Είσαι κι εσύ από αυτούς που μόλις πιάσουν λεφτά στα χέρια τους δεν ξέρουν πού να τα πρωτοχαλάσουν ή μόνο εγώ το παθαίνω αυτό; Γιατί σε περίπτωση που σου συμβαίνει κι εσένα, φίλε μου, τότε να ξέρεις πως σε νιώθω απόλυτα. Κι εντάξει με τα λεφτά που σου δίνουν για έναν συγκεκριμένο σκοπό η οικογένεια κι οι συγγενείς. Αυτά, ναι, ξέρεις πώς πρέπει να τα διαχειριστείς. Αυτά για το ενοίκιο, αυτά για το μάθημα Ισπανικών. Με τα άλλα όμως, αυτά που βγάζεις μόνος σου απ’ την όποια δουλειά σου; Με αυτά τι γίνεται;

Σίγουρα, απ’ το μυαλό σου περνάνε άπειροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσες να αξιοποιήσεις αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις ένα ταξίδι με τους φίλους σου ή για να αγοράσεις ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Θα μπορούσες να αγοράσεις ένα χρήσιμο ρούχο που λείπει απ’ την ντουλάπα σου, ή να τα ξοδέψεις απλά κατά τη διάρκεια του μήνα σε καφέδες κι εξόδους. Υπάρχει κι η επιλογή να τα κρατήσεις για έξοδα όπως οι λογαριασμοί, το ενοίκιο κι άλλα διάφορα και να ενημερώσεις τους δικούς σου πως πλέον δε χρειάζεσαι να σου στέλνουν και τόσα πολλά. Αν είσαι λίγο πιο διορατικός, μπορείς φυσικά να τα βάλεις και στην άκρη και να αρχίσεις σιγά-σιγά να μαζεύεις κάποια χρήματα για έναν στόχο που έχεις στο μέλλον.

Είδες; Άπειρες επιλογές. Κι εσύ κάθε μήνα σπας το κεφάλι σου προσπαθώντας να βάλεις προτεραιότητες και να πάρεις μία απόφαση. Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις, γιατί αυτή τη φορά μιλάμε για τα δικά σου, κατάδικά σου χρήματα. Όλα αυτά, βέβαια, για τα λεφτά που παίρνεις κάθε μήνα. Γιατί ο πρώτος σου μισθός είναι μία άλλη υπόθεση. Είναι ξεχωριστή κατηγορία που χαίρει διαφορετικής μεταχείρισης. Ο πρώτος σου μισθός, φίλε, είναι για να τον κάνει ό,τι θες.

Το συναίσθημα όταν πιάνεις στα χέρια σου τα πρώτα σου χρήματα είναι απερίγραπτο. Μόνο εσύ ο ίδιος ξέρεις πόσο έχεις κουραστεί για να τα αποκτήσεις και μόνο και μόνο για αυτό, αποκτούν διαφορετικό νόημα. Κρατώντας στα χέρια σου τον πρώτο σου μισθό, νιώθεις λίγο πιο ανεξάρτητος, λίγο πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. Κι αυτή η σιγουριά είναι που σε κάνει να νιώθεις αήττητος κι ικανός για όλα.

Είναι η πρώτη φορά που θα μπορέσεις να ξοδέψεις χρήματα σε κάτι χωρίς να χρειαστεί να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Είναι η στιγμή να πάρεις αυτό το εντελώς άχρηστο αντικείμενο που πάντα ήθελες, ή απλά να αλλάξεις κινητό και να πάρεις ένα πιο καινούριο, μόνο και μόνο επειδή θες να κυκλοφορείς με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ανά χείρας.

Είναι μία κάποια ελευθερία όλο αυτό, δε συμφωνείς; Ακόμα κι αν χρειαστεί να τρέφεσαι με φακές για το υπόλοιπο του μήνα, εσύ θα έχεις κάνει την επιλογή σου, μόνος σου και θα έχεις αποκτήσει κάτι που το ήθελες πολύ. Τι σημασία έχει αν στα μάτια των υπολοίπων φαντάζει τελείως άχρηστο; Για σένα ήταν απαραίτητο, δεδομένου ότι τα πρώτα σου χρήματα τα χάλασες εκεί.

Γι’ αυτό, λοιπόν, τον πρώτο σου μισθό σκόρπισέ τον όπου σου κάνει κέφι. Το αξίζεις.  Άσε τις έγνοιες για τους επόμενους. Εξάλλου, ο πρώτος μισθός σηματοδοτεί την εποχή όπου «ενηλικιώνεσαι» κι αρχίζεις να αποκτάς εσύ την ευθύνη για τον εαυτό σου. Οπότε δώσε μία τελευταία ευκαιρία στο κακομαθημένο παιδάκι που κρύβεις μέσα σου να απολαύσει ό,τι τραβάει η όρεξή του, γιατί από εδώ και πέρα, κάθε μηνιάτικο θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και πολλές φορές αυτές δε θα έχουν καμία απολύτως σχέση με την καλοπέραση.

Συντάκτης: Ελένη Κυδωνιάτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη