Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

hdghd

Πώς να επιδείξεις απόλυτη εμπιστοσύνη στο ταίρι σου όταν μετά το καληνύχτα σας παραμένει ανοιχτή εκείνη η πράσινη κουκίδα που υποδεικνύει πως ακόμη δεν έχει αποκοιμηθεί; Δύσκολος συνδυασμός η ανθρώπινη σχέση με την παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να θες να αγιάσεις και να μην μπορείς. Όλοι μας έχουμε κάνει δεύτερες σκέψεις ή έχουμε μπει στη διαδικασία να παρακολουθούμε μανιωδώς την κατάσταση κάποιου στις εφαρμογές. Και πώς να μην το κάνεις αφού σου δίνεται η ευκαιρία να καταλάβεις αν ο άλλος σου λέει ψέματα ή σου αποκρύπτει αλήθειες.

Όσο εύκολο είναι να κρυφτούμε πίσω από μια οθόνη και να πληκτρολογούμε λόγια που δε θα τολμούσαμε να ξεστομίσουμε, άλλο τόσο είναι να ερευνήσουμε τη ζωή κάποιου. Φυσικά και θα βρούμε όσα ο καθένας μας έχει επιτρέψει ή θέλει να δούμε όμως σπανίως σκεφτόμαστε να αποκρύψουμε στοιχεία. Πλήρη βιογραφικά, ηλικίες, ημερομηνίες και τόποι γέννησης ή διαμονής και ένα σωρό προσωπικές πληροφορίες που είτε βοηθούν είτε εκθέτουν είτε και τα δύο.

Έστω λοιπόν πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας σχέσης και καθώς πρόκειται για μια «δοκιμαστική» περίοδο ανάμεσα στους δύο ανθρώπους, υπάρχει μια πιθανότητα να έχουν παραληφθεί κάποιες λεπτομέρειες ή ακόμη και να έχουν αποκρυφθεί. Επί παραδείγματι, πριν πόσο καιρό διακόπηκε η προηγούμενη σχέση που είναι μια πληροφορία την οποία, κατά τη γνώμη μου, δε χρειάζεσαι και ποτέ. Καθώς ψαχουλεύεις κάθε προφίλ σε όποιο social έχει ενεργό λογαριασμό, πέφτεις πάνω σε μια παλιά φωτογραφία με την πρώην σχέση και παρατηρείς την ημερομηνία. Ξαφνικά νευριάζεις σαν να έπρεπε να το γνωρίζεις, σαν να σε πρόδωσε κάποιος, σαν να φταις για κάτι. Τι αποτελεί εν τέλει η παρουσία αυτής της φωτογραφίας; Την έλλειψη ενασχόλησης ή την αφηρημάδα ίσως. Τίποτα όμως απ’ όσα έβαλες με το μυαλό σου. Είναι λοιπόν αυτή η ατελείωτη πρόσβαση στην πληροφορία που μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε κάτω από ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Πόσο απελευθερωτικό είναι όταν ο σύντροφός σου ή κι εσύ δεν έχετε καμία επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς αποτελούν μόνο εργαλείο της δουλειάς ή έστω έναν τρόπο επικοινωνίας. Είναι εκείνη η παγίδα που πέφτουμε όλοι λόγο της κλονισμένης εμπιστοσύνης που έχουμε (ή δεν έχουμε) στους άλλους  αναζητώντας εκείνο το ψήγμα που θα υποπέσει στην αντίληψή μας, ικανό να τα τινάξει όλα στον αέρα. Εκείνη η αναμμένη πράσινη κουκίδα, εκείνες οι τελίτσες που χοροπηδούν μανιωδώς για να καταλήξουν σε ένα «οκ» όταν αναζητάμε απαντήσεις ή ακόμη παλιές δημοσιεύσεις που θα έρθουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μας. Με τόσες προσλαμβάνουσες δεν είναι παράλογο να υποκύπτουμε σε τέτοιες πράξεις μιας και ότι μας παρέχεται απλόχερα έχουμε την τάση να το υπερεκμεταλλευόμαστε.

Κάπου εκεί όμως χάνεται η μαγεία. Αναζητάμε νέες γνωριμίες για να ανακαλύψουμε νέους ανθρώπους, συνεπώς δεν πρέπει να έχουμε την ανάγκη να τους μάθουμε μέσα από ένα προφίλ που στην τελική μπορεί να πλασάρεται μια λανθασμένη εικόνα. Τίποτα απ’ όσα βλέπουμε σε μια σελίδα δεν είναι εντελώς αληθινά. Ούτε καν τα χρώματα. Όσο περισσότερο βασιζόμαστε σε ανούσιες πληροφορίες που απορρέουν από μια ψεύτικη πραγματικότητα, θα χάνουμε την κανονική ροή των γεγονότων κι ύστερα ο χρόνος δε θα γυρνάει πίσω. Τα συναισθήματα δεν μπαίνουν σε τελίτσες ούτε σε μερικές γραμμές ή εικόνες· βιώνονται. Πράγμα που σημαίνει πως μιλάμε για την πραγματικότητα, για το τώρα, για την ανθρώπινη επαφή κι όχι την ανταλλαγή μηνυμάτων ή like πίσω από παγωμένες οθόνες.

Η γνωστή αποψούλα μου που κλείνει τα κείμενά μας, παραμένει λίγο προβληματισμένη. Έχω υποπέσει κι εγώ με τη σειρά μου ουκ ολίγες φορές στη διαδικασία της παρακολούθησης μέσω ιστοσελίδων γεγονός όμως που δε με βοήθησε ποτέ. Ωστόσο οφείλω να παραδεχτώ πως βάσει των δεδομένων που προανέφερα, είναι κομματάκι δύσκολο να μην ενδώσεις στην αναζήτηση, όμως συνειδητά μπορείς να παλέψεις για να το αποφεύγεις διαπιστώνοντας πως μόνο κακό σου κάνει καθώς δε σου επιτρέπει να βιώσεις την κάθε κατάσταση στο απόλυτο. Πάντα θα διατηρείς επιφυλάξεις μα είναι ωφέλιμο να νιώθεις κάθε συναίσθημα στη στιγμή του και στον βαθμό που του αρμόζει δίχως να προκαταβάλλεσαι από παρελθοντικές αναρτήσεις ή τυπικά σηκωμένα χεράκια. Άλλωστε, τι είναι ο έρωτας χωρίς μια μικρή αμφιβολία;

Συντάκτης: Μέρσα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου