Πάντα είχε ενδιαφέρον σε μια γνωριμία, μεταξύ δύο, η πρώτη επαφή. Κοίταγμα, χειραψία, μυρωδιά, ερέθισμα που κατατάχθηκε στα πιο αξιοσημείωτα και πάει λέγοντας. Μια στιγμή που θα μας χαρίσει τις πρώτες εντυπώσεις για το άτομο που στέκεται απέναντί μας και στην προκειμένη φαίνεται να μας κέρδισε. Τι συμβαίνει όμως, όταν πραγματοποιηθεί βλεμματική επαφή; Πράγματα μαγικά.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε έρευνα αναφορικά με την ισχύ της οπτικής επαφής ενόψει μιας γνωριμίας που δε θα θέλαμε σε καμιά περίπτωση να τερματιστεί στο «χαίρω πολύ». Τα δεδομένα της υποστηρίζουν πως κοιτώντας πρώτη φορά κάποιον στα μάτια ακολουθείς την εξής πορεία: κοιτάς αρχικά αριστερό μάτι, χείλη, ανεβαίνεις τέλος πάλι προς το δεξί μάτι. Και το τριγωνάκι αυτό, το ακολουθείς αφιερώνοντας ένα δευτερόλεπτο σε κάθε μέρος του προσώπου. Διαβάζοντάς το κανείς, εύκολα θα μπορούσε να πει πως πρόκειται για απλές συμπτώσεις που συναντιούνται, πως αυτά δεν έχουν σημασία.

Ας ετοιμαστεί να μετανιώσει, γιατί έχουν. Η οπτική επαφή σε μια πρώτη γνωριμία, φυσικά δεν μπορεί να αποτελέσει μοναδικό κι αδιαμφισβήτητο εφαλτήριο, για τη δημιουργία ερωτισμού κι άμεσης χημείας μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι ικανή όμως, να ξεκλειδώσει την οικειότητα ανάμεσά τους. Μονάχα λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να νιώσουμε πως μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με το άτομο που έχουμε μπροστά μας. Μπορεί να μην το αντιληφθούμε άμεσα, ο εγκέφαλος όμως έχει επιτελέσει το έργο που του αναλογεί.

 

 

Όσον αφορά τα χείλη, μας δίνει τις απαντήσεις η γλώσσα του σώματος, με τρόπο ξεκάθαρο. Σου μιλάει κι εσύ κοιτάς τα χείλη. ‘Ο,τι πιο έξυπνο, για να αποδείξεις πως είσαι εκεί, προσέχεις κι ακούς. Και μάλλον, δε χορταίνεις ν’ ακούς. Σε συνδυασμό, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια εικόνα λίγο πιο προσιτή, που είναι αρκετή για να μην ξενίσει ο ένας στον άλλον. Σε κάθε επικοινωνία που επιχειρούμε να ξεκινήσουμε με ανθρώπους στην καθημερινότητά μας, ερωτικά και μη, στην ουσία κάνουμε απόπειρες για το χτίσιμο μιας σύνδεσης, που θα περιλαμβάνει κατανόηση, άνεση, και προπάντων σεβασμό. Στα όρια, τις ιδιοτροπίες μας, τα λεπτά μας σημεία. Λέμε πως δεν τα βρίσκουμε με κάποιον, όταν όλ’ αυτά, συναντήσουν κώλυμα. Γι’ αυτό και στο ερωτικό κομμάτι, είτε εσκεμμένα είτε όχι, βασιζόμαστε πολύ συχνά στα μη λεκτικά σημάδια επικοινωνίας.

Δε θες να δηλώσεις άμεσα ενδιαφέρον, θες να το δείξεις. Κάπως έτσι θ’ αποκαλούσαμε το “στρώνω έδαφος” στους κολλητούς μας, για να σου δώσω να καταλάβεις. Η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε πως για το αρχικό χτίσιμο της οικειότητας, πρέπει δυο άνθρωποι να έρθουν κοντά σωματικά για ν’ ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αρχικές μορφές της εφαρμόστηκαν σε ζευγάρια ατόμων. Άνθρωποι που δε γνωρίζονταν -κατά κάποιο τρόπο- αναγκάστηκαν να κοιτούν ο ένας τον άλλον, για λίγα μονάχα λεπτά.  Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις υποψίες μας, εφόσον η μεταξύ τους επικοινωνία έπειτα από το πείραμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο αβίαστη.

Συνήθως, όταν προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά στο άτομο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας, γινόμαστε επίδοξοι παρατηρητές λεπτομέρειας. Τι λέει, πώς φέρεται όταν είμαστε στον χώρο, τι φοράει, πως κάθεται. Γεγονός που αποδεικνύει πως τα ραντάρ μας ανοίγουν, αποκωδικοποιούν, ερμηνεύουν. Και καλώς ή κακώς, σ’ αυτές τις καταστάσεις, χάριν αμοιβαιότητας, θα γίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας αντικείμενο ενδελεχούς παρατήρησης. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους trick που θα έμπαινε σε στήλες του τύπου «πώς να σας ερωτευτεί με την πρώτη ματιά». Ρεαλιστικά μιλώντας, επιβεβαιώνεται πια πως μετράνε οι χειρισμοί της γλώσσας του σώματος, όταν στο κεφάλι μας αναβοσβήνει μέρα νύχτα το «μου αρέσεις».

Η αλήθεια είναι πως κάθε γνωριμία στο ξεκίνημά της, έχει μια χαζή αμηχανία που δείχνει σημάδια απορρύθμισης πάνω μας, αφού δυσκολευόμαστε τρομερά να διατηρήσουμε τον αυτοέλεγχό μας. Για τον λόγο αυτό, εστιάζοντας στη γλώσσα του σώματος, ξεθάβουμε στοιχεία που ενώ θεωρούμε μικρά, τελικά δεν είναι. Αν ένα από αυτά είναι τα μάτια, ή ο τρόπος που ακούμε τον -ερωτεύσιμο στην προκειμένη- συνομιλητή μας, γιατί να μην τα καθοδηγήσουμε, ώστε να προδώσουν τα σωστά μηνύματα; Στο κάτω κάτω, η ζημιά έχει γίνει. Μια δοκιμή μπορεί να μας πείσει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου