Οι χωρισμοί είναι κομμάτι των σχέσεων κι όσο κι αν πονάνε κάποιοι από αυτούς είναι αναπόφευκτοι. Πολλές φορές όμως, ενώ ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να ζητήσουμε από τον άλλο, το πάμε από εδώ, το πάμε από εκεί, πάντως μια φορά στα ίσια δεν το λέμε! Άνετα μπορούμε να σκεφτούμε ένα σωρό εναλλακτικές, παρά να χρησιμοποιήσουμε τις τρεις ξεκάθαρες λέξεις «θέλω να χωρίσουμε». Προτιμάμε ο άλλος απέναντι να χρειαστεί ίσως και μέρες για να λύσει τον γρίφο που εμείς του βάλαμε, παρά να νιώσουμε αμήχανα κι άβολα με τη μία και πολύ, χωρίζοντας καθαρά. Πάμε λοιπόν μαζί να αναλύσουμε τις 7 παρακάτω φράσεις που θα ακούσουμε (ή θα πούμε) και έχουμε μάθει να καταλαβαίνουμε πως από πίσω κρύβεται η επιθυμία για χωρισμό.

 

Το «Χρειάζομαι ένα διάλειμμα»:

Πιο κλασικό κι από τον Μπετόβεν! Κι όμως, ακόμα το χρησιμοποιούμε. Έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές αυτή η φράση, τόσες που συχνά χάνει και τη σημασία της. Από τη μια μπορεί να κρύβει μια ειλικρινή επιθυμία για ένα διάλειμμα από μια σχέση, μα τις πλείστες φορές προμηνύει το τέλος που έρχεται.

 

Το «Δε βλέπω μέλλον στη σχέση μας»:

Και τώρα το θυμήθηκες ε; Αφού το ξέρουμε όλοι, το σωστό είναι να περάσεις κάποια χρονάκια με τον άλλο και μια καλή μέρα –επειδή ξύπνησες ανάποδα– ξαφνικά δε θα βλέπεις μέλλον στη σχέση σου. Δίκαιο κι απόλυτα κατανοητό; Όχι! Είναι δυστυχώς μια εύκολη λύση γι’ αυτόν που το λέει, που μπορεί όμως να δημιουργήσει αρκετά θέματα στον άλλο που την ακούει, αφού του δημιουργείται ένα αίσθημα ανεπάρκειας για όσα δεν μπόρεσε να προσφέρει στο ταίρι του.

 

Το «Θέλω να μιλήσουμε»:

Κι έρχεται πάντα παρέα με το «κάθισα και σκέφτηκα κάποια πράγματα για εμάς». Από τη μια μπορεί να σκεφτείς, πρόσεξε μην καείς από τις πολλές σκέψεις, κι από την άλλη τι γλυκό που νοιάζεσαι για τη σχέση μας. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση –χωρίς να θέλω να σε αναστατώσω- δε χτυπάνε καμπάνες εκκλησιάς, αλλά χωρισμού! Για να αφιερώσει κάποιος χρόνο να σκεφτεί για εσάς, μάλλον τα πράγματα είναι λίγο πιο σκούρα, γι’ αυτό νομίζω θα έπρεπε ήδη να φτιάχνεις βαλίτσες!

 

Το «Ψάχνω για κάτι πιο χαλαρό»:

Μόλις πιεστείς λιγάκι ή η φοβικότητα για δέσμευση σού χτυπήσει την πόρτα, λες αυτό και καθαρίζεις. Κι αυτό γιατί ξέρεις ότι απέναντί σου έχεις κάποιον που δε θέλει κάτι πιο χαλαρό, οπότε δε θα κάτσει να δει το έργο. Δε γεννηθήκαμε όλοι για μεγάλες σχέσεις, κι αυτό ως ένα βαθμό το καταλαβαίνουμε, όμως το να μην προσπαθούσες εξ αρχής να μπεις σε αυτή- το σκέφτηκες;

 

Το «Πιστεύω ότι αξίζεις κάτι καλύτερο»:

Αρχικά αυτό μειώνει ξεκάθαρα αυτόν που το λέει. Πέρα όμως από αυτό, είναι μια φράση εξίσου εκνευριστική με το «Θέλω ένα διάλειμμα από εμάς». Το να σου πει ο άλλος ότι αξίζεις κάτι καλύτερο είναι συγκαταβατικό, μίζερο και με διάθεση να σε πατρονάρει. Φίλε, πες ένα απλό «θέλω να χωρίσουμε» και καθάρισες, μην το πας γύρω-γύρω, θα ζαλιστούμε!

 

Το «Δε φταις εσύ, αλλά εγώ»:

Τα ρίχνεις όλα στον εαυτό σου λες και στη σχέση είσαι μόνος σου. Όσο έξυπνο κι αν ακούγεται άλλο τόσο δεν είναι! Με το να αναλάβει κάποιος όλες τις ευθύνες για ένα χωρισμό δε διαγράφει απαραίτητα όλες εκείνες τις αμφιβολίες που η άλλη πλευρά θα έχει δημιουργήσει. Άσε που σ’ έναν χωρισμό ποτέ δε φταίει μόνο ο ένας, αυτό όλοι το ξέρουμε, γι’ αυτό με τη συγκεκριμένη φράση, το πράγμα μυρίζει από χιλιόμετρα πως η πρόθεση είναι να χωρίσεις αποφεύγοντας τη σύγκρουση.

 

Το «Χρειάζομαι λίγο χρόνο και χώρο»:

Για το τέλος άφησα το προσωπικό μου αγαπημένο- κι επίσης κλασικό. Το να ισχυριστεί κάποιος ότι σε μια σχέση χρειάζεται χώρο και χρόνο είναι μεν κατανοητό, όχι όμως αν πρόκειται να χαθεί στο Inception μέσα. Παραπάνω μοιάζει με μια δικαιολογία για να μείνεις μόνος και να έχεις ελευθερία κινήσεων. Θέλεις να χωρίσεις μεν αλλά δεν είσαι και σίγουρος πως θα τα καταφέρεις, οπότε δρας σαν να είσαι ελεύθερος, με καμουφλαρισμένες δικαιολογίες. Κι αν όλα πάνε καλά, ίσως και να ζητήσεις ξεκάθαρα τον χωρισμό κάποια στιγμή.

 

Σε έναν χωρισμό καλό είναι οι κουβέντες να είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες, γιατί όσο ο ένας φοβάται να ξεστομίσει την πρόθεσή του να το λήξει, άλλο τόσο ο άλλος πληγώνεται με τα μισόλογα και τις χαζές δικαιολογίες. «Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς τους φίλους», σωστά;

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου