Η κάθε χώρα έχει τις δικές της γεύσεις, άλλες είναι πιο παράξενες κι άλλες πιο πικάντικες. Όταν μιλάμε όμως για σπεσιαλιτέ της κάθε κουζίνας, μιλάμε για μοναδικά φαγητά που την ξεχωρίζουν απ’ τις άλλες κι αποτελούν πόλο έλξης για να επισκεφθείς τον τόπο που τις φτιάχνουν ώστε να τις δοκιμάσεις και να εξιτάρεις τους γευστικούς σου κάλυκες. Σ’ αυτό το κείμενο λοιπόν, απ’ ότι καταλάβατε θα σάς μιλήσω για φαγητά και πιο συγκεκριμένα για την κυπριακή κουζίνα και θ’ αναλύσω μερικές απ’ τις πιο φημισμένες σπεσιαλιτέ της που μόνο Κύπρο θυμίζουν!

Η κυπριακή κουζίνα βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, αν κι έχει επιρροή απ’ την ελληνική, την αραβική και την αγγλική γαστρονομία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της. Αποτελείται από υπέροχες και μοναδικές μυρωδιές. Αυτό όμως που την κάνει μοναδική είναι ότι τα φαγητά της εκτός από πεντανόστιμα είναι και υγιεινά. Ας εξερευνήσουμε 11 σπεσιαλιτέ που προέρχονται απ’ την Κύπρο, δε θα τις βρείτε εύκολα στην Ελλάδα και πιστέψτε με όταν σάς δοθεί η ευκαιρία, αξίζει να τις  δοκιμάσετε!

Χαλούμι

Χαλούμι, το πολύμορφο τυρί της Κύπρου. Πηγή εικόνας: FLIC

Θα αρχίσω με το φημισμένο και γνωστό – φαντάζομαι σ’ όλους – χαλούμι. Σκεφτείτε το κάπως σαν την ελληνική φέτα. Θεωρείται το τυρί της Κύπρου, και συνήθως το τρώμε ψητό στα κάρβουνα, συνοδευμένο από κυπριακά λουκάνικα. Στην Κύπρο πάει με όλα, και το προτιμάμε όπως και να το σερβίρουν ενώ το συναντάμε, στον μεζέ στις ταβέρνες αλλά και στα οικογενειακά τραπέζια.

Σεφταλιές

Σεφταλιές στο φούρνο. Πηγή εικόνας: Argiro.gr

 

Τι να πει κανείς για τα σεφταλιά μας; Υπάρχει όντως κόσμος που έρχεται στην Κύπρο μόνο για αυτά – και πιστέψτε με γι’ αυτό! Αποτελεί ίσως ένα φαγητό που αν έχεις ποτέ την τύχη να επισκεφτείς το νησί της Αφροδίτης, πρέπει σίγουρα να γευτείς. Τα συνοδεύουμε συνήθως με κυπριακή πίτα, μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτα κι αγγουράκι ενώ πρόκειται για μικρά κομματάκια κιμά (χοιρινού), τυλιγμένα σε πάνα ώστε να μη σπάει ο κιμάς στο ψήσιμο. Ψήνονται στα κάρβουνα συνήθως και γίνονται γιάμ!

Κουπέπια

 

Κυπριακά κουπέπια ή αλλιώς ντολμαδάκια με κιμά. Πηγή εικόνας: Thisius.gr

 

Στην Ελλάδα, θα συναντήσετε τα ντολμαδάκια, όμως τα κυπριακά κουπέπια αν και παρόμοια, διαφέρουν σ’ αρκετές λεπτομέρειες. Τα φτιάχνουμε κι αυτά με αμπελόφυλλα όμως στη γέμιση εκτός από ρύζι, βάζουμε και κιμά -συνήθως χοιρινό-. Ενώ το λεμόνι κι άλλα μυρωδικά – που εξαρτώνται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας– είναι πιο έντονα στη γεύση. Τα παραδοσιακά κυπριακά κουπέπια ψήνονται στην κατσαρόλα – όπως τα έφτιαχναν οι παλαιότερες γενιές – όμως πλέον τα συναντάμε και μαγειρεμένα στον φούρνο. Αν θελήσεις ποτέ να τα δοκιμάσεις, το γιαούρτι ως συνοδευτικό το προτείνω ανεπιφύλαχτα.

Αφέλια

 

Αφέλια. Πηγή εικόνας: Greek Food Alchemist

 

Πρόκειται για μικρά κομματάκια από κρέας -συνήθως χοιρινό- τα οποία ψήνονται στον φούρνο -και κάπου εδώ θα μού πείτε τι το σπουδαίο έχει αυτό; Όμως είναι όλα θέμα προετοιμασίας και ψησίματος. Τα αφέλια, μαρινάρονται μέσα σε κόκκινο ή άσπρο κρασί, κόλιανδρο και άλλα μπαχαρικά, αναλόγως τις προτιμήσεις και σιγοβράζονται σε χαμηλή φωτιά. Συνήθως τα αφέλια, τα συνοδεύουμε με πουργούρι και γιαούρτι.

Κολοκάσι

Κυπριακό κολοκάσι γιαχνί με χοιρινό. Πηγή εικόνας: Cookpad

Το κολοκάσι μαγειρεύεται στην Κύπρο απ’ τα ρωμαϊκά χρόνια και σίγουρα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Κυπρίων. Το κολοκάσι δεν είναι παρά μια ρίζα όπως κι η πατάτα, όμως ο τρόπος που μαγειρεύεται το κάνει ξεχωριστό. Κόβεται σε μικρά κομμάτια και γίνεται γιαχνί στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Φυσικά, δε μαγειρεύεται μόνο του αλλά μαζί με κρέας -χοιρινό ή κοτόπουλο- και με διάφορα λαχανικά, κυρίως σέλινο και κρεμμύδι. Είναι ίσως ένα απ’ τα αγαπημένα μου φαγητά και προτείνω να το δοκιμάσετε με τα 1.000!

Ραβιόλες

 

Ραβιόλες 500G - Troodos.gr - Κυπριακά προϊόντα Ε & Π ΤΖΙΩΝΗ Ο.Ε

 

Όχι, δε θέλουμε να κλέψουμε τη λάμψη από την Ιταλία, αν κι η επιρροή των Βενετών κατά τον 15ο αιώνα φαίνεται να είναι η αιτία που ακόμα φτιάχνονται στο νησί μας. Οι κυπριακές ραβιόλες – χωρκάτικες – όπως τις λέμε κι εδώ στην Κύπρο, μπορεί να μοιάζουν με τα ιταλικά ραβιόλια, όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν αρκετά. Είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και τις γεμίζουν με χαλούμι ή με κιμά. Στο πιάτο σερβίρονται με τριμμένο χαλούμι ή αναρή ξηρή και δυόσμο.

Κούπες

 

Κυπριακές κούπες. Πηγή εικόνας: olivemagazine.gr

 

Ένα απ’ τα αγαπημένα μας σνακ εδώ στην Κύπρο! Θα έλεγε κανείς πώς μοιάζουν με κεφτεδάκια. Φτιάχνονται όμως εντελώς διαφορετικά. Το φύλλο τους φτιάχνεται από πουργούρι ενώ ως γέμιση έχουν χοιρινό κιμά και πολλά μπαχαρικά ή μανιτάρια -για να γίνονται και νηστίσιμες. Τηγανίζονται σε λάδι και τις τρώμε με πολύ-πολύ λεμόνι.

Καραόλοι γιαχνί

 

Καραόλοι: Η διατροφική αξία του αγαπημένου μας μεζέ - Famagusta News

Καραόλοι. Πηγή εικόνας: Famagusta News

 

Τα γνωστά σε όλους μας σαλιγκάρια. Θεωρείται ένα από τα αγαπημένα φαγητά της κυπριακής κουζίνας. Ψήνονται γιαχνί σε κατσαρόλα, συνήθως με ντομάτα και κρεμμύδι. Θεωρείται σαν μεζές, κι αν σας αρέσει να ψάχνεστε γευστικά τότε, προτείνω να τούς δοκιμάσετε.

Πατάτες αντιναχτές

 

Αντιναχτές Πατατούλες Κύπρου. Πηγή εικόνας: Tasty Guide

 

Αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές συνοδευτικό στα κυπριακά τραπέζια. Ουσιαστικά, είναι πατάτες – συνήθως μικρού μεγέθους – οι οποίες αρχικά τις βράζουμε και μετά τις τηγανίζουμε με τη φλούδα τους, μέχρι να κοκκινίσουν. Στη συνέχεια αφαιρούμε το λάδι και σε μια κατσαρόλα μαγειρεύονται και τινάζονται,  εξού και το «αντιναχτές» – μ’ αλάτι και πολύ κόλιανδρο ενώ υπάρχει και η επιλογή να τις σβήσουμε με κρασί για περισσότερο άρωμα. Έχουν μια ιδιαίτερη γεύση, γι’ αυτό και τις προτιμάμε. Θα χάσετε, αν δεν τις δοκιμάσετε!

Σούβλα

 

Σούβλα. Πηγή εικόνας: souvlalovers

 

Άφησα για το τέλος, την αγαπημένη μας σούβλα, το πλέον δημοφιλέστερο φαγητό της Κύπρου μας, αφού σούβλα και Κύπρος πάνε πακέτο! Συνήθως είναι χοιρινό, κοτόπουλο, ή αρνάκι, σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία περνάμε σε σμίλες –όπως τις λέμε–, τις οποίες τοποθετούμε στη φουκού μας και ψήνουμε για 2 περίπου ώρες στα κάρβουνα. Φυσικά, το ψήσιμο είναι το λιγότερο, αφού η όλη διαδικασία συνοδεύεται απ’ άφθονο αλκοόλ γύρω απ’ τα κάρβουνα και τσιμπήματα.

Σουτζιούκος (Bonus)

 

Σουτζιούκος. Πηγή εικόνας: travelstyle

 

Επειδή μπορώ να μιλώ με τις ώρες για τα τοπικά φαγητά, θα σάς δώσω ακόμα ένα έτσι σαν bonus. Έχετε ακούσει ξανά τον σιουτζιούκο; Είναι απ’ τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου αφού πολλοί είναι οι ντόπιοι που τον φτιάχνουν ακόμα και στα σπίτια τους στα χωριά. Βασικό του συστατικό αποτελεί ο μούστος, ενώ αφού περάσουμε αμυγδαλόκουνες ή καρυδόκουνες σε κλωστές τις βουτάμε στο μίγμα του μούστου που φτιάξαμε, τις κρεμάμε για να στεγνώσουν και τις βουτάμε όσες φορές χρειαστεί για να γίνουν όσο χοντρές θέλουμε. Ο σιουτζιούκος μπορεί να συνοδέψει τα πάντα, όπως είναι η ζιβανία, το κρασί κι ό,τι άλλο σκεφτείτε.

Αν έχετε ποτέ την τύχη να επισκεφτείτε την όμορφη Κύπρο μας, να είστε σίγουροι ότι εκτός από μια φιλόξενη διαμονή, θα έχετε και μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία. Και παιδιά δεν τα λέω εγώ αλλά οι τόσο ευχαριστημένοι τουρίστες μας που πάντα φεύγουν με χαμόγελα και γεμάτα στομάχια και πάντα επιστρέφουν! Γι’ αυτό, και για εμάς είναι ευχαρίστηση μας και χαιρόμαστε να σάς περιποιούμαστε! Καλή όρεξη!

 

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος