Αrticle of the day: Δες εδώ το πρώτο άρθο του νέου pillowfighter Λεωνίδα Αρχοντή!

desktop

Δεν έχει καμία σημασία τι μουσική ακούς ή τι ηλικία έχεις, την Καίτη την ξέρεις, την έχεις ακούσει και την έχεις χορέψει σίγουρα. Θες λίγο που έχει κάνει την αξέχαστη εμφάνισή της στην Eurovision, θες λίγο που μόνιμα παραμένει στην επικαιρότητα ή που δε φοβάται να εκφράσει ποτέ την άποψή της, σίγουρα μερικά από τα παρακάτω (αν όχι όλα) που έχει πει, θα τα έχει πάρει το μάτι σου.

Πέρα από μια τεράστια δισκογραφική καριέρα χρόνων, με την πάροδο των ετών έχει αποδείξει και την ποιότητα του χαρακτήρα της. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να την έχω κολλητή αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχω νιώσει σαν να είναι. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα γι’ αρχή. Μας έχει χαρίσει 34 χρόνια ασταμάτητων επιτυχιών, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ντουέτα και συνεργασίες που έχουν μείνει στην ιστορία παρέα με δύο ακόμη υπέροχους ανθρώπους, έναν που διάλεξε για σύντροφο κι έναν που δημιούργησε η αγάπη τους. Καλλιτεχνικές φλέβες οικογενειακώς, ενώ πρόσφατα εκπληρώθηκε ένα από τα όνειρά της να συνεργαστεί με τον γιο της. Ας δούμε όμως τις περιπτώσεις που κίνησε το ενδιαφέρον μας εκτός πίστας και χωρίς μικρόφωνο.

 

1. «Δεν είναι της μόδας η καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου, είναι της μόδας η αλήθεια.»

Όταν άνοιξε το κουτί με τα κρυμμένα μυστικά σε αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, δε δίστασε να τεθεί υπέρ των θυμάτων ανοιχτά και μάλιστα με έναν ευφυή τρόπο. Πολλές φορές, με λίγες λέξεις μπορείς να περιγράψεις μια κατάσταση τόσο περιεκτικά που δε θα ήταν δυνατό ούτε με έκθεση ιδεών.

 

2. «Δεν υπάρχουν ένοχα ρούχα. Υπάρχουν άρρωστα μυαλά που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το θύμα τους να φοράει ρούχα που βγαίνουν εύκολα. Θέλουμε να κυκλοφορούμε όπως μας αρέσει, με ό,τι μας αρέσει και να νιώθουμε ασφαλείς! Είμαστε όλες μαζί σε αυτό, μέχρι να το καταλάβουν όλοι.»

Και θα είμαστε όντως. Δεν ξέρω πόσο σχολιασμό χωράει αυτό, καθώς η καθημερινότητα συνεχώς επιφυλάσσει νέες εξελίξεις που κάνει ολοένα και πιο αναγκαία την κατανόηση της παραπάνω θέσης. Με τη Καίτη στο πλευρό μας, παλεύουμε ευκολότερα πάντως.

 

3. «Θεωρώ πως ο ποιητής θέλει να τονίσει πως από την εποχή του Νώε μέχρι και του Φοίβου μονάχα στον έρωτα δεν υπάρχει υπεραξία.»

Η παραπάνω τροφή για σκέψη, αποτελεί και πάλι απάντηση στην ερώτηση εάν η «Κιβωτός» έχει κάποιου είδους διαλεκτική σχέση με τη φθορά του καπιταλισμού. Μας έβαλε τα γυαλιά για ακόμη μια φορά.

 

4. «Το δικό μας το παιδί πάντως μέχρι το lower έφτασε αλλά το proficiency τελικά του το έδωσε η ζωή γιατί στη λίστα των ηθικών αξιών του, έμαθε να βάζει πρώτο τον Σεβασμό στον συνάνθρωπο!»

Το να υπάρχει μέσα σου ηθική και συμπόνια, δε συνδεέεται με την εκπαίδευση αλλά με την παιδεία. Συχνά αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή, αλλά καταλυτικό ρόλο παίζει η οικογένεια και η ανατροφή. Τα πτυχία παραμένουν κομμάτια χαρτιού όταν δεν ξέρεις να τα αξιοποιείς.

