Άλλη μία μέρα στη δουλειά οδεύει προς το τέλος της· δε βλέπεις την ώρα να γυρίσεις σπίτι, να κάνεις ένα δροσερό μπάνιο και με την παρέα του κλιματιστικού, ώστε να αντιμετωπιστεί κι η ανυπόφορη ζέστη, να βυθιστείς στον καναπέ και ν’ αποβάλλεις τη συσσωρευμένη κούραση των ωρών που προηγήθηκαν. Αυτή είναι, εξάλλου, η καθημερινότητά σου από Δευτέρα ως Παρασκευή. Πρωινό ξύπνημα, δουλειά, σπίτι.

Ένα boomerang πραγμάτων που συντελούν κι αποδεικνύουν πως ο χρόνος, που δύνασαι ν’ αφιερώσεις στον εαυτό σου τις εργάσιμες ημέρες, είναι απειροελάχιστος. Δεν ξέρω αν σε παρηγορεί πάντως να γνωρίζεις ότι δε συμβαίνει αποκλειστικά σε σένα. Είναι κοινό μυστικό πως οι ρυθμοί για όλους τους εργαζόμενους σήμερα είναι τόσο γρήγοροι και καταπονητικοί, που δεν παρουσιάζονται παρά ελάχιστες ευκαιρίες, εκτός σαββατοκύριακων, προκειμένου ν’ αφοσιωθούν σε κάτι που τους ψυχαγωγεί και τους χαλαρώνει.

Αποτέλεσμα; Ο χρόνος κυλάει κι οι μέρες διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς την παραμικρή μεταβολή στη ρουτίνα σου. Δεν αντιλαμβάνεσαι την ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται, κι οι στιγμές που θα ‘χες τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσεις, χάνονται αμετάκλητα. Με το άγχος και την πίεση της δουλειάς και των οικονομικών. Με τους τάχιστους ρυθμούς της πόλης να σε κατατρώνε. Χωρίς να βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς και νοιάζεσαι. Χωρίς ν’ αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου.

Πάμε πάλι, όμως, στο σημείο που ετοιμάζεσαι να φύγεις απ’ τη δουλειά και σκέφτεσαι να σαπίσεις στο σπίτι· γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί να μην εκμεταλλευτείς, όσο κουρασμένος κι αν αισθάνεσαι, το χρόνο που ‘χεις διαθέσιμο; Γιατί να μη μετατρέψεις μία καθημερινή, έστω και για λίγες ώρες, σε Σάββατο;

Αντί να κλειστείς στο σπίτι μόνος σου, λοιπόν, γιατί δε στέλνεις ένα μήνυμα, ώστε να κανονίσεις μια έξοδο μετά τη δουλειά; Ξέρεις, από ‘κείνες που ψιλοβαριέσαι όταν τις προγραμματίζεις, αλλά μετουσιώνονται στο καλύτερο αγχολυτικό, προσφέροντάς σου ποιοτικό χρόνο μ’ ανθρώπους που θέλεις να τον μοιραστείς.

Υπάρχει αφθονία επιλογών και σίγουρα κάποια θα σε ικανοποιεί. Μπορείς να πας μια βόλτα στα μαγαζιά, χαζεύοντας βιτρίνες. Μπορείς να πας για φαγητό ή ποτό. Μπορείς να κανονίσεις μια μάζωξη σε κάποιο σπίτι για ταινία, delivery και κουτσομπολιό. Ή, απλώς έναν περίπατο, σε κάποιο μέρος που δρα αναζωογονητικά πάνω σου.

Μια έξοδος μετά τη δουλειά έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην ψυχολογία σου, όσο και στον τρόπο με τον οποίο περνάει η εβδομάδα σου. Πρώτα απ’ όλα, σ’ αποφορτίζει και σε χαλαρώνει απ’ την κούραση και τους ρυθμούς που αγκομαχάς να προφτάσεις. Πίνοντας το ποτό σου, ή το αγαπημένο σου ρόφημα, ή απλώς περπατώντας, ξεφεύγεις απ’ όλα αυτά που σε βαραίνουν. Βλέπεις κι άλλους ανθρώπους, πέρα των συναδέλφων σου, συζητώντας θέματα που δεν άγονται αποκλειστικά της δουλειάς και των προβλημάτων που σε ταλανίζουν, παύοντας να τ’ ανακυκλώνεις στο μυαλό σου.

Ακόμη, εκτός των σαββατοκύριακων, προσδίδεις αξία και στις καθημερινές σου. Κερδίζεις χρόνο για τον εαυτό σου, κάνοντας πράγματα που σ’ ευχαριστούν και συναντώντας ανθρώπους που επιθυμείς. Χρόνο, ο οποίος θα αναλωνόταν σε σένα ξαπλωμένο σ’ έναν καναπέ. Με λίγα λόγια, κερδίζεις την εβδομάδα σου. Το ίδιο είναι να διασκεδάζεις επτά, αντί για δύο μέρες; Κάνεις κάθε μέρα να ‘χει ουσιαστικό αντίκρισμα για σένα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η εβδομάδα περνά πολύ πιο ευχάριστα κι εύκολα. Αντί ν’ αναλογίζεσαι συνεχώς «Πότε θα’ ρθει το σαββατοκύριακο;», μετατρέπεις τις καθημερινές σε μικρά σαββατοκύριακα. Διασκεδάζεις κάθε μέρα κι αυτό σου δίνει νέα πνοή για ν’ αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, οι οποίες τίθενται μπροστά σου.

Οι έξοδοι μετά τη δουλειά, είναι οι καλύτερες. Χρωματίζουν την γκρίζα καθημερινότητα, προσθέτοντας διαφορετικές νότες σε μια γνώριμη και βαρετή μελωδία. Συνήθως, ξεκινούν βαριανασαίνοντας και με τη σκέψη «γιατί το κανόνισα, αντί να πάω σπίτι να ξεκουραστώ». Παρόλ’ αυτά, τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στα ξαφνικά. Έτσι, στο τέλος καταλήγουν με σένα να μπαίνεις στο σπίτι με τη διάθεσή σου στα ύψη. Εκ διαμέτρου αντίθετη, δηλαδή, σε σχέση με το πώς ήταν όταν εγκατέλειπες τη δουλεία.

Ενδέχεται να ‘σαι πιο κουρασμένος, αλλά, βεβαιότατα, πολύ πιο κεφάτος και με τις ψυχολογικές σου μπαταρίες πλήρως φορτισμένες για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

 

Συντάκτης: Αλέξανδρος Πασσίσης
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου