zcx-xzcvs

Συνηθίζουμε να χανόμαστε στα όσα νιώθουμε χωρίς να υπολογίζουμε επιπτώσεις. Βαφτίζουμε έρωτες κι αγάπες κάθε τυχαίο περαστικό που μοιάζει ιδανικό στα μάτια μας. Εξιδανικεύουμε ανθρώπους και καταστάσεις με αποτέλεσμα όταν περνάει ο ενθουσιασμός να βλέπουμε μια εικόνα διαφορετική από εκείνη που είχαμε πλάσει στο μυαλό μας. Οι αφορμές ποικίλουν, όπως και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πέσεις από το καλοφτιαγμένο σου συννεφάκι. Δε μας εγγυάται κανείς ένα δίμηνο ή ένα χρόνο έρωτα. Συχνά αρκεί ένας μικρός τσακωμός ή ένα Σαββατοκύριακο συγκατοίκησης για να σου φανερώσει την πραγματική εικόνα του ανθρώπου που σε έχει θαμπώσει στη φαντασία σου.

Είναι η στιγμή που κάνει την εμφάνισή της η απομυθοποίηση. Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί μόνιμα θέλουμε να τη θεωρούμε κάτι αρνητικό. Διφορούμενο τείνει να είναι, καθώς, είτε θα δυναμώσει τα υπάρχοντα συναισθήματα είτε θα θέσει μια τελεία σε κάτι που εξαρχής δε θα έπρεπε να ξεκινήσει. Προσωπικά, βλέπω θετικά και τα δύο σενάρια, μιας κι όπως κι αν το δεις, είναι καλό να βλέπεις την πραγματική εικόνα του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Μοιάζει σαν ένα μικρό ξύπνημα στον ύπνο την ώρα που βλέπεις όνειρο. Άλλοτε σε γλιτώνει από εφιάλτες κι άλλοτε σε κοιμίζει γλυκά για να δεις τη συνέχεια. Όποια κι αν είναι αυτή όμως, θα είναι αληθινή. Δίχως νέφη από ενθουσιασμούς.

 

Get Over It! | eBook


€7,00

-----

 

Υπάρχει και η πλευρά της απομυθοποίησης όμως που κρίνεται απαραίτητη σε περιστάσεις που δεν έχουν πάει όλα τόσο ιδανικά. Προτού δηλαδή προλάβεις να πέσεις από τα σύννεφα, έχει έρθει ένα τέλος που σε ρίχνει απότομα. Το να γκρεμίσεις τον θρόνο που έχεις φτιάξει για τον τέλειο έρωτά σου μοιάζει η καλύτερη επιλογή. Να επικεντρωθείς στα αρνητικά ή σε όσα θα σε ενοχλούσαν εάν ήσουν μαζί του, στον τρόπο που μιλάει, που κινείται, που χασμουριέται. Κάθε μικρή λεπτομέρεια, διόγκωσέ τη στο βαθμό που πια δε θα φαντάζει η σχέση που δεν έχεις πια ως η μοναδική εκδοχή της ευτυχίας.

Αν το παρατηρήσουμε από την αντίπερα όχθη, ίσως συμπαθήσουμε παραπάνω αυτό το ξεγύμνωμα. Εξηγούμαι πάραυτα. Πόσες φορές έχεις πιεστεί για να μη σε παρεξηγήσει κάποιος; Πόσες φορές έχεις προσέξει με ευλάβεια τι θα πεις και πώς θα εκφραστείς με αποτέλεσμα να μην είσαι ο εαυτός σου; Όλα αυτά αποφεύγονται όταν πέφτουν οι μάσκες και παύεις να σκέφτεσαι την κάθε κίνηση. Πράττεις όπως θέλεις δίχως δεύτερες σκέψεις καθώς αγαπάς κι αγαπιέσαι ακριβώς για ό,τι είσαι.

Ας υποθέσουμε όμως ότι σου είναι δύσκολο να καταφέρεις να διαλύσεις την εικόνα που έχεις φτιάξει αφού, ας μη γελιόμαστε βοηθάει κι ο έρωτας και ο απέναντί μας. Είναι όλα τόσο καλοστημένα για να πέσεις στην παγίδα που δυσκολεύεσαι να αντισταθείς. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλεις να βάλεις μπροστά τη λογική. Μυστική συνταγή δεν έχω βρει ακόμη, αλλά αν συνυπολογίσεις όλα τα θετικά που θα προσκομίσεις εάν συμβιβαστείς με την αληθινή εικόνα, αδιαμφισβήτητα θα τείνεις να την επιλέγεις ασυναίσθητα.

Πρώτο βήμα, όσο κουραστικό κι αν σου ακουστεί, είναι να λατρέψεις κάθε προσωπική σου ατέλεια. Να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Ύστερα βάλε κάτω τα θέλω σου. Βρες ένα σύνολο συνθηκών που θα σε έκαναν ευτυχή και θέσε προτεραιότητες. Συμβιβασμοί είναι οι ανθρώπινες σχέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα χάσουμε τον εαυτό μας ή τα θέλω μας. Δέκα στα δέκα σπανίως θα βρεις και να μην το αναζητάς˙ να βρεις εκείνα τα δύο όμως που θα ισοδυναμούν με χίλια.

Βασικό ακόμη στοιχείο είναι το κατά πόσο ταιριάζουν οι κόσμοι μας, που μου έλεγε η γιαγιά μου. Δε μιλάμε για πλούτη και φυλές αλλά για κόσμους εγκεφαλικούς. Η χημεία που λέμε, η εγκεφαλική επικοινωνία που είναι πιο εθιστική από κάθε άλλου είδους. Τι να τον κάνεις τον άλλο, αν σκέφτεσαι μαύρο κι εκείνος τέσσερα; Κοινή πορεία, σύντροφοι και συνοδοιπόροι στο ταξίδι, σύντομο ή μη, της σχέσης σας. Αναλογίσου αν μονίμως τρέχεις δίχως να φτάνεις πουθενά˙ αξίζει ο κόπος; Για να μην είμαστε βέβαια πολύ εγωιστές, ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας ώστε να φτάσουμε πάλι στην αρχή. Την αποδοχή του εαυτού μας όπως ακριβώς είναι.

Αποψούλα γι’ απόψε. Πέτα, πέσε, κλάψε πόνεσε, απομυθοποίησε, μάθε. Αυτή είναι η σειρά. Παίξε, άλλαξε τη και βρες τα δικά σου πατήματα. Αγαπήσου κι αποδέξου όλα σου τα στραβά ώστε να το κάνουν όλοι οι άλλοι. Ψάχνε το αληθινό σε κάθε σχέση ή συνθήκη κι αγάπησε αυτό από την αρχή. Μην πλάθεις εικόνες που θα αποδειχθούν οάσεις. Δεν είναι εύκολο, μα αξίζει τον κόπο. Τώρα αν παλεύεις να ξεπεράσεις έναν χωρισμό κάπου μέσα στα φτερά του έρωτα, βγες και ξεκίνα να σκαλίζεις όσα σε χαλάνε. Κάπου εκεί η απομυθοποίηση αγγίζει την ξενέρα κι εσύ την απελευθέρωση.

 

Συντάκτης: Μέρσα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου