Κάπου στο δημοτικό και για αρκετά χρόνια μετά, θεωρούσα το λεξικό ένα από τα πιο άχρηστα βιβλία που απλώς βάραινε την σχολική μου τσάντα. Ξεμεσιάζομαι, έλεγα, για να κουβαλάω ένα βιβλιαράκι που έχει όσες λέξεις έχουν και τα υπόλοιπα. Με την πάροδο των ετών, ανακάλυψα πως κάθε άλλο παρά άχρηστος είναι εκείνος ο μικρός θησαυρός της γλώσσας. Παρατηρώ βέβαια πως η εικόνα που είχα διαμορφώθηκε από την αντιμετώπιση του λεξικού μέσω του σχολικού περιβάλλοντος. Όντας δάσκαλος ή καθηγητής πρέπει να το έχεις σαν ευαγγέλιο, γνώμη μου, όχι να το απαξιώνεις στα μάτια των μαθητών.

Δυο λεξούλες που πολύ κακώς συσχετίζουμε είναι η στασιμότητα με τη σταθερότητα. Εξ ορισμού διαφέρουν σημαντικά. Στάσιμος είναι εκείνος που δε μετακινείται, δεν αλλάζει ή δεν εξελίσσεται. Σταθερός από την άλλη είναι εκείνος που επιδεικνύει συνέπεια, σοβαρότητα ή και μονιμότητα. Κι αν τείνουν να μοιάζουν, ποια είναι εν τέλει η διαφορά τους;

Η στασιμότητα εμπεριέχει μια δόση αρνητισμού αναφερόμενη στην μη θέληση αλλαγής μιας κατάστασης. Επί παραδείγματι το να έχει φτάσει κανείς σε μια ηλικία όπου, όντας υγιέστατος φυσικά, δεν προσπαθεί να εξελιχθεί παρά βολεύεται στην ασφάλεια της οικογένειας ή της όποιας επαγγελματικής αποκατάστασης που δεν τον ευχαριστεί ή δεν τον γεμίζει, αποκαλείται στάσιμος. Έννοια που ακουμπάει καμιά φορά κι εκείνη του βολέματος. Από την άλλη, ο ίδιος άνθρωπος, εάν την ώρα που βρισκόταν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με το οποίο δεν είναι ικανοποιημένος, παράλληλα κάνει κινήσεις αυτοβελτίωσης ή ψάχνει για νέα δουλειά χωρίς να πάρει μεγάλο ρίσκο πριν σιγουρευτεί, τότε μιλάμε για σταθερότητα. Η ειδοποιός διαφορά λοιπόν έγκειται στο πώς εμείς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και τι επιλογές κάνουμε. Να παραμένει κανείς στάσιμος σε οτιδήποτε αφορά αυτό, μόνο αρνητικό μπορεί να είναι αφού δεν υπάρχει καμία προσωπική πρόοδος. Η σταθερότητα αντίθετα, προσφέρει πολλά θετικά στη ζωή κάποιου καθώς και στους γύρω του.

Είναι όμορφο αυτά που λες να τα εννοείς και να το αποδεικνύεις από τον τρόπο ζωής σου. Μια σταθερή παρέα επί σειρά ετών, ένα σπίτι ίσως, ακόμα και κάποια σχέση η οποία αντέχει στον χρόνο, φανερώνουν πολλά για τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Η συνεχής μεταβολή των εξωτερικών παραγόντων ή των ανθρώπινων σχέσεων επιδεικνύει ασταθή χαρακτήρα, που σημαίνει ότι γυρνάμε πάλι στην αρνητική πλευρά του νομίσματος. Μετρημένα λόγια, άνθρωποι που χωρούν στο ένα χέρι, συγκέντρωση στους στόχους με μικρά βήματα και συνεχής δουλειά με τον εαυτό μας είναι τα βασικά συστατικά για τη δομή ενός σταθερού και αφοπλιστικά δυναμικού χαρακτήρα. Παραμένεις ανοιχτός σε νέες εμπειρίες ή προτάσεις μα πάντα προσηλωμένος στους στόχους σου. Αξιοπιστία, ειλικρίνεια, εντιμότητα κι ένας σκασμός αρετές που εύλογα θα μου πεις πως φαντάζομαι κάποιο παράλληλο σύμπαν με ροζ συννεφάκια. Δεν το αρνήθηκα ποτέ άλλωστε· αντίθετα παλεύω να κάνω εκείνη την ουτοπία πραγματικότητα τουλάχιστον όσον αφορά τον δικό μου μικρόκοσμο.

Δε σταμάτησα ποτέ να πιστεύω στους ανθρώπους όμως εκείνη με την πρώτη ευκαιρία δε δίσταζαν να μου αποδεικνύουν πόσο λάθος κάνω. Εάν σταματούσα να εμπιστεύομαι ή να παλεύω, θα είχα μείνει στάσιμη. Αντ’ αυτού προτίμησα να συνεχίσω τον προσωπικό μου αγώνα παραμένοντας σταθερή στις απόψεις μου. Μάζεψα μερικούς ακόμη ουτοπιστές γύρω μου και παλεύουμε να χτίσουμε εκείνη την παραμυθούπολη κάπου κοντά στην Κηφισιάς. Έχω πάψει να συμβιβάζομαι ακόμη και σε επαγγελματικές δραστηριότητες παραμένοντας πιστή στις ιδέες μου. Μην το πάρεις σαν μάθημα ή κήρυγμα, δες το σαν αφορμή για μια εσωτερική ανασκόπηση. Απόφυγε όμως την σκληρή κριτική, μη στρέψεις το δάχτυλο στον εαυτό σου ξεκινώντας να απονέμεις κατηγορίες, μονάχα ζύγισε τα θέλω σου, τους στόχους και τα όνειρά σου αποφασίζοντας τι θες να αλλάξεις ή τι να κρατήσεις.

Είπε κανείς πως είναι εύκολο; Αν ναι, μην τον πολύ πιστέψεις. Μια αέναη μάχη με αόρατο αντίπαλο είναι που παλεύεις να σκοτώσεις δράκους ενώ ξέρεις πως δεν υπάρχουν. Κάθε μάχη όμως που θα κερδίζεις θα σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό σου. Σ’ αυτό που μόνο εσύ μπορείς να είσαι. Επέλεξε δυο τρεις ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να βγεις από τον βάλτο, οργάνωσε την καθημερινότητά σου, βρες τις σταθερές σου και απογείωσε την προσωπικότητά σου. Μετά ναι, θα είναι όλα πιο εύκολα.

Συντάκτης: Μέρσα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου