Η νύχτα θέλει το «βρόμικό» της. Δε νοείται ξενύχτι χωρίς να γυρνάς ξημερώματα, να σταματάς στην καντίνα να αγοράζεις εκείνο το τεράστιο σάντουιτς που ποτέ δεν καταφέρνεις να φας ως το τέλος. Γεμισμένο με όλου του κόσμου τα υλικά, ειδικά φτιαγμένο για να ομορφαίνει και να μην παχαίνει, όπως έλεγε η γνωστή διαφήμιση.

Βγήκες, ήπιες, χόρεψες· πώς θα βγάλεις το ξενύχτι χωρίς να ντερλικώσεις; Κι εάν οι παλιοί έλεγαν νηστικό αρκούδι δε χορεύει, οι νεότεροι λέμε νηστικό αρκούδι δεν κοιμάται.

Όταν λέμε βρόμικο, εννοούμε το σωστό το βρόμικο, το κανονικό. Όχι, αυτά τα κυριλέ που έχουν βγει στην πιάτσα τελευταία. Το σωστό φαγητό του ξενύχτη θέλει αλητεία, θέλει η σος να είναι σε μπουκάλι από άζαξ, θέλει το χέρι να μη φοράει γάντι και το λάδι να ξεχειλίζει θερμίδα ακόμα και στη χαρτοπετσέτα.

Γιατί εκπτώσεις δεν κάνουμε. Ας πάνε να κουρευτούν διαιτολόγος και γυμναστής. Τι να το κάνεις το κορμί πατριώτη και μανδάμ εάν δεν απολαμβάνεις τη ζωή; Άλλωστε το ξενύχτι είναι εκτός προγράμματος διατροφής, άρα ακολουθούμε τη δίαιτα της πάπιας, τρώμε τα πάντα και κάνουμε την πάπια. Άλλοθι για τη ζυγαριά υπάρχει «είχα πιει, δε θυμόμουν». Τα ξενύχτια παχαίνουν, σου λέει μετά, παχαίνουν και συμφωνώ. Αλλά και τι έγινε;

Το σωστό το βρώμικο είναι επιστήμη, γλιστράει στον οισοφάγο και ρουφάει όλο το αλκοόλ από μέσα. Θεραπευτικά φαγητά, όχι αηδίες. Και για να ξεκαθαρίζουμε για να μην παρεξηγηθούμε. Πατάτα, αλάδωτη πίτα και φιλέτο κοτόπουλο, δεν είναι βρώμικο. Όσοι έχετε τέτοιες απόψεις κάντε μια στροφή γύρω από τον εαυτό σας και ξανασκεφτείτε το.

Αρκετά κυριλέ έχουμε γίνει στη ζωή μας, μη γίνουμε και στο φαγητό μας. Το μόνο που γίνεται αποδεκτό στη λίστα και δεν περιέχει ψωμί και σοσ είναι ο πατσάς κι αυτό γιατί έτσι το μάθαμε από τους πατεράδες μας, έτσι το εμπιστευόμαστε κι έχει γίνει πια σταθερή αξία.

Φάτε άνθρωποι να ευχαριστηθείτε. Φάτε πατσά, φάτε λουκάνικα, φάτε burgers, φάτε από την καντίνα στη Μαβίλη, που μετά λύπης μου πληροφορήθηκα ότι έκλεισε, φάτε γενικά ό,τι γουστάρετε χωρίς τύψεις.

Διότι η νύχτα είναι αμαρτωλή και το ξενύχτι από μόνο του είναι ανατροπή. Τις ανατροπές και τις αλητείες πρέπει να τις κάνουμε σωστά σε διαφορετική περίπτωση ας μην τις κάνουμε καθόλου. Άλλωστε είναι καλύτερα να νοθεύεις τις βραδιές σου με λίγο παράνομο φαγητό παρά να νοθεύεις το ποτό σου με περίεργες ουσίες.

Το βρόμικο που δεν είναι και τόσο βρόμικο, μην ξεχνάμε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι η όαση στο μεθύσι, ο τρόπος να στανιάρεις και να αποφύγεις τους πρωινούς πονοκεφάλους.

Για να τελειώνουμε σημασία δεν έχει πού θα πας, όταν βγεις έξω, αλλά πού θα πας όταν τελειώσει η νύχτα. Άλλωστε δεν είναι μόνο η ικανοποίηση της πείνας μας αυτό που μας οδηγεί με μανία στη πρώτη καντίνα που θα βρούμε μπροστά μας είναι κι όσα θα συναντήσουμε εκεί. Σημείο που καταλήγουν όλοι μετά από μια ξέφρενη νύχτα η καντίνα.

Ζευγάρια και ζευγάρια φτιάχτηκαν έξω από καντίνες. Τρανή απόδειξη ότι ανάμεσα σε λουκάνικα και κοτομπουκιές μπορεί να εξελιχθεί κι ειδύλλιο. Μην το σνομπάρετε καθόλου, συμβαίνουν κι αυτά. Εδώ ο Δημητριάδης ο αοιδός συνάντησε την πρώην του, σε καντίνα και το έκανε τραγούδι: «Σε είδα ξανά ήσουν στα μαύρα ντυμένη πλατεία Μαβίλη τέσσερις παρά, μαζί με ένα ψώνιο και οι δύο χαμένοι, τρώγατε σάντουιτς, θολή ματιά», τα συμπεράσματα δικά σας.

Σφίξανε πολύ τα πράγματα. Τα βράδια που βγαίνουμε είναι εκείνα που θέλουμε να ξεφύγουμε από καθημερινότητες. Να χορέψουμε σε μπάρες, να χαθούμε σε ποτά, να σηκώσουμε χέρια και να τραγουδήσουμε δυνατά και κυρίως να φάμε χωρίς τύψεις.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς κάνε την αμαρτία κι απόλαυσέ την κι άμα δε χορτάσεις με ένα φάε και δεύτερο. Άλλωστε μετά από το ποτό και το φαγητό πάντα υπάρχει ένας τρόπος να κάψεις τις θερμίδες, στο κρεβάτι σου με το έτερον ήμισυ. Ευκαιρία είναι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Πέννυς Πηττά: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Πέννυ Πηττά