 

5. «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πριν από 57 χρόνια είχε ένα όνειρο πως τα 4 μικρά του παιδιά θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Δυστυχώς αυτή η μέρα δεν έχει έρθει ακόμα και το όνειρο παραμένει εφιάλτης.»

Σχολιάζοντας τα δρώμενα της Αμερικής με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έλαβε διάφορα σχόλια για το αν έχουμε λύσει τα δικά μας θέματα για να ασχοληθούμε και με άλλων. Η παραπάνω απάντηση ήρθε να καλύψει κάθε απορία καθώς το να ενδιαφέρεσαι για ένα θέμα της επικαιρότητας και μάλιστα τόσο συγκλονιστικό, δε σημαίνει αυτόματα πως δεν ενδιαφέρεσαι για τίποτα άλλο.

 

6. «Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον το σχολείο να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το δημοτικό! Για την περίπτωση που ίσως βρεθούν κι άλλοι «γονείς» σαν κι αυτούς του 6χρονου Δημήτρη Μοθωναίου.»

Ακόμη ένα σχόλιο που έλαβε διάφορες κριτικές όμως και πάλι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να διδάσκεται με απόλυτο σεβασμό και χωρίς ταμπού από τα πρώτα χρόνια του σχολείου. Θα προληφθούν πολλά γεγονότα όπως του Δημήτρη καθώς και μεταδιδόμενα νοσήματα που έως και σήμερα σπανίως μιλάμε ανοιχτά για αυτά. Βάλ’τε την Καίτη σε μια αίθουσα να μας διδάξει λίγο.

 

7. «Ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος και προειδοποιούν οι αστρολόγοι πως θα φέρει δυσκολίες στις ζωές μας, μιας και μέχρι τώρα τρέχαμε ανέμελες στις παραλίες με ξέμπλεκα τα εξτένσιον!»

Ας ελαφρύνουμε λίγο τις παραπάνω σημαντικές τοποθετήσεις τονίζοντας και την αίσθηση του χιούμορ που τη διακατέχει. Ας ελπίσουμε το παραπάνω όνειρο να εκπληρωθεί αυτό το καλοκαίρι, χορεύοντας ξυπόλυτα με σημαία μας μια φούστα.

 

8. «Ο έρωτας είναι κάτι υποκειμενικό. Το να κοιτάς τον άνθρωπό σου και να χτυπάει η καρδιά σου είναι κάτι που η καθημερινότητα το ισοπεδώνει. Παρ’ όλα αυτά φυσικά και κόβω τις φλέβες που για τον άνθρωπό μου. Η αγάπη είναι πάρα πολύ ισχυρό αφροδισιακό.»

Τα λόγια της έπειτα από 20 και πάνω χρόνια γάμου με τον εξίσου αγαπημένο Διονύση Σχοινά. Εδώ τα σχόλια είναι περιττά θεωρώ. Ακόμη κι αν όλα είναι ένα καλοστημένο σενάριο, πράγμα απίθανο αν παρατηρήσει κανείς τα βλέμματα που ανταλλάσσουν, ένα συγχαρητήρια το αξίζουν.

 

Αυτά κι άλλα τόσα που μας κάνουν να αγαπάμε την Καίτη, την Καιτούλα, που μας κρατάει μουσική συντροφιά εδώ και χρόνια. Τη γυναίκα πρότυπο που έβαλε την προσωπική της ζωή πάνω απ’ όλα, που γέννησε και μεγάλωσε έναν σωστό άνθρωπο όπως είναι και η ίδια, τη γυναίκα που δε μασάει και δε φοβάται να πει τη γνώμη της. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καίτη που μας έμαθε να ψάχνουμε αυτό «το κάτι», να μελαγχολούμε παρέα, να τρέχουμε σε ανεμοδαρμένα ύψη, να μην αυτοτιμωρούμαστε και να δεχόμαστε τις ασυμφωνίες χαρακτήρων με τους άλλους. Σε όποιον αρέσει λοιπόν και σε μας που δε θα πάψουμε ποτέ να την ακούμε.

 

Πηγή φωτογραφίας: protothema.gr

Συντάκτης: Μέρσα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου