Πλησιάζει όλο και πιο κοντά η αγαπημένη και ωραιότερη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Είμαστε μια ανάσα πριν, μόλις δεκαεννιά ημέρες. Με άλλα λόγια η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Η μαγεία αγγίζει τις καρδιές μας αυτή την περίοδο.

Οι περισσότερες πόλεις έχουν αρχίσει και βάζουν τα καλά τους, ενώ τα λαμπιόνια στολισμένα στους δρόμους δημιουργούν για μία ακόμα φορά ατμόσφαιρα παραμυθιού. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, μικροί και μεγάλοι γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη για να κρατήσουν ζωντανή τη μαγεία των γιορτών, και τα καταφέρνουν. Δεν ξέρω τι το μαγικό έχει αυτή η περίοδος, αλλά είναι σαν να μας αγγίζει ένα μικρό μαγικό ραβδάκι.

Όλοι αναρωτιούνται πού θα πάνε για το μεγάλο ρεβεγιόν της χρονιάς. Κακώς ψάχνετε χλιδάτα ξενοδοχεία και κυριλάτα εστιατόρια.

Η λύση είναι μία και ξεκάθαρη: σπίτι, φίλοι και ζεστασιά. Ούτε λουσάτους μπουφέδες χρειάζεται, ούτε μοδάτα φορέματα. Μάζεψε την οικογένειά σου και τους ανθρώπους που αγαπάς, καθίστε στη φλοκάτη μπροστά στο τζάκι, συζητήστε και γελάστε με την ψυχή σας. Πιείτε ένα ποτήρι κρασί και θυμηθείτε τις ωραιότερες στιγμές της χρονιάς.

Μην κολλάτε στα προβλήματα, στα εμπόδια και στις δυσκολίες αυτού του χρόνου. Αυτά πέρασαν ούτως ή άλλως, ο κύκλος έκλεισε για φέτος. Θυμηθείτε τις αγαπημένες σας στιγμές, τις πιο ρομαντικές, αυτές που γελάσατε πολύ, τις πιο αστείες και τραγελαφικές.

Δε γίνεται μια χρονιά να είναι τέλεια, ούτε τα πράγματα να είναι πάντα ρόδινα. Δε θα είχε νόημα εξάλλου. Πώς θα χαιρόμασταν και θα το καταλαβαίναμε πραγματικά όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι αν όλα πηγαίναν όπως τα θέλαμε; Γι ‘αυτό είναι οι δυσκολίες, να μας κάνουν πιο δυνατούς και να μας θυμίζουν ότι πρέπει να παλεύουμε.

Σκεφτείτε τους ανθρώπους που γνωρίσατε και δεθήκατε μαζί τους, αυτούς που σας βοήθησαν. Βάλτε καινούριους στόχους τη φετινή χρονιά, κάνετε όνειρα και πιστέψτε σε αυτά. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας να μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάνατε την χρονιά που πέρασε προσπαθήστε να είστε έστω και λίγο καλύτεροι κάθε χρόνια.

Σκέψου το αλλιώς. Τι σου χρειάζεται, τη μαγική στιγμή που αλλάζει η φετινή χρονιά και μπαίνει η καινούρια; Θα έχεις τα πρόσωπα που αγαπάς, θα γελάς, θα ζεσταίνεσαι και θα νιώθεις πιο ολοκληρωμένος από ποτέ. Κανένα χλιδάτο εστιατόριο και κανένα κυριλέ μπαράκι δε θα σου προσφέρει τη ζεστασιά που θα νιώσεις στο σπίτι.

Ένα τζάκι που καίει, πολλά μπουκάλια κρασί και άφθονο γέλιο. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο ραδιόφωνο και ένα χαμόγελο που δε θα ξεκολλάει από τα χείλη σας. Σβήστε τα φώτα κι αφήστε μόνο τα λαμπάκια από το δέντρο και τη φωτιά από το τζάκι να φωτίζουν.

Μην γκρινιάζετε επειδή ήρθαν τα Χριστούγεννα και δεν είστε ερωτευμένοι. Ε και;

Δεν υπάρχει καλύτερη λύση. Μάζεψε κοντά σου τα άτομα που αγαπάς, υποδεχτείτε μαζί τον νέο χρόνο.

Και που ‘στε; Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Αν θέλετε να επισκεφθεί κι εσάς, σκεφτείτε ποιους πληγώσατε. Ποτέ δεν είναι αργά για μια συγγνώμη και μια αγκαλιά.

 

Επιμέλεια Κειμένου Άννας Μαρίας Μαρίνου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Μαρίνου