ή θα έχεις ήδη φίλους που περνούν τα ίδια, αλλά δεν άνοιξες το θέμα ποτέ ώστε να το μάθεις.

-Αφού κάνεις την ψακτική σου, πάρεις ιδέες, τώρα απλά δοκίμασε. Βγες εκεί έξω και δοκίμασε. Δες το σαν να βρίσκεσαι σε παγωτατζίδικο χωρίς να ξέρεις ποια γεύση θες να φας. Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Δοκιμάζεις κι αποφασίζεις.

-Αν αυτή η αλλαγή σε βρει ενώ είσαι σε σχέση, που σε ενδιαφέρει να την έχεις, τότε κάντε μαζί όλα τα βήματα. Άλλωστε στο κρεβάτι μας δε θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Όλα επιτρέπονται, αρκεί να θέλουν και οι 2. Μίλα με το ταίρι σου κι αν συμφωνεί, ξεκινήστε αυτό το ταξίδι μαζί.

Είμαστε όλοι υπέροχα σ3ξουαλικά πλάσματα. Κι οι άνθρωποί μας, θα μας αποδεχτούν αν έχουμε εμείς πρώτα αποδεχτεί τον εαυτό μας. Γι’ αυτό ας ψάξουμε να τον βρούμε, αξίζει, όσο χρόνο κι αν πάρει.

Συντάκτης: Ματίνα Πούλια
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου