Έχουμε και επίσημα καλοκαιράκι κι ελπίζω τα πλάνα σου να περιλαμβάνουν ξαπλώστρες και ακτοπλοϊκά. Ακόμα κι αν δεν ισχύει αυτό το σενάριο όμως, μπορώ να σου πω πως όλα είναι λιγάκι πιο όμορφα απ΄όσο τα σκέφτεσαι. Πάρε κρύο καφέ στο χέρι, κι έλα να σε πείσω με τα καλύτερα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε. Ξεκινάμε;

 

1.Η Μαρία Καβογιάννη γίνεται σύμβολο κατά της έμφυλης βiας. 

Η Μαρία Καβογιάννη έχει δώσει μία εκπληκτική ερμηνεία στη σειρά «Μαέστρο» ενσαρκώνοντας μία κακ0ποιημένη γυναίκα. Με αφορμή τη σειρά, το πρόσωπο της ηθοποιού έγινε γκράφιτι στη Θεσσαλονίκη, με τον καλλιτέχνη να στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Ο καλλιτέχνης του γκράφιτι, Γιώργος Κόφτης, είπε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» ότι: «Αξίζει να σταθούμε στο ταλέντο της Μαρίας Καβογιάννη και τον τρόπο που έχει να μετουσιώνει τα συναισθήματα που διαπραγματεύεται η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Για μένα ήταν έμπνευση πριν καν δω τη σειρά. Όταν την είδα μετά, είδα το πρόσωπό της, διαπραγματεύεται σοβαρά ζητήματα για την κοινωνία μας».

 

2. mAiGreece: Ο ψηφιακός βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης για τις διακοπές στην Ελλάδα

Διαθέσιμη είναι η ψηφιακή εφαρμογή «mAiGreece», ο εξατομικευμένος «Ψηφιακός Βοηθός» με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, για όλους όσοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Στο «mAiGreece» ενσωματώνονται πληροφορίες για αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες με γαλάζια σημαία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών, καθώς και το περιεχόμενο του visitgreece.gr. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργία έκτακτης ανάγκης μέσω πλήκτρου 112, το οποίο στέλνει μήνυμα (SMS) στο κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη γεωγραφική θέση του αποστολέα.

 

3. Η πρώτη ανακαινισμένη πολυκατοικία με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

Στην Αθήνα ναι, έγινε το “θαύμα” και ο σχεδιασμός ανακαίνισης μιας πολυκατοικίας θα την καθιστά ικανή έως το 2030 να παράγει περισσότερο ρεύμα από αυτό που καταναλώνει. Το έργο “The Tavros Project”: Οδηγός ενεργειακών ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας στο Λεκανοπέδιο είναι πίσω από το εγχείρημα αυτό, και υπόσχεται στην επόμενη εξαετία οι ένοικοι της πολυκατοικίας να μη χρειάζεται να καταβάλουν χρήματα για την παροχή ρεύματος στα; σπίτια τους. Μετά την ολοκλήρωση του, το οίκημα θα μετατραπεί σε παθητικό, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά της θα καλύπτει το 200% των αναγκών της, δίνοντας πλεόνασμα και σε διπλανή πολυκατοικία. Το ζήλεψα το παραδέχομαι. Μακάρι το αποτέλεσμα να συνάδει με το υποσχόμενο.

 

4.Το Changer Z Youth Festival φέτος  σου φέρνει Βλάχο, Σπανού και Σάττι πακέτο

Στο Φράγμα Περδίκα στην Εορδαία,  από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ένα μουσικό πάρτι με στόχο την προσωπική και περιβαλλοντική μεταμόρφωση. Πρόκειται να λάβουν χώρο δράσεις και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παρευρισκομένων, αλλά δε θα μείνουν με το παράπονο. Μουσικές γέλια και συγκινήσεις μαζί με Πάνο Βλάχο, συνονόματες Μαρίνα Σπανού και Σάττι, Σκιαδαρέσσες, Nobo και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες θα έρθουν να κάνουν το τριημεράκι αυτό αξέχαστο. Γιατί δεν έχεις κλείσει ακόμα εισητήρια;

 

5. Για τους ευάλωτους δημότες της Αθήνας τα πρώτα 70 έξυπνα ρολόγια

Το πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του Δήμου Αθηνών και θα λέγαμε πως αποτελεί ένα βήμα σημαντικό στην πρόληψη και τη βοήθεια προς τους ηλικιωμένους. Το πρόγραμμα αφορά τους ωφελούμενους του «Βοήθεια στο σπίτι», και παρέχει 70 έξυπνα ρολόγια, που παρέχουν λειτουργίες όπως η μέτρηση καρδιακού παλμού, της αναπνοής ή της πίεσης. Σε περίπτωση κινδύνου επίσης, ο πολίτης μπορεί πατώντας το κουμπί SOS, να  λάβει βοήθεια μέσω των κέντρων του «Χαμόγελου του Παιδιού» και «Βοήθεια στο σπίτι», που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Πόσο όμορφο να μεριμνούμε και για ανθρώπους που η βοήθεια ή η φροντίδα δεν τους είναι δεδομένη.

 

6. «Έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» δημιούργησαν εφευρέτριες, που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Μια ομάδα επιστημόνων από την Τυνησία, έφτιαξε ένα έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο, ικανό να κινηθεί μέσω της φωνητικής εντολής, της αφής, ακόμα και των κινήσεων του προσώπου. Για ανθρώπους με ακόμα πιο μειωμένη λειτουργικότητα, είναι δυνατή η τοποθέτηση μιας συσκευής στο κεφάλι, που κινεί το αμαξίδιο με εντολές που στέλνονται μέσω εγκεφαλικών κυμάτων. Αξίζει να πούμε πως η εφεύρεση αυτή ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες 550 υποψηφιότητες του διαγωνισμού Young Inventors Pride, και διεκδικεί χρηματικό βραβείο ύψους 21.600 ευρώ. Πολλά μπράβο!

 

7.Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

Απίστευτα συγκινητικά τα νέα, αν όχι ενθαρρυντικά για όσες εκεί έξω προσπαθούν να γίνουν μανούλες και χάνουν την ελπίδα τους. Η 39χρονη Ειρήνη Κόκα κατάφερε να γίνει η πρώτη μαμά που κράτησε στα χέρια της το δικό της θαύμα, έχοντας κάνει στο παρελθόν μεταμόσχευση ωοθηκών. Η γυναίκα είχε διαγνωστεί πριν από 16 χρόνια με αιματολογικό καρκίνο, και μόλις το 2021 είχε υποβληθεί σε ένα χειρουργείο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο οποίο βοήθησε και ιατρική ομάδα από τη Νορβηγία. Έχοντας ακολουθήσει τη θεραπεία των γιατρών της, βρισκόμαστε στο σήμερα, με την Ειρήνη ως μανούλα πλέον, να αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι απίθανο τελικά.

 

8.Εγκαίνια για τον Πύργο του Πειραιά στην Αθήνα

Στις 4 Ιουλίου, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του πιο εμβληματικού κτιρίου που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, των 34.600 τ.μ. και των 22 ορόφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο έμεινε αχρησιμοποίητο για τουλάχιστον 40 χρόνια, ανακατασκευάστηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα πράσινο κτίριο για να φιλοξενήσει εμπορικούς χώρους και γραφεία. Όπως λέγεται, είναι ο πρώτος πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας. Ε καιρός ήταν να ομορφύνουμε και λίγο το τοπίο ανάμεσα στο αχανές άχαρο τσιμέντο. Μπράβο, ξανά.

 

9. Σύμφωνα με επιστήμονες το χιούμορ είναι το καλύτερο φάρμακο

Ντάξει, λίγο πολύ αυτό το συζητούσαμε. Έχει άλλη βαρύτητα όμως να παίρνει και μια σφραγίδα επιστημονική το «σπάσε πλάκα, όλα περνάνε». Ερευνητές από τη Γερμανία υποστηρίζουν πως το χιούμορ και η εφαρμογή του  σε πιεστικές καταστάσεις μπορεί να αποβεί σωτήριο, αφού μειώνει τα επίπεδα στρες σε μεγάλο και αξοσημείωτο βαθμό. Η ομάδα των ερευνητών από το Martin Luther University Halle-Wittenberg, διαπίστωσε πως οι γιατροί συγκεκριμένα, που κάνουν χιούμορ με τις ατέλειες της ζωής τους ή της καθημερινότητας τους με τα ατυχή τους περιστατικά, τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι και σίγουροι με τη δουλειά τους. Ό,τι καλύτερο διάβασα αυτές τις μέρες.

 

10. Δεκαεννιάχρονος με σύνδρομο Down θέλει να σπάσει το ρεκόρ του νεαρότερου μαραθωνοδρόμου

Ο Lloyd Martin, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από το Κάρντιφ, θα τρέξει στον μαραθώνιο του Λονδίνου στις 21 Απριλίου με οδηγό τη μητέρα του Ceri Hooper, 54 ετών. H oικογένεια έχει παράδοση στο τρέξιμο, καθώς η μητέρα Ceri έχει ολοκληρώσει τον μαραθώνιο του Λονδίνου τέσσερις φορές, ενώ έχει αγωνιστεί στη Βοστόνη και το Σικάγο. «Μου αρέσει πολύ να τρέχω με τη μαμά μου. Είναι μαραθωνοδρόμος. Την αγαπώ, είναι θρύλος», δηλώνει στο BBC News ο Lloyd, που από πάντα ήθελε να τρέξει τον απαιτητικό αυτό αγώνα. Τον περασμένο Νοέμβριο τού έγινε πρόταση να συμμετάσχει και για εκείνον υπήρχε μόνο μία απάντηση: «Όλα είναι δυνατά και όχι μόνο για όσους έχουν σύνδρομο Down, οποιοσδήποτε μπορεί να τρέξει έναν μαραθώνιο».

 

Αυτά ήταν και για την εβδομάδα που μας πέρασε, και έχουμε να πούμε τα εξής: Ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας, όσο μεγάλο κι αν είναι το ζόρι, δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε το γέλιο μας και την ελπίδα μας. Δες τι γίνεται μωρέ, θαυματάκια όταν έχεις αυτά τα δύο. Φιλιά στα μούτρα, καλή εβδομάδα.

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